Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πόρτα στην Πολιτική

Στη Ρόδο η συνδιάσκεψη των στελεχών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας SPD

Spread the love

 

 

Βαρύνουσας σημασίας  οι αναφορές του δημάρχου Ρόδου, για την Ελλάδα και την Ευρώπη, στη συνδιάσκεψη των στελεχών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας SPD, που διεξάγεται στη Ρόδο.    

Με την ομιλία  του δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου ξεκίνησαν τη Δευτέρα 6 Μαΐου 2019 στις Πηγές Καλλιθέας,  οι εργασίες της συνδιάσκεψης των στελεχών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας SPD, που πραγματοποιείται στη Ρόδο το διάστημα από 4 έως 11 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης και  αποτελεί τη συνέχεια πολλαπλών συζητήσεων που διεξάγονται στην ευρωπαϊκή ένωση, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τη διαμόρφωση του οράματος της ενωμένης Ευρώπης των 27 κρατών.

Στο πρόγραμμα των συζητήσεων μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται  συνεδρία,  για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας , τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και την κατάθεση απόψεων για τη συνεργασία, με στόχο την αντιμετώπιση τους.  Ο περιορισμός της Αρχής της ισοτιμίας, η πορεία υλοποίησης της «ευρωπαϊκής ιδέας» που επιβαρύνθηκε από την πολυκρίση και οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται,  ειδικά στη χώρα μας που βρέθηκε στο επίκεντρο, αλλά και το όραμα για το μέλλον της Ευρώπης, αποτέλεσαν τα κύρια σημεία αναφοράς της ομιλίας του δήμαρχου Ρόδου κ.  Χατζηδιάκου στους 420 σύνεδρους του SPD.

Κλείνοντας ο κ. Χατζηδιάκος εξήρε τη σημασία των κοινών αξιών που ενώνουν τα 27 μέλη κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης  :  Ειρήνη, δημοκρατία, αλληλεγγύη, ισοτιμία , αξιοπρέπεια.

Συγκεκριμένα:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση. ‘Ένα οικοδόμημα, που χτίζεται αργά και σταδιακά από κρίση σε κρίση, είχε θέσει αρχικά ως σκοπό την οικοδόμηση στενών σχέσεων συνεργασίας ανάμεσα στις διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, οι οποίες θα βασίζονταν όχι στην ισχύ του κάθε μέλους κράτους, αλλά στην αρχή της ισοτιμίας. Κι αυτό ίσχυσε λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα με τις ιστορικές περιστάσεις, μέχρι πρόσφατα.

Τα τελευταία χρόνια, η αρχή της ισοτιμίας περιορίστηκε , η πορεία υλοποίησης της «ευρωπαϊκής ιδέας» δοκιμάστηκε πολλαπλώς και η πορεία για την ολοκλήρωση της ΕΕ επιβραδύνθηκε, από μια «πολυκρίση», όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Κλοντ Γιούνκερ.

Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο αυτής της πολυκρίσης και δέχθηκε ισχυρό πλήγμα κατά την διάρκεια τα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2013.  Ο ελληνικός λαός βίωσε την κρίση αυτή με τον πιο επώδυνο τρόπο, μια κρίση την πιο βίαιη που γνώρισε ο κόσμος μετά την δεκαετία του 1930. Ο τρόπος διαχείρισης – κακοδιαχείρισης της ελληνικής κρίσης, η οποία συνίσταται σε έναν συνδυασμό λιτότητας και καθυστέρησης στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, η ατολμία της ΕΕ, η σπάνιας βαρύτητας αποφάσεις του Eurogroup και οι συνεχείς καθυστερήσεις στην εφαρμογή ενός σωστικού προγράμματος έδωσαν την ευκαιρία στις διεθνείς αγορές να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της ελληνικής οικονομίας.

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει διανύσει μια πραγματικά τεράστια απόσταση, συχνά με εξαντλητικό ρυθμό. Οι οικονομικές δοκιμασίες και οι κοινωνικές δομές της έχουν υποστεί σε βάθος μεταβολές κάτω από την επίδραση των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης, τα οποία ακολουθεί. Οι πολιτικές λιτότητας έχουν διαβρώσει τον ευρωπαϊκό ιστό, το κράτος πρόνοιας και απογειώνουν τις ανισότητες. Μέσα σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο, οι επώδυνες αυτές αποφάσεις επιδέχονται αρκετή κριτική. Η Ελλάδα, παρά το «ειδικό καθεστώς ρυθμίσεων» στο πλαίσιο της Ευρωζώνης εξακολουθεί να είναι ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης και να είναι μέρος όλων των ενοποιητικών σχημάτων της.(π.χ. στην Σένγκεν, στην αμυντική ολοκλήρωση, στην τραπεζική ΄Ενωση κ.λ.π.). Η κρίση μας δίδαξε πολλά, αλλά και οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας θα πρέπει να μάθουν πολλά. Να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, καταστρώνοντας ένα ουσιαστικό πλάνο, το οποίο θα εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι κοινές μας αξίες πρέπει να συνεχίσουν να μας ενώνουν: Ειρήνη, δημοκρατία, αλληλεγγύη, έννομη τάξη, ισότιμη αξιοπρέπεια.

Είναι καιρός η Ευρώπη να διαμορφώσει ένα όραμα για το μέλλον της, για μια πραγματική ενωμένη Ευρώπη των 27. Ενωμένοι, τολμηροί και πεπεισμένοι ότι μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας».

Στο συνέδριο μεταξύ άλλων συμμετέχουν,  ο πρώην υπουργός οικονομικών της Γερμανίας και κυβερνήτης του ομοσπονδιακού κρατιδίου κ. Schleswig Thierse, ο πρώην πρόεδρος του Γερμανικού Κοινοβουλίου και αντιπρόεδρος του SPD κ Diecter Lausse ευρωβουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και στελέχοι του SPD,  δήμαρχοι γερμανικών πόλεων,  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής  κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ως εκπρόσωπος της προέδρου κ. Φώφης Γεννηματά, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΙΝΑΛ Νίκος Παπανδρέου, Εύα Καϊλή,  Γιώργος Νικητιάδης και ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης του Δήμου Ρόδου κ. Γιώργος Πόκκιας.

SHARE
RELATED POSTS
Άι Βασίλης ή Αγιοβασίληδες;, του Αλέξανδρου Μπέμπη
Ηλίας Καραβόλιας
H Πραγματικότητα του Μή Κανονικού, του Ηλία Καραβόλια
Γιώργος Αρκουλής
Η Φώφη κάνει ό,τι μπορεί…, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.