Έχω ξαναμιλήσει θαρρώ για κάποια βιβλία που μέσα στα χρόνια θα κατεβάσω πάλι και πάλι από το ράφι, κι αφού φυσήξω την σκόνη και σκουπίσω την ράχη θα τα ξεφυλλίσω και θα διαβάσω για πολλοστή φορά κάποιες σελίδες ή ιστορίες: Ο Μικρός Πρίγκηπας, ο Σέρλοκ Χόλμς, ο Κόμης Δράκουλας, Τα σημειωματάρια του Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Ε.Α. Ποε… Ανάμεσα σ’ αυτά κι από τα πιο αγαπημένα μου είναι και οι ιστορίες του Winnie the Pooh, του A.A. Milne.
Τον “Πούφ και την Συντροφιά του” – τον Christopher Robin, τον Piglet, τον Eeyore, τον Tiger- τους πρωτογνώρισα παιδί, σ’ ένα βιβλίο που έχει πια χαθεί. Αυτά που τώρα έχω στο ράφι μου, στα Αγγλικά, είναι από το 1966. Φθαρμένα στη ράχη, κιτρινισμένα και ξεφυλλισμένα, έτσι που αναγκάστηκα να τα ντύσω, να τα σταχώσω που λέμε οι Ροδίτες. Κι όταν η Νoomi βάλθηκε κάποτε να μάθει ελληνικά μια Ελληνική έκδοση σε μετάφραση της Λίνας Κάσδαγλη της είχα δώσει για βοήθημα.
Σπουδαίο ρόλο στην μεγάλη επιτυχία των βιβλίων για τα οποία μιλάμε έπαιξε και η εξαιρετική εικονογράφηση του E.H. Shepard. Δυστυχώς, η επιτυχία αυτή έφερε στις ημέρες μας και την εμπορική υπερεκμετάλλευση. Τα δικαιώματα πέρασαν στα χέρια της Disney, με όλες τις συνέπειες. Τα πανέμορφα σχέδια του Shepard αντικαταστάθηκαν απο τις τυποποιημένες αμερικάνικες φιγούρες του Ντίσνευ, γράφτηκαν και γράφονται καινούριες ιστορίες, που δεν έχουν ίχνος από την παιδική -ή “παιδιάστικη- ευαισθησία του πρωτότυπου.
Ο A.A. Milne γεννήθηκε μια μέρα σαν σήμερα, 18 Ιανουαρίου 1882 και πέθανε το 1956. Μαθηματικός, θεατρικός κυρίως συγγραφέας που ο “Πούφ” επισκίασε κάθε άλλο έργο του.