Πόρτα - Η Αλεξάνδρα και οι άλλοι

Μαχάτμα Γκάντι: η ήρεμη δυναμη, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου

Spread the love

Αλεξάνδρα Καρακοπούλου

 

Ημερομηνία Γέννησης: 2 Οκτωβρίου 1869 στο Πορμπαντάρ, Ινδία.

Μόνο και μόνο στο άκουσμα του ονόματος «Γκάντι» πάει το μυαλό μας κατευθείαν σε έναν λιγνό, σιωπηλό άνθρωπο με γλυκό, σχεδόν «μυστηριώδες» χαμόγελο, με γυαλιά και χαρακτηριστική λευκή φορεσιά, τον λευκό του «χιτώνα». Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι γεννήθηκε στις 2 του Οκτώβρη στις 8.30 το πρωί στην μακρινή Ινδία. Ο Ήλιος του είχε ήδη ανατείλει στο διπλωματικό ζώδιο του Ζυγού στον 11ο Οίκο, το σπίτι των ισχυρών διασυνδέσεων, των φίλων και των συμμαχιών. Ο παππούς του υπήρξε τοπικός κυβερνήτης του Πορμπαντάρ, της μικρής πόλης όπου και γεννήθηκε, θέση που διαδέχθηκε ο πατέρας του Γκάντι αργότερα.

Ο Ωροσκόπος του στο ζώδιο του Σκορπιού, με την όμορφη Αφροδίτη, τον μαχητικό Άρη και τον οριοθέτη Κρόνο, δημιουργούσαν ένα δυναμικό πλανητικό συνονθύλευμα στον 1ο του Οίκο, το σπίτι της αυτογνωσίας και ανάπτυξης του Εγώ. Από μικρός έπρεπε να μάθει να θέτει τα όριά του, καθώς μεγάλωνε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, όπου όλοι ήταν φανατικοί υποστηρικτές του κινήματος της Γκουτζαράτ (Τζαΐν) που πίστευε στην χορτοφαγία, ήταν αντίθετοι στο κυνήγι των ζώων (οποιουδήποτε ζωντανού πλάσματος) και θεωρούσαν την νηστεία μέθοδο αυτοκάθαρσης. Ο υποχθόνιος και διερευνητικός χαρακτήρας του Σκορπιού, έδινε έμφαση στα ζητήματα ζωής και θανάτου και ο Άρης πυροδοτούσε τον Γκάντι από μικρό να βρει τις απαντήσεις που έψαχνε… Αυτό έμελλε να γίνει σκοπός ζωής και ολοκλήρωσης.

Ο επικοινωνιακός πλανήτης Ερμής, στο ζώδιο του Σκορπιού στον 12ο Οίκο θα έδινε το αντίστοιχο «χρώμα» και ενδιαφέρον στις συζητήσεις του. Ο 12ος Οίκος είναι άλλωστε το σπίτι της δημοσιότητας, του παρασκηνίου και των συλλογικών μαχών για το καλό όλων! Τα λόγια του θα έπαιζαν τόσο σημαντικό ρόλο για όλη την ανθρωπότητα, γεγονός που φαίνεται πως ήταν το απόλυτο κάρμα του.

Η Σελήνη, πλανήτης των εσωτερικών μας συναισθημάτων, ήταν στο ζώδιο του λαμπερού Λέοντα, πολύ κοντά στο Μεσουράνημά του, κάτι που τον έκανε να αντιμετωπίζει με πάθος και δυναμικότητα τις δυσκολίες της ζωής, αλλά και της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Το 1885, αφού είχε ήδη παντρευτεί την συνομήλική του Καστουρμπάι, ένας οικογενειακός φίλος του πρότεινε να αναλἀβει την θέση του πατέρα του. Για να το κάνει αυτό θα έπρεπε πρώτα να σπουδάσει νομική. Ο Γκάντι πρόθυμος να αδράξει την ευκαιρία, γράφτηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1888 στο University College London.

Ο ονειροπόλος πλανήτης Ποσειδώνας, στο ζώδιο του παρορμητικού Κριού, εδραίωνε την ευαίσθητή του συμπεριφορά σε ό,τι είχε να κάνει με την επαγγελματική του ζωή… όνειρα που έπρεπε με έναν μαχητικό τρόπο να γίνουν πραγματικότητα. Είχε μια φανταστική εικόνα σχετικά με την ελιτιστική πανεπιστημιακή ζωή στο Λονδίνο που γρήγορα ξεθώριασε. Πολλοί ήταν οι συμφοιτητές του που τον χλεύασαν λόγω της διαφορετικότητάς του και δεν ήταν εύκολο για τον Γκάντι να ακολουθήσει τις δεδομένες για αυτόν συνήθειές του. Παρ´ όλα αυτά παρέμεινε χορτοφάγος και έγινε μάλιστα μέλος της Ένωσης Χορτοφάγων Λονδίνου.

Μετά από χρόνια και με το πτυχίο του στην τσέπη επέστρεψε στην Βομβάη, όπου ήρθε αντιμέτωπος με την ωμή πραγματικότητα. Ο πλανήτης της τύχης Δίας και ο σκοτεινός πλανήτης Πλούτωνας έκαναν αισθητή την παρουσία τους στον 7ο Οίκο, το σπίτι της συντροφικότητας. Από την μια τύχη και από την άλλη πρόκληση. Με τετράγωνα και αντιθέσεις, μεταξύ και των δύο αυτών σημαντικών πλανητών και όχι μόνο, το σκληρό πρόσωπο της καθημερινότητας θα έκανε την προσπάθεια του Γκάντι να μοιάζει υπεράνθρωπο κατόρθωμα. Θα να πέρναγε από 40 κύματα…

Αφού άνοιξε δικηγορικό γραφείο στην Βομβάη, παθαίνοντας σοκ κατά την διάρκεια αγόρευσής του στο δικαστήριο, μην μπορώντας να αρθρώσει λέξη, κατάλαβε πως δεν ήταν αυτό που τον εξέφραζε πραγματικά. Μετά από μια σειρά απογοητεύσεων και δυσκολιών, ενθουσιάστηκε από την πρόταση του δικηγορικού γραφείου Dada Abdulla & Co. να αναλάβει μια δικαστική υπόθεση στην Αφρική και έτσι και έκανε.

Εκεί ξεκίνησε να δίνει τους αγώνες του, ήταν η εποχή του απαρτχάιντ. Το εξάγωνο του φωτεινού Ήλιου με τον δάσκαλο Κρόνο του έδινε προβάδισμα και φτερά να φέρει τα αποτελέσματα που ήθελε σε κάθε του αγώνα. Το τρίγωνο της Σελήνης με τον Κρόνο, θα του έδινε την συναισθηματική δύναμη να ξεπεράσει τα εμπόδια. Στα είκοσι ολόκληρα χρόνια που έμεινε στην Αφρική, φυλακίστηκε αρκετές φορές. Κάποια σημαδιακά γεγονότα τον οδήγησαν σε απόγνωση όμως, με αποτέλεσμα να αρχίσει να πολιτικοποιείται και να τίθεται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των συμπατριωτών του.

Ο πλανήτης των ευκαιριών και του απρόσμενου, Ουρανός, βρισκόταν στον «σπιτικό» Καρκίνο, στον 9ο Οίκο, σπίτι της Ιδεολογίας, την θρησκείας, της πίστης. Δεν ήταν τυχαίο πως ο Γκάντι ασχολήθηκε με την φιλοσοφία και την μελέτη διαφόρων θρησκειών. Αυτό το γεγονός σηματοδοτούσε την γέννηση ενός πραγματικά ελεύθερου πνεύματος, που με μεγάλη πίστη ήταν διατεθειμένος να υποστηρίξει μέχρι και με την τελευταία του αναπνοή τα πιστεύω του, με έναν τρόπο διαφορετικό από τους άλλους.

Ο Γκάντι αγωνίστηκε όσο κανείς άλλος για τους συμπατριώτες του. Η πατρίδα του, το «σπίτι» του ήταν το δυνατότερό του κίνητρο. Δύο χρόνια ταξίδεψε σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ινδίας για να προσελκύσει όσους μπορούσε, υποστηρίζοντας τις απόψεις του για μια σύγχρονη ινδική κοινωνία. Χρησιμοποιώντας την μέθοδο της παθητικής αντίστασης κατάφερε πολλά.

Κατά τον Μεσοπόλεμο, ο Γκάντι είχε γίνει πια ο «εθνικός» ήρωας της Ινδίας. Δυστυχώς όμως ο Μαχάτμα δολοφονήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1948, στο Νέο Δελχί, από έναν εθνικιστή Ινδό.

Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα. Το 1915 ο Ινδός νομπελίστας ποιητής και φιλόσοφος Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, του έδωσε την προσωνυμία Μαχάτμα, που στα σανσκριτικά σημαίνει «μεγάλη ψυχή» …και αυτό ήταν.

SHARE
RELATED POSTS
Νέα Σελήνη – Νέο ξεκίνημα, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ
Νέρων: ο Αυτοκράτορας της φωτιάς, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ
Μάικλ Τζάκσον: ο μικρός θεός, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.