Πόρτα στην Πολιτική

Τι λέει “Το Ποτάμι”

Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

Παραθέτουμε μερικές από τις θέσεις του «Ποταμιού», όπως αυτές ανακοινώθηκαν χθες από τον επικεφαλής της πολιτικής κίνησης Σταύρο Θεοδωράκη στο ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».

 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ:

Η Σκωτία συζητούσε να φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο, η τηλεόραση έπαιζε τους αποκεφαλισμούς των άρρωστων φανατικών, στη Ουκρανία τα τάνξ μάρσαραν… και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συζητούσαν εδώ στην Αθήνα, την διάλυση του ΝΑΤΟ! Μερικές φορές με τρομάζει η αφέλεια τους. Η απόσταση τους από την πραγματικότητα.

Για την ανεργία:

Το Ποτάμι έχει δέκα συγκεκριμένες προτάσεις για να υψώσει το αναγκαίο τείχος κοινωνικής προστασίας γι’ αυτούς που πραγματικά το χρειάζονται.
1. Επιμήκυνση της διάρκειας του τακτικού επιδόματος ανεργίας από 12 σε 24 μήνες, για όσο διάστημα η ανεργία μένει πάνω από το 10%.
2. Επέκταση του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας σε όλους τους ανέργους που ζουν σε οικογένειες με εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.
3. Θεσμοθέτηση επιδόματος κατοικίας με εισοδηματικά κριτήρια στη θέση του επιδόματος ενοικίου ΟΕΚ που καταργήθηκε το 2010.
4. Ενοποίηση και εξορθολογισμός των επιδομάτων ΑΜΕΑ.
5. Εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε εθνική κλίμακα.
6. Γεύματα στα σχολεία για τους μαθητές δημοτικού.
7. Κουπόνι στις οικογένειες με παιδιά ηλικίας 2-5 ετών που θα μπορεί να εξαργυρώνεται σε πιστοποιημένους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
8. Αποκατάσταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», για τη στήριξη των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι.
9. Δωρεάν πρόσβαση σε βασικό πακέτο υπηρεσιών υγείας για φτωχούς, ανέργους, ηλικιωμένους και χρόνια ασθενείς.
10. Κατάργηση των διαρκών επανελέγχων στους ασθενείς με ανίατες ασθενείς, οι οποίοι σήμερα επανεξετάζονται διαρκώς, για να διαπιστωθεί το προφανές, ότι δηλαδή το πρόβλημα τους παραμένει.

Για τη φορολογία:

Να μην κυνηγούν το κατοστάρικο του συνταξιούχου και να φεύγουν από τα παράθυρα τα εκατομμύρια.

 

Για την Δικαιοσύνη και τα πολιτικά πρόσωπα:

Ας είμαστε προσεκτικοί και να κτίσουμε μια σχέση αλληλεγγύης, αλλά και μια σχέση δικαιοσύνης.

Εμείς λέμε ότι οι βουλευτές δεν χρειάζονται εκ προοιμίου καμία ασυλία, αλλά όταν θεωρούν ότι η δίωξη τους είναι πολιτική ή παράλογη μπορούν να καταφύγουν στη Βουλή και να ζητήσουν προστασία. Είναι το βρετανικό μοντέλο. Όσον αφορά τους υπουργούς, να μην αποφασίζει η Βουλή για τη δίωξή τους, αλλά να ανατεθεί σε συλλογικό όργανο ανώτατων δικαστών, όπως στη Γαλλία ή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

 

Για την φοροδιαφυγή:

Παρεμπιπτόντως είναι απαραίτητη η ριζική αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου –επανασχεδιασμός από την αρχή- ώστε να βοηθούνται οι εταιρείες που προσπαθούν να επιβιώσουν και να μην δίνεται κίνητρο στους απατεώνες να μην πληρώνουν τους προμηθευτές τους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενους (τώρα οι περισσότεροι που μπαίνουν στο άρθρο 99 το κάνουν, για να αποφύγουν την πληρωμή των υποχρεώσεων τους).

Για το ΕΣΠΑ:

Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την έρευνα και την καινοτομία να πάνε σε κέντρα αριστείας και σε πραγματικές επιχειρήσεις. Να μη σπαταληθούν σε μελέτες, μισθολόγια οργανισμών και εικονική κατάρτιση.

 

Για τα Σκόπια:

Μια ονομασία για όλες τις χρήσεις που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, αλλά με σαφέστατο προσδιορισμό που θα τον ξεχωρίζει από την ελληνική Μακεδονία.
Το κρυφτούλι πρέπει να σταματήσει και τα Σκόπια πρέπει να κληθούν να επιλέξουν. Ή Ευρώπη ή το χάος. Η Ευρώπη όμως περνάει από την Αθήνα.

 

Για την παράνομη μετανάστευση: 

Η Ελλάδα όμως δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζει τον ρόλο της παγίδας εξαθλιωμένων ανθρώπων.Χρειάζονται αυστηρά ευρωπαϊκά σύνορα αλλά και φροντίδα για τους μετανάστες που ζουν στην χώρα. Πρέπει να διοχετεύσουμε τους μετανάστες που θέλουν να μείνουν και να εργαστούν στην Ελλάδα στον αγροτικό τομέα, κι όπου αλλού υπάρχουν ανάγκες. Να παραχωρήσουμε άδεια παραμονής σε όσους μετανάστες έχουν νόμιμη εργασία και σέβονται τους νόμους της χώρας. Να παρέχουμε υπηρεσίες περίθαλψης και παιδείας σε όλους. Να φροντίζουμε για χώρους υποδοχής, γρήγορη διεκπεραίωση της διαδικασίας απονομής ασύλου και πολιτικές εντάξεις με αιχμή την εκμάθηση της γλώσσας.

 

Για την Υγεία και την κρατική μέριμνα: 

Το Ποτάμι προτείνει έλεγχο του κόστους της δημόσιας υγείας με αποκλειστικό παραπεμπτικό σε δημόσια νοσοκομεία και εξετάσεις από τον οικογενειακό γιατρό του δημόσιου πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, ώστε να σταματήσουν οι αχρείαστες αξονικές τομογραφίες και η αχρείαστη συνταγογράφηση και η διαφθορά στην υγεία.

• ίδρυση ειδικής υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου για το δικαστικό σώμα, με αυξημένες εγγυήσεις ανεξαρτησίας από πολιτικές παρεμβάσεις
• επέκταση και ενίσχυση του θεσμού της πιλοτικής-πρότυπης δίκης που επιτρέπει την ομαδοποίηση υποθέσεων και την γρήγορη διαλεύκανση τους
• ενίσχυση της ειδικής ταχείας διαδικασίας για την διαλεύκανση υποθέσεων που εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, δήμαρχοι και ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί. (Με νόμο του 2012 προβλέπονται ταχύτατες διαδικασίες όμως στην πράξη οι δικαστές κωλυσιεργούν είτε συνειδητά είτε λόγω έλλειψης βοήθειας).

 

Για τα ΜΜΕ: 

Το Ποτάμι ζητεί προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για επταετείς άδειες χρήσης των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, ανασύσταση του ΕΣΡ, συνδυασμό της τήρησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας στα ηλεκτρονικά μέσα με τη διαδικασία της αδειδότησης.

 

Για την Παιδεία και τον Πολιτισμό: 

Ευέλικτα Σχολεία λοιπόν – προϋπολογισμοί και δικαίωμα πρόσληψης ανά σχολείο, δημιουργία διοικητικού συμβουλίου σχολείου από γονείς και δασκάλους, η καινοτομία & η επιχειρηματικότητα να γίνει υποχρεωτικό μάθημα, πρόσληψη νέων διευθυντών σχολείων με διοικητικά προσόντα, εξάπλωση πρότυπων σχολείων σε όλη την περιφέρεια.

Οι παρεμβάσεις στην προσχολική ηλικία έχουν πολύ καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα σε σχέση με αντίστοιχες παρεμβάσεις στο γυμνάσιο ή στο λύκειο. Για παράδειγμα, μικρές τάξεις, η ποιότητα των δασκάλων και η παροχή υγιεινού μεσημεριανού φαγητού είναι αποτελεσματικότερες όταν γίνονται «νωρίς», ιδανικά στον παιδικό σταθμό. Οι έρευνες δείχνουν ότι η προσχολική αγωγή και παιδεία, καθορίζει τουλάχιστον το ένα τρίτο της επιτυχίας/αποτυχίας του ανθρώπου.

Η ανισότητα λοιπόν δεν θα καταπολεμηθεί αν δεν προσφέρουμε σε όλα τα παιδιά την ίδια προσχολική αγωγή.

 

 Διαβάστε εδώ όλη την ομιλία

 

SHARE
RELATED POSTS
Το παράδοξο τοπίο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., του Πάνου Μπιτσαξή
Η ΕΕ να προωθήσει πολιτικές κοινωνικής ένταξης και όχι απομόνωσης των εξαρτημένων, του Κώστα Αρβανίτη
Οι περιορισμοί της πραγματικότητας, του Ηλία Καραβόλια
1 Comment
  • ALEX
    22 Σεπτεμβρίου 2014 at 16:58

    Το ΠΟΤΑΜΙ λέει κάποια σωστά πράγματα που πρέπει να γίνουν,
    που πάρα πολλοί τα έχουμε στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας.
    Παρατηρείται όμως μια δυσκολία να τα φέρουμε στο εμπρός μέρος,
    είτε από ιδεολογικές αγκυλώσεις
    είτε από συμφέρον,που είναι και το σοβαρότερο.

    Αυτή η μετάβαση,είναι κατά τη γνώμη μου,η κορυφαία
    συνθήκη που απαιτείται για να γυρίσουμε πολιτική σελίδα.
    Αυτός είναι και ο λόγος που οι κάθε είδους και απόχρωσης αρτηριοσκληρωτικοί και αποτελματωμένοι
    το μέμφονται ως ”απολιτίκ”,
    σε μια ύστατη προσπάθεια να κρατήσουν για τον εαυτό τους το δικαίωμα της νεκρανάστασης.
    Το θέμα είναι αν θα τους το παραχωρήσουμε.

    Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος αν στις εκλογές θα ψηφίσω ΠΟΤΑΜΙ.
    Σίγουρα όμως δεν θα ψηφίσω τους δήθεν ”πολιτίκ”.

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.