Ο Jackson Pollock γεννήθηκε μια μέρα σαν και σήμερα, 28 Ιανουαρίου 1912. Αμερικανός ζωγράφος από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, γνωστός για το μοναδικό του στύλ. Πάλεψε με τον αλκοολισμό σ’ όλη του την ζωή και σε ηλικία 44 χρονών σκοτώθηκε οδηγώντας μεθυσμένος το αυτοκίνητό του. Τα γενέθλια του μεγάλου ζωγράφου μου δίνουν την ευκαιρία να ψάξω – όπως κάνω σε τέτοιες περιπτώσεις- για την σχέση του με την κουζίνα και το φαγητό.
Το 2012, σε έρευνα στα αρχεία του ιδρύματος Pollock-Krasner House and Study Center ανακαλύφθηκαν δεκάδες συνταγές γραμμένες με το χέρι του Pollock, χωμένες ανάμεσα στις σελίδες των βιβλίων μαγειρικής του ίδιου και της γυναίκας του, απόδειξη του ενδιαφέροντός του για το καλό φαγητό.
Ο Pollock πρωτόφαγε μακαρόνια όταν ήταν 18 χρόνων, στο σπίτι των Tom και Rita Benton στην Νέα Υόρκη. Όταν σερβιρίστηκε βρέθηκε σε αμηχανία μη ξέροντας πώς να φάει τα μακαρόνια έτσι που η οικοδέσποινα ανέλαβε να τον καθοδηγήσει. Η μακαρονάδα του άρεσε τόσο που έμαθε την συνταγή και την έκανε διάσημη στους φίλους του. Παραθέτω την συνταγή που είναι απο τα αρχεία των Rita και Thomas Hart Benton.
2 κουταλιές λάδι – 1 κρεμμυδι ψιλοκομμένο – 500 γρ. φιλέτο χοιρινό, ψιλοκομμένο με το χέρι – 250 γρ. μανιτάρια σε φέτες – 150 γρ. τοματοπελτές – νερό – φύλλο δάφνης – αλατοπίπερο – 500 γρ. σπαγέτο – παρμεζάνα για το σερβίρισμα
Ζεσταίνουμε το λάδι σε χοντρό τηγάνι και σωτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το κρέας, τα μανιτάρια, τον τοματοπελτέ, λόγο νερό και το δαφνόφυλλο. Αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε χαμιλή φωτιά για 30 περίπου λεπτά.
Βράζουμε το σπαγέτο και το προσθέτουμε στο κρέας. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με την παρμεζάνα.
Jackson Pollock was born on a day like today, 28 January 1912. American painter, one of the major figures of abstract expressionism, known for his unique style. He struggled with alcoholism all his life and he was killed in an alcohol related car accident when he was driving. He was 44 years old. His birthday gives me the occasion to search -as I often do in such cases- for the relation of the great painter with food and cooking.
Jackson Pollock first tried spaghetti when he was eighteen, at a dinner hosted by Tom and Rita Benton, in New York. When he was served he was not sure what to do with it, how to eat it so that Rita Benson gave him a lesson. Jackson loved it, learned the recipe and made it famous among his friends. Here’s the recipe, provided from the private archives of Rita and Thomas Hart Benton
2 tablespoons olive oil – 1 onion, finely chopped -1 pound pork tenderloin or pork chops, finely cut by hand – 1/2 pound mushrooms, sliced – 6-ounce can tomato paste – 1 can water -1 bay leaf – Salt and pepper, to taste – 1 pound spaghetti – 1 cup parmesan cheese, grated, for serving
In a heavy-bottom skillet, heat the oil and brown the onion. Add meat, mushrooms, tomato paste, water, and seasonings; cover and simmer 30 minutes or until pork is tender.
Meanwhile, cook spaghetti in salted boiling water 8-10 minutes; drain.
Toss spaghetti with sauce, and serve with cheese.
* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author
iPorta.gr