Υγεία

Πώς αντιμετωπίζουμε τα ανθρώπινα παράσιτα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

26034478_1736792189679026_1511717917_n.jpg

 

Το σώμα μας είναι γεμάτο βακτήρια και παράσιτα τα οποία επιτελούν ζωτικές λειτουργίες. Όταν όμως η ισορροπία του οργανισμού ανατραπεί, το σώμα δεν μπορεί να τα διαχειριστεί, με αποτέλεσμα να προκαλούνται διάφορα προβλήματα.

Εκατοντάδες είδη βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών στο πεπτικό σύστημα, τρέφονται μέσω των τροφών μας! Για παράδειγμα τα προβιοτικά, είναι ευεργετικά βακτήρια στο έντερο. Επίσης, το σώμα μας περιλαμβάνει ένα είδος «μαγιάς», τους λεγόμενους ζυμομύκητες, η παρουσία των οποίων δεν ενοχλεί αλλά η υπερανάπτυξή τους μπορεί να προκαλέσει ακόμη και προβλήματα γονιμότητας. Οι ζυμομύκητες πολλαπλασιάζονται γρήγορα όταν υπάρχουν υψηλά ποσοστά από ουσίες άνθρακα, όπως η ζάχαρη την οποία μεταβάλλουν σε αλκοόλη: γι’ αυτό άνθρωποι με σοβαρή υπερανάπτυξη μαγιάς έχουν «ομίχλη», ζαλάδα και ναυτία.

Τα εντερικά παράσιτα (νηματώδη, ταινίες, αγκυλοστόματα και ασκαρίδες) είτε θρέφονται με το φαγητό που καταναλώνουμε, είτε με ερυθρά αιμοσφαίρια προκαλώντας αναιμία είτε αφήνουν αυγά τα οποία προκαλούν κνησμό, ανησυχία, δυσφορία, ακόμα και αϋπνία. Ακόμα δεν είναι γνωστή η πλήρης έκταση των παρενεργειών από τα ανεξέλεγκτα παράσιτα.
Να πώς μπορούμε να προσβληθούμε από ανεπιθύμητα παράσιτα:

 Κακή προσωπική υγιεινή

 Μολυσμένα τρόφιμα, νερό ή περιβάλλον :κινδυνεύουμε ιδιαίτερα όταν ταξιδεύουμε σε περιοχές με κακές συνθήκες υγιεινής και αποχέτευσης.

 Ανεπαρκές μαγείρεμα κρέατος αλλά και θαλασσινών

 Η χρήση φθορίου

 Κατοικίδια, έντομα

 Σεξουαλική επαφή

 Χρήση μολυσμένων αντικειμένων (πετσέτες, κουτάλια, κ.α)

Αν το ανοσοποιητικό είναι εξασθενημένο, το σώμα γίνεται καλός οικοδεσπότης για τα παράσιτα, οπότε και προκαλούνται:

 Συχνές αδιαθεσίες ή ιώσεις

 Συχνές κολπικές μολύνσεις ή ουρολοιμώξεις, ακανόνιστος έμμηνος κύκλος.

 Φαγούρα στην περιοχή του πρωκτού, ιδιαίτερα τη νύχτα.

 Εξανθήματα ή φαγούρα γύρω από τα γεννητικά όργανα

 Πληγές στο στόμα (άφθες), στα χείλη (έρπη) ή λευκές κηλίδες στο στόμα.

 Συχνό αίσθημα κόπωσης ή χρόνια κόπωση, δυσκολία στον ύπνο ή ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 Μύκητες των ποδιών

 Φούσκωμα και αέρια, κυρίως μετά την κατανάλωση γλυκών και επεξεργασμένων τροφών ή εντερικές συσπάσεις

 Συχνές και πολλές αλλεργίες ή ευαισθησία σε τρόφιμα ή χημικές ουσίες που έκαναν πρόσφατα την εμφάνισή τους.

 Υπερευαισθησία σε έντονα αρώματα ή στον καπνό του τσιγάρου.

 «Ξαφνική επιθυμία» για γλυκά ή αμυλούχα τρόφιμα.

 Άγχος ή κατάθλιψη

 Δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

Βέβαια, για τα παραπάνω συμπτώματα δεν είναι απαραίτητο να ευθύνονται μόνο τα παράσιτα αλλά και άλλοι μη βακτηριακοί παράγοντες. Ωστόσο η υπερανάπτυξη παρασίτων ενοχοποιείται μεταξύ άλλων, για βλάβες γονιμότητας, νεοπλασίες, και ασθένειες όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, έκζεμα, ψωρίαση, πέτρες στα νεφρά, πεπτικά προβλήματα αλλά και ελλείψεις βιταμινών.

Για να απαλλαγούμε από τα παράσιτα, δεν καταναλώνουμε ζάχαρη ή υδατάνθρακες αλλά πολλά ωμά – καλά πλυμένα- λαχανικά. Ταυτόχρονα αθλούμαστε, ακολουθούμε υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, κοιμόμαστε αρκετά και περιορίζουμε την έκθεσή μας σε τοξίνες. Αν αντιμετωπίζετε χρόνιο πρόβλημα υγείας ή λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ο γιατρός θα αποφασίσει τί θα κάνετε.

Πώς να πολεμήσω τα παράσιτα;

 Ο τοξικός ιδρώτας που αποβάλλεται μέσω της άσκησης, το υδρομασάζ και η σάουνα λειτουργούν ευεργετικά.

 Μηλόξυδο: περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και είναι πολύ θρεπτικό. Το ξίδι μηλίτη εξισορροπεί το pH του σώματος, βελτιώνει την πέψη, καταστρέφει τους ζυμομύκητες και διατηρεί ωραία την επιδερμίδας. Ξεκινήστε με 1 κουταλάκι του γλυκού έως 3 φορές την ημέρα περίπου 30 λεπτά πριν κάθε γεύμα. Αν η γεύση δεν ενοχλεί, αυξήστε σε μια κουταλιά της σούπας.

 Προβιοτικά: επισκευάζουν τη σωστή εντερική χλωρίδα και βοηθούν στην ανασύσταση των καλών βακτηρίων στο έντερο μετά την απομάκρυνση των παρασίτων και άλλων βλαβερών οργανισμών.

 Βιταμίνη C: άριστο αντιοξειδωτικό που στηρίζει το ανοσοποιητικό και απομακρύνει τα παράσιτα. Αν όμως λαμβάνετε βιταμίνη C ταυτόχρονα με ασβέστιο ή μαγνήσιο, το ένα εξουδετερώνει το άλλο.

 Λάδι καρύδας: έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες, πολύ θρεπτικό για το σώμα. Μπορείτε να διαλύσετε μια- δυο κουταλιές σε ζεστό τσάι της επιλογής σας.

 Σκόρδο και φρέσκο κρεμμύδι.

 Κολοκυθόσποροι και ρόδι

 Ελαιόλαδο: οι αντιμυκητιακές ιδιότητες του εξαλείφουν παράσιτα ή κατάλοιπα ζυμομυκήτων. 1 με 2 κουταλιές της σούπας σε σαλάτες ή λαχανικά.

 Βότανα που βοηθούν να απομακρυνθούν τα παράσιτα: έλαιο ρίγανης, θυμάρι, μέντα, δεντρολίβανο, εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ.

 

SHARE
RELATED POSTS
Πότε η άμμος είναι επικίνδυνη;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Αντιμετωπίστε την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη!, του Δρ Σπύρου Γκούβαλη
Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.