Πόρτα στη Ψυχολογία

Η πολιτεία νομοθετεί, η κοινωνία μπερδεύεται και η επιστήμη …αγνοείται, του Δρ Θάνου Ασκητή

Spread the love

Θάνος Ασκητής

  

Το νομοσχέδιο για την αλλαγή του φύλου που επικυρώνει τη νομική ταυτότητα εκείνου που διαφοροποιεί το φύλο του, είναι σε σωστή κατεύθυνση, αλλά ξέχασε ο νομοθέτης την ανάγκη της ψυχιατρικής προσέγγισης και εκτίμησης του ανθρώπου, που είναι φυλακισμένος ψυχικά σε λάθος σώμα. Όσο για την ηλικία των 15 χρόνων που δίνει το δικαίωμα σε έναν έφηβο να διαφοροποιήσει το φύλο του, φαίνεται ξεκρέμαστο και χωρίς καμία λογική το νόημα αυτής της απόφασης, δεδομένου ότι στις πλείστες περιπτώσεις των ατόμων με δυσφορία φύλου, κρύβεται ψυχική διαταραχή.

Είναι αδιανόητο και εκτός λογικής, ένας τόσο σοβαρός νόμος που εξασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων εκείνων που δυσφορούν με το φύλο τους, να μην προβλέπει τη ψυχολογική εκτίμηση και παρακολούθηση στη μετάβαση του φύλου, χωρίς να μπαίνουμε στην εμπλοκή της χειρουργικής επέμβασης. Είναι σαφές, ότι ένας άνθρωπος μπορεί να καταχωρήσει το επιθυμητό φύλο νομικά, χωρίς να κάνει χειρουργική επέμβαση. Είναι όμως και ξεκάθαρο, ότι ο άνθρωπος που επιθυμεί να μεταβεί στην εναρμόνιση της ψυχής και του σώματος, θα οδηγηθεί σε ιατρικές παρεμβάσεις, ορμονοθεραπείες και χειρουργικές διορθώσεις.

Γι αυτό, και οι πυροβολισμοί στον αέρα, ενός νομοσχεδίου που έχει μεν θετική παρουσία αλλά δεν καλύπτει δε τα κριτήρια της ψυχικής και ψυχιατρικής αξιολόγησης, δεν βοηθά σε καμία κατεύθυνση και μπερδεύει περισσότερο τα πράγματα. Πολύ περισσότερο τους γονείς, οι οποίοι είναι παγιδευμένοι μέσα στο πρόβλημα του παιδιού τους και στην αδυναμία να οδηγηθούν σωστά, στις ενέργειες εκείνες που θα βοηθήσουν το παιδί τους να πάρει μια σωστή και χωρίς επιστροφή απόφαση. Για αυτό και η εφηβεία χρειάζεται ωριμότητα και ψυχική σταθερότητα και όχι παρορμητισμούς, αντιδραστικές συμπροφορές και γρήγορες λύσεις.

Η σκέψη μου ως γιατρός και ως άνθρωπος, είναι, ναι μεν στην νομική κατοχύρωση του ατόμου που επιθυμεί να αλλάξει φύλο και είναι όχι στις βιαστικές αποφάσεις της εφηβικής ηλικίας. Φυσικά σε κάθε περίπτωση, ακόμη και κατά την ενήλικη περίοδο, η ψυχιατρική εκτίμηση και αιτιολόγηση πρέπει να έχουν την κυρίαρχη και απαραίτητη γνωμοδότηση για το καλό του ανθρώπου που υποφέρει και του περιβάλλοντός του που ζει αυτή την κατάσταση.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ενας παντρεμένος άνδρας στο μυαλό μιας ερωμένης, του Δρ Θάνου Ασκητή
Jacques-Alain Miller: “Όσοι δεν ξέρουν να ερωτεύονται, κινούν τα νήματα αλλά από τον έρωτα χάνουν τα ρίσκα του και την ευχαρίστησή του”
Σύντροφοι και Εχθροί: Γιατί είμαστε μαζί;, του Δρ Θάνου Ασκητή
1 Comment
  • Gina Davila
    21 Οκτωβρίου 2017 at 05:08

    ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΓΓΟΥΤΑΣ

    “Θάνο, (πρώην «πορταΐτης» είμαι γι΄αυτό σου μιλάω στον ενικό!). Σχολιάζω κάτι δικό σου που διάβασα σε κάποια ιστοσελίδα για το θέμα της αλλαγής φύλου, δε θυμούμαι πού, και καταφεύγω στην Πόρτα.
    Ναι είναι απόφαση που αλλάζει ριζικά τη ζωή και δε μπορεί να γίνει αναστροφή γιατί θα μπλεχτούν ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Κι εγώ έχω πρόβλημα με την ηλικία. Και δε μιλάω για τα 18, τότε αναλαμβάνει καθένας τις ευθύνες του. Μιλάω για τους ανήλικους κι εδώ δε βάζω χρόνο, αλλά σκληρά κριτήρια. Δεν πιστεύω ότι αρκεί μόνο η συγκατάθεση των γονιών, που συχνά δεν ξέρουν τίποτα για τις παρενέργειες. Πιστεύω ότι μια επιτροπή ειδικών ψυχολόγων με πείρα και ενδιαφέρον για τον νέο/νέα είναι απόλυτα αναγκαία. Ναι ασφαλώς θα καλέσουν τους γονείς, να ζητήσουν τη γνώμη τους και να τους εξηγήσουν το θέμα. Οπότε δε με νοιάζει αν το παιδί είναι 16 ή 12 χρονών. Γιατί να βασανιστεί επί χρόνια σε μια ηλικία που για όλους μας είναι (ήταν) δύσκολη? Και αν υπάρχει αντίθετη γνώμη των γονιών, να ζητηθεί από δικαστήριο να αποφασίσει και ακόμα και να απαγορέψει την αλλαγή φύλου, αν πειστεί ότι αυτό θα είναι καταστροφικό για το νέο/νέα που συχνά έχει και ψυχολογικά προβλήματα.
    Πιστεύω ότι αυτό θα έπρεπε να κάνει κάποια σοβαρή χώρα αντί οι βουλευτές, άσχετοι βασικά με το θέμα να αποφασίζουν όχι για το καλό του παιδιού, αλλά προς τα πού γέρνουν οι ψηφοφόροι τους. Πολλά άκουσα στη Βουλή αλλά θα περίμενα πριν ψηφίσουν να καλέσουν 4-5 ειδικούς για να πουν τη γνώμη τους και να τους κάνουν ερωτήσεις. Αλλά δυστυχώς οι βουλευτές μας θεωρούν εαυτούς παντογνώστες, είτε σ’ αυτό το θέμα είτε στα μνημόνια που τα ψηφίζουν όχι μόνο χωρίς να τα καταλαβαίνουν αλλά και χωρίς να τα έχουν διαβάσει.
    Σ’ ευχαριστώ για την ομιλία σου και χαιρετισμούς στην παρέα μας.
    Χρήστος Μαγγούτας

    Υ.Γ. Για τη δημοσίευση στην «Πόρτα» κάνω μόνο ένα σχόλιο: Σίγουρα ο Καναδάς δεν καταστράφηκε με το να διδάσκει σεξουαλική αγωγή στα σχολεία. Ειδικά στο Τορόντο, που ξέρω από πρώτο χέρι, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ενέκρινε την πρόταση του υπουργείου. Φυσικά υπάρχουν και μερικοί που δε θεωρούν ικανούς τους παιδοψυχολόγους και αφήνουν τα παιδιά τους στην εκπαίδευση από τους συνομηλίκους τους στις τουαλέτες. Είναι αυτοί που αν ήταν στην χώρα τους θα έκαναν κλειτοριδεκτομή, την κατάρα της γυναικείας σεξουαλικότητας, που εδώ θεωρείται βαριά σωματική βλάβη και τιμωρείται ανάλογα. Ή άλλοι επειδή το είπε ο Πατροκοσμάς ο Αιτωλός, που ήταν και αστρονόμος και δίδασκε 300 χρόνια μετά τον Κοπέρνικο ότι το σύμπαν γυρίζει γύρω από τη γη όπως το ασπράδι γύρω από τον κρόκο και η δημιουργία έγινε πριν 7288 χρόνια.
    Όσο για το ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, ο πρωθυπουργός της επαρχίας και ο δήμαρχος του Τορόντο οδηγούσαν την παρέλαση των Pride νομίζουν ότι όλοι οι Καναδοί είναι ομοφυλόφιλοι, όταν είναι μόνο το 0.9% και δεν έχουν λόγο να μην το δηλώσουν.
    Κοντολογίς μπορεί ο Καναδάς να είναι από τις λίγες χώρες που επιτρέπει τις μπούργκες, αλλά δε δέχεται καμιά υποχώρηση από οποιαδήποτε θρησκεία όταν πρόκειται να προστατέψει τους κατοίκους του.
    Εύχομαι η Ελλάδα να βρει το δρόμο της, αλλά είναι πνευματικά, πολιτιστικά και πολιτικά τόσο πίσω που πιστεύει ότι ο θεός θα τη λυπηθεί και θα διώξει τους εβραίους πολιτικούς που τους ψήφιζε και ξαναψήφισε ο Κυρίαρχος λαός της.
    Με βρίζουν για τις θέσεις μου αλλά εγώ απλός αντιγραφέας των μεγάλων είμαι: «Η Ελλάδα πάει και να την κλαις» (Παλαμάς).”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.