Πόρτα στη Ψυχολογία

Ψυχολογικό τεστ: οι πόρτες

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Τα ψυχολογικά τεστ είναι μια μορφή παιχνιδιού, τα οποία όμως δείχνουν σοβαρά χαρακτηριστικά του ατόμου που το κάνει. Ανάλογα με την ικανότητα ή τις γνώσεις του εξεταστή, το τεστ μπορεί να εντρυφήσει ακόμα και στα πιο εσώψυχα του ανθρώπου.

Ο τρόπος που λειτουργούν τα τεστ είναι πολύ απλός. Απευθύνουμε μια ερώτηση με τέτοιον τρόπο, ώστε ο συνειδητός νους να μην μπορεί να την απαντήσει. Οι ερωτήσεις έχουν δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να απευθύνονται κατευθείαν στο υποσυνείδητο και εκείνο ανενόχλητο από τον έλεγχο του συνειδητού νου, να απαντάει.

 

Το παρακάτω τεστ είναι πολύ απλό αλλά και αρκετά ενδιαφέρον.

Η ερώτηση είναι:

Μπαίνεις σε ένα δωμάτιο και γύρω σου υπάρχουν 4 πόρτες:

μία Λευκή,

μία Μαύρη,

μία Μπλε και

μια Ροζ

Με ποια σειρά τις ανοίγεις και τι βλέπεις πίσω από αυτές τις πόρτες; Έχεις το δικαίωμα να μην ανοίξεις κάποια εάν δεν θέλεις.

Ανάλυση:

Δεν χρειάζεται να πείτε τα χρώματα με αυτή τη σειρά απαραίτητα όπως γράφτηκαν παραπάνω.

Λευκή: Η προσωπική ζωή

Μαύρη: Θάνατος

Μπλε: Επάγγελμα

Ροζ: Αγάπη

Αυτοί είναι οι τέσσερεις τομείς του εξεταζόμενου που καλείται υποσυνείδητα να τα βάλει σε προτεραιότητα.

Η ιδανική σειρά τοποθέτησης είναι:

Λευκή

Ροζ

Μπλε

Μαύρη

Γενικότερα, το τεστ είναι ένας καλός τρόπος σε πρώτη φάση να κατανοήσει κάποιος τι συμβαίνει στο άτομο.

Εάν η πρώτη είναι

η λευκή, το άτομο νοιάζεται επαρκώς για τον εαυτό του…

η ροζ, το άτομο ή είναι ερωτευμένο ή αναζητά επειγόντως μια σχέση

η μπλε, το άτομο έχει θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα την καριέρα του, πράγμα που σημαίνει ότι είτε έχει παραγκωνίσει τη ζωή για χάρη της καριέρας του, είτε καίγεται για χρήματα. Για παράδειγμα αυτή την απάντηση τη δίνουν είτε οι καριερίστες είτε πολλές φορές και οι άνεργοι.

η μαύρη, το άτομο έχει έντονες τάσεις φυγής, βρίσκεται σε κατάθλιψη ή σε πλήρη εσωστρέφεια. Γενικά η επιλογή της μαύρης πόρτας δείχνει μια κακή ψυχολογία και κάποιες φορές μια πλήρη παραίτηση.

Εάν η δεύτερη πόρτα είναι

η λευκή, το άτομο έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα τη ζωή του, αλλά ακόμα κι έτσι αγαπάει τον εαυτό του

η ροζ, ο άνθρωπος είναι σε συναισθηματική ισορροπία, είτε γιατί έχει μια ομαλή σχέση αγάπης, είτε γιατί απλά είναι ισορροπημένος μέσα του

η μπλε, το άτομο ξοδεύει αρκετό χρόνο στην εργασία του εις βάρος άλλων σημαντικότερων τομέων της ζωής του. Πολλές φορές αυτή η θέση δείχνει ένα άτομο το οποίο το έχει ρίξει απλά στη δουλειά για να καλύψει τα κενά της ζωής του. Εάν πάλι είναι κάτω από τη μαύρη πόρτα, τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα…

η μαύρη, το άτομο έχει πάλι τάσεις φυγής, ίσως όχι τόσο έντονες όπως αν ήταν η πρώτη του επιλογή, αλλά και πάλι, οι τάσεις είναι έντονες. Πολλοί έφηβοι δίνουν αυτή τη πόρτα ως δεύτερη, και αυτό διότι συνήθως στην εφηβεία υπάρχουν ούτως η άλλως γενικότερες τάσεις φυγής. Πάλι όμως, το πρόβλημα είναι κι εδώ έντονο.

Εάν η τρίτη πόρτα είναι

η λευκή, το άτομο φαίνεται να έχει παρατήσει τη ζωή του, δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα. Συνήθως αυτά τα άτομα έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και ρέπουν στην απαισιοδοξία

η ροζ, το άτομο είτε βρίσκεται σε μια τελματωμένη σχέση, είτε έχει παραιτηθεί του δικαιώματος να αγαπά και να αγαπιέται.

η μπλε, το άτομο έχει μια καλή σχέση με την εργασία του, άπό την οποία φαίνεται να είναι ικανοποιημένος…

η μαύρη, το άτομο πάσχει σε κάποιον από τους υπόλοιπους τομείς. Για να δείτε σε ποιον τομέα πάσχει, αρκεί να δείτε ποιά είναι η τέταρτη πόρτα. Δηλαδή εάν η μαύρη είναι τρίτη και μετά την μαύρη είναι οποιαδήποτε από τις άλλες τρεις, θα καταλάβετε οτι το πρόβλημα υπερτονίζεται στον τομέα που φαίνεται από την τελευταία πόρτα. Εδώ το άτομο νιώθει πως κάτι του λείπει από τη ζωή του και δεν νιώθει πλήρης.

Εάν η τέταρτη πόρτα είναι

η λευκή, το άτομο έχει παραιτηθεί πλήρως από την προσωπική του ζωή. Πολλές φορές την απάντηση αυτή τη δίνουν γυναίκες οι οποίες έχουν παραδοθεί στις υποχρεώσεις του σπιτιού, του άνδρα, των παιδιών και των εγγονών τους. Όπως και να ‘χει όμως, δείχνει μια έντονα προβληματική κατάσταση.

η ροζ, το άτομο έχει παραιτηθεί πλήρως από το συναισθηματικό του κόσμο, είτε γιατί ζει σε μια πλήρως τελματωμένη σχέση, είτε γιατί το ίδιος έχει αποκλείσει αυτό το κομμάτι από τη ζωή του.

η μπλε, η εργασία δεν αρέσει στο άτομο. Την κάνει απλά για λόγους επιβίωσης

η μαύρη, το άτομο είναι υγιές, έχει επιθυμία για ζωή.

 

Εάν δεν ανοίξει

η λευκη, το άτομο βρίσκεται σε σοβαρή σύγχυση. Έχει άρνηση να ασχοληθεί με οτιδήποτε αφορά τον εαυτό του. Πολλές φορές είναι σημάδι έντονων ενοχών και ως εκ τούτου ο άνθρωπος πιστεύει οτι δεν του αξίζει να ζει. Συχνή δικαιολογία: Η άσπρη μου θύμιζε πόρτα νοσοκομειου

η ροζ, το άτομο έχει πληγωθεί εξαιρετικά σοβαρά. Ο συναισθηματικός του κόσμος είναι χαώδης και τρομοκρατείται στην ιδέα να τον αντικρύσει. Συχνή δικαιολογία: Ή ροζ είναι για παιδιά

η μπλε, το άτομο νιώθει ανίκανο να επιτύχει σε οτιδήποτε. Πιστεύει οτι δεν μπορεί να καταξιωθεί σε τίποτα. Εξαιρετικά χαμηλή αυτοεκτίμηση.

η μαύρη. Η μαύρη είναι συνήθως η πιο συχνή πόρτα την οποία επιλέγουν να μην ανοίξουν. Εδώ υποδηλώνεται ένας έντονος φόβος προς το θάνατο. Ισχυρές φοβίες, τραυματικά σοκ, βίαιη ιστορία, υποχονδρισμός κ.λ.π.

Θα μπορούσα να γράψω ένα ολόκληρο βιβλίο μόνο και μόνο για την σημασία που έχει η σειρά προτεραιότητας που ανοίγει κάποιος τις πόρτες. Προσπάθησα όμως να γράψω τα όσο το δυνατόν πιο ουσιαστικά συμπεράσματα.

Τι βλέπει πίσω από την πόρτα;

Εδώ φίλοι μου θα μπορούσε να γραφτεί μια ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια. Ωστόσο εάν ακολουθήσετε κάποιους εξαιρετικά βασικούς και απλούς κανόνες θα σας είναι πολύ εύκολο να το εφαρμόσετε.

1) Η σειρά που θα ανοίξει τις πόρτες έχει τη μεγαλύτερη σημασία

2) Ότι και να δει από πίσω είναι ένας απλός συμβολισμός συνήθως. Θα πρέπει λοιπόν να ξέρετε και να αποσυμβολίζετε αρχέτυπα; Καλό θα ήταν αλλά αφήστε το για αργότερα… Σε πρώτη φάση σκεφτείτε το απλά. Αυτό που βλέπει πίσω από την πόρτα δείχνει τη συναισθηματική του στάση για τον κάθε τομέα.

Για παράδειγμα, πολλοί ανοίγουν την άσπρη πόρτα και βλέπουν ένα λιβάδι… Τι συναισθήματα έχει το ανοιχτό λιβάδι; Έχει χαρά, ελαφρότητα, ελευθερία κ.λ.π

Πολλοί ανοίγουν τη ροζ πόρτα και βλέπουν ένα παιδικό δωμάτιο με κουκλίτσες (κυρίως οι γυναίκες) ή βλέπουν κρεβάτια, γλυκά, ζαχαρωτά κ.ο.κ. Ποιό είναι το συναίσθημα πίσω από αυτά; Ενθουσιασμός, παιχνίδι, ευχαρίστηση κ.λ.π.

Πολλοί ανοίγουν τη μπλε πόρτα και βλέπουν το διάστημα ή το σύμπαν. Συνήθως δείχνει την αίσθηση ότι υπάρχει προοπτική για επέκταση και εξέλιξη

Πολλοί ανοίγουν τη μαύρη και βλέπουν ένα σκοτεινό κάστρο, σπίτι ή δωμάτιο. Εδώ φαίνεται όπως είναι φυσικό η θλίψη για το γεγονός του θανάτου.

Υπάρχουν πάντα και οι πεζοί…

Κάποιες φορές θα διαπιστώσετε ότι θα σας απαντούν με πολύ κυριολεξία στο τι βλέπουν πίσω από την πόρτα.

Παράδειγμα:

Ανοίγει την άσπρη και βλέπει τον εαυτό του χαρούμενο, να τρέχει, να είναι ευτυχισμένος κ.λ.π.

Ανοίγει τη ροζ και βλέπει τον ή την σύντροφό του ή μια σκηνή αγάπης

Ανοίγει τη μπλε και βλέπει τον εαυτό του να κάθεται σε ένα γραφείο όπου εργάζεται

Ανοίγει τη μαύρη και βλέπει ένα φέρετρο

Για να συμβεί το παραπάνω, τρεις λόγοι μπορεί να συντρέχουν:

1) Το άτομο είναι πεζό, εξαιρετικά ρεαλιστής και γήινος

2) Το άτομο έχει πολύ καλή σχέση με το υποσυνείδητό του και αποσυμβολίζει εύκολα τις έννοιες των χρωμάτων και…

3) Ξέρει το τεστ 🙂

Υπάρχουν και οι αντιδραστικοί…

Τι γίνεται εάν στο ροζ δωμάτιο βλέπει νοσκομείο, στο μαύρο βλέπει τον εαυτό του ευτυχισμένο, στο μπλε βλέπει τον ή την αγαπημένη και στη ροζ βλέπει ένα γραφείο όπου διαβάζει;

Ευτυχώς μέσα στην ανθρώπινη ποικιλία υπάρχει κι αυτός ο τύπος του ανθρώπου που σπάει τη ρουτίνα μας.

Στην προκειμένη περίπτωση, πριν βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα κρίνουμε από τη σειρά. Δηλαδή εάν η λευκή πόρτα για παράδειγμα είναι τελευταία και βλέπει και ένα νοσοκομείο, τότε αυτό δεν είναι αντίδραση, είναι απλά επιπλέον πειστήριο ότι το άτομο οδεύει σε εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο.

Το ίδιο σημαίνει κι αν η μαύρη πόρτα είναι πρώτη και βλέπει τον εαυτό του ευτυχισμένο. Απλά σημαίνει ότι έχει τάσεις φυγής και η ιδέα του θανάτου τον ενθουσιάζει ιδιιαίτερα…

Εάν όμως η σειρά με την οποία ανοίγει της πόρτες είναι σχετικά ομαλή, αλλά αυτά που βλέπει αντιστοιχούν συναισθηματικά με ποιότητες των άλλων πορτών, τότε συνήθως έχουμε έναν συνδυασμό τομέων. Ας πούμε έχει συμβεί πολλές φορές άτομα τα οποία να έχουν βρει το σύντροφό τους από την εργασία, να απαντήσουν ότι πίσω από τη ροζ πόρτα βλέπουν έναν εργασιακό χώρο ή το αντίθετο…


Κάποιοι συνδυασμοί

1) Μαύρη
2) Μπλε
3) Ροζ
4) Λευκή

Άνθρωποι με κατάθλιψη και με έντονη τάση φυγής


1) Ροζ
2) Λευκή
3) Μπλε
4) Μαύρη

Ο ερωτευμένος…


1) Μπλε
2) Λευκή
3) Ροζ
4) Μαύρη

Ο 35άρης ελεύθερος επαγγελματίας


1) Ροζ
2) Μαύρη
3) Λευκή
4) Μπλε

Ο πληγωμένος έρωτας…

 


SHARE
RELATED POSTS
Im-sorry.gif
Γιατί μετανιώνουν οι 30αρηδες και 40αρηδες; 10 πράγματα!
10 φράσεις που θα κάνουν τα παιδιά ισορροπημένους ενήλικες!
mariage.jpg
Τέσσερα σημάδια κρίσης στο γάμο

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.