Υγεία

H άμμος ωφελεί, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Η αμμοθεραπεία ανακουφίζει από αρθρίτιδα και άλλες ρευματικές παθήσεις. Και μόνοι μας μπορούμε να εκμεταλλευθούμε τα ευεργετικά οφέλη της άμμου.

Για να απολαύσουμε τα οφέλη της άμμου, βυθιζόμαστε σε βάθος 25 εκατοστών και μήκος δύο μέτρων για περίπου είκοσι λεπτά με μισή ώρα. Συνήθως βυθίζουμε στην άμμο το μέρος του σώματός μας το οποίο αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα (π.χ χέρι, πόδι κ.α) Η άμμος λειτουργεί ευεργετικά επειδή μεταδίδει θερμότητα χωρίς να προκαλεί εγκαύματα, γεγονός το οποίο ενισχύει την καλή ροή του αίματος ενώ έχει αναλγητική δράση στις νευρικές απολήξεις.

Οι αμμοθεραπείες συνιστώνται σε όσους πάσχουν από αρθροπάθειες και οστεοπόρωση αλλά και σε μετατραυματικές περιόδους, κυρίως σε κατάγματα, εξαρθρώσεις και διαστρέμματα.

Για να έχει η προσπάθειά σας αποτελέσματα:

 Οι ιδανικές ώρες για αμμόλουτρο είναι πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα όταν η άμμος δεν είναι και τόσο καυτή.

 Επιλέγουμε μία περιοχή καθαρή, για ευνόητους λόγους…

 Αν νιώσουμε οποιαδήποτε δυσφορία, βγαίνουμε αμέσως από την άμμο.

 Αποφεύγουμε τις αμμοθεραπείες αν έχουμε ουλές ή εκδορές στο δέρμα, αν πάσχουμε από φλεβίτιδα, ή έχουμε χαμηλή ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η θεραπευτική χρήση της άμμου οφείλεται στην παρουσία σε αυτήν μετάλλων όπως μαγνήσιο, σίδηρο, διοξείδιο του πυριτίου και οργανικών ουσιών: μέσω της θερμότητας μεταδίδονται στο σώμα, με δράση παρόμοια μίας σάουνας. Βέβαια, δεν είναι όλοι οι τύποι άμμου το ίδιο ευεργετικοί: υψηλές ποσότητες θρεπτικών συστατικών έχουν κυρίως παραλίες οι οποίοι βρίσκονται κοντά σε αποικίες κοραλλιών.

Πότε η άμμος είναι επικίνδυνη;

Όταν μια γυναίκα ή ένας άνδρας- και οι άνδρες παθαίνουν ουρολοιμώξεις- όχι όμως τόσο συχνά όσο οι γυναίκες διότι έχουν πιο μακριά ουρήθρα- κάθονται στην άμμο με βρεγμένο μαγιό, οι συνθήκες υψηλής υγρασίας ευνοούν την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Γι’ αυτό όταν βγαίνουμε από τη θάλασσα αλλάζουμε αμέσως μαγιό. Σε παραλίες με πολυκοσμία, δεν καθόμαστε κατευθείαν στην άμμο, αλλά στρώνουμε ψάθα και πάνω σε αυτή μια πετσέτα. Τα παιδιά για να παίξουν στην άμμο φορούν πάντα μπλουζάκι και βερμούδα. Μέσω της άμμου μπορεί να κολλήσουμε μυρμηγκιές ή τον ιό της μολυσματικής τερμίνθου. Και τους δύο ιούς φέρουν άνθρωποι, οι οποίοι είτε δεν το γνωρίζουν είτε δεν ενδιαφέρονται για το αν θα μολύνουν και άλλους.

Οι μυρμηγκιές μπορεί να εμφανιστούν σε όλο το σώμα και μοιάζουν με μικρές ελιές στο χρώμα του δέρματος ή ανοικτό καφέ. Στις πατούσες εμφανίζονται σαν μαύρα στίγματα: τότε νιώθουμε πόνο, σαν να έχουμε πατήσει κάτι αιχμηρό και έχει μπει ξένο σώμα στο κάτω μέρος του ποδιού.

Η μολυσματική τέρμινθος εμφανίζει σπυράκια με «άσπρο κεφαλάκι», παρόμοια με αυτά του σταφυλόκοκκου. Ωστόσο τα σπυράκια του σταφυλόκοκκου σπάνε εύκολα, σε αντίθεση με αυτά της μολυσματικής τερμίνθου τα οποία δεν έχουν υγρό περιεχόμενο αλλά μια στερεή άσπρη μπαλίτσα.

Όσο για τους μύκητες (ανθρωπόφιλους, γεώφιλους και ζωόφιλους) προκαλούν μυκητιάσεις σε δέρμα και νύχια ενώ στα παιδιά μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και μυκητίαση του τριχωτού της κεφαλής. Στο δέρμα η θεραπεία μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο εβδομάδες ενώ στο τριχωτό της κεφαλής και στα νύχια είναι μακροχρόνια.

 

SHARE
RELATED POSTS
Να εμπιστευθώ τις βαφές μαλλιών;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πώς επιδρούν οι τροφές στην ημικρανία;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Μπορώ να καθυστερήσω το γκριζάρισμα των μαλλιών μου;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.