Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Περί ραδικίων – About dandelions, του Βαγγέλη Παυλίδη

Vangelis Pavlidis
Spread the love

Vangelis Pavlidis

  

Βαγγέλης Παυλίδης

 

 

 

 

 

 

 

PITSIRIKI.jpg

 

 

 

 

Η αλήθεια είναι πως δεν το περίμενα, αλλά πάλι όλα να τα περιμένεις απο την Αμερική. Λεω δηλαδή πως καλά να έχουμε γιορτή του ραδικιού στην Ελλάδα, μέχρι και τραγούδι έχουμε αν και δεν καταλαβαίνω γιατί το πιτσιρίκι καθόταν κάτω απο το ραδίκι (ίσως για την ομοιοκαταληξία) μα τέτοια γιορτή και στην Αμερική ε, το είπα, δεν το περίμενα.

 

Και όμως, σήμερα 4 Μαϊου στο Dover του Ohio ξεκινά το Φεστιβάλ του ραδικιού. Οι λόφοι και τα λιβάδια γίνονται κατακίτρινα από τα άνθη του ραδικιού και οι Amish που κατοικούν εκεί γιορτάζουν με χορό, τραγούδι, ραδίκια μαγειρεμένα με χίλιους τρόπους και ραδικόκρασο, ναι ραδικόκρασο.

Από εκεί διάλλεξα δυο απο τις πολλές συνταγές. Η πρώτη μοιάζει με τους δικούς μας τους κολοκυθοκορφάδες. Η άλλη, με το σκόρδο είναι κάτι που όπωσδήποτε σκοπεύω να δοκιμάσω.

ΑΝΘΟΙ ΡΑΔΙΚΙΟΥ ΤΗΓΑΝΗΤΟΙ

ΥΛΙΚΑ — 80 ανθοί ραδικιού που δεν έχουν ανοίξει. Χωρίς το κοτσάνι – 2 φλυτζάνια αλεύρι γενικής χρήσεως – αλάτι, πιπέρι – 4 αυγά – 1/2 φλυτζάνι βούτυρο

ΟΔΗΓΙΕΣ — Σ’ ένα μπώλ ανακατεύουμε καλά το αλέυρι και το αλατοπίπερο. Το αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε τα αυγά και ρίχνουμε μέσα τους ανθούς. Ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν καλά.

Σε μεγάλο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Βγάζουμε απο το αυγό τους μισούς ανθούς, αφήνουμε να στάξει το παραπανήσιο αυγό και τα ριχνουμε στο αλεύρι μέχρι να καλυφθούν καλά μ’ αυτό. Τους τηγανίζουμε στο βούτυρο μέχρι να ροδίσουν, περίπου 5 λεπτά. Τους βγάζουμε σε πιάτο καλυμένο με χαρτί κουζίνας. Επαναλαμβάνουμε με τους υπόλοιπους ανθούς.

ΡΑΔΙΚΙΑ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ

ΥΛΙΚΑ — 500 γρ. ραδίκια – ελαιόλαδο – 5 γλίθες σκόρο, ή όσες θέλετε, ψιλοκομμένες – 1 κουταλάκι λιωμένο σκόρδο – 1/2 κουταλάκι μπούκοβο – αλατοπίπερο – 1/2 φλυτζάνι ζωμός βωδινού ή κοτόπουλο

ΟΔΗΓΙΕΣ — Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι με καπάκι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το μπούκοβο και λίγο αλατοπίπερο. Σωτάρουμε για δυο λεπτά περίπου.

Προσθέτουμε τα ραδίκια και τον ζωμό. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε έως να μαραθούν λίγο, όχι πολύ, τα ραδίκια, περίπου 5 λεπτά.

Ξεσκεπάζουμε το τηγάνι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα αναλατεύοντας έως ότου να απορροφηθούν τα υγρά. Δοκιμάζουμε και ανάλογα προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο. Προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο, μαγειρεύουμε ακόμα ένα δυο λεπτά και σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου με λεμόνι στο πλάι.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ — Μειώνουμε στο μισό το ψιλοκομμένο σκόρδο και αφαιρούμε τελείως το μπούκοβο και το λιωμένο σκόρδο. Στο δεύτερο στάδιο, αφού τα ραδίκια έχουν μαραθεί, προσθέτουμε 2 κουταλιές κάπαρι ξαρμυρισμένη. Αντί για λεμόνι χρησιμοποιούμε λίγο ξυδι.

 

I must admit I was surprised, but then again everything is to be expected from America. A dandelion festival in Greece would not surprise me at all but today, 4 April, the town of Dover, Ohio, celebrates the Day of the Dandelion. Every year, the hills of Amish Country turn yellow when the dandelions go into full bloom. The dandelions are harvested and all kinds of celebrations with food (dandelions) and dandelion wine are held.

I give you two of the many relevant recipes. The first one is similar to the Greek zucchini flowers. The other, the garlic one, is something I intend to try. Soon.

DANDELIONS WITH GARLIC

1/4 cup olive oil – 1/4 cup thinly sliced garlic (5 or 6 cloves), plus 1 teaspoon minced garlic or more to taste – 1/2 teaspoon hot red pepper flakes, or to taste – Salt and freshly ground black pepper – 1 pound dandelion greens with stems, well washed and roughly chopped – 1/2 cup chicken, beef, or vegetable stock – Lemon wedges for serving

Put the olive oil in a large, deep saucepan with a lid over medium-high heat. When hot, add the sliced garlic, pepper flakes, and some salt and black pepper and cook
for about 1 minute.

Add the greens and stock. Cover and cook until the greens are wilted and just tender but still a little firm, about 5 minutes.

Uncover the pan and continue to cook, stirring, until the liquid has all but evaporated and the greens are quite tender, at least 5 minutes more. Taste for seasoning and add red or black pepper and salt as needed; add the minced garlic, cook for 1 minute more, and serve hot, warm, or at room temperature, with lemon wedges.

Dandelion Greens with Capers. Reduce the sliced garlic by half and eliminate the pepper flakes and minced garlic. In Step 2, after the greens wilt, stir in 2 tablespoons drained capers. Drizzle with red or white wine vinegar and omit the lemon wedges.

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Χρυσή Αυγή και Εκκλησία, του Βαγγέλη Παυλίδη
Marcel Duchamp, του Βαγγέλη Παυλίδη
MOGARBINA.jpg
“Μογκαρμπίνα”, Ρόδος 1507 , του Βαγγέλη Παυλίδη (by Vangelis Pavlidis)

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.