Πόρτα στον Πολιτισμό

Ευπαλίνειο Όρυγμα: Ένα θαυμαστό έργο της αρχαίας μηχανικής αποδίδεται στο κοινό

25-23040017897213.jpg
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25-23040017897213.jpg

 

Eπισκέψιμο σε ολόκληρο το μήκος του (1.036 μέτρα σκαμμένα μέσα στο βουνό που δεσπόζει πάνω από το Πυθαγόρειο της Σάμου), θα είναι στο προσεχές διάστημα το Ευπαλίνειο Όρυγμα, ένα από τα σπουδαιότερα παγκοσμίως, μνημεία ανθρώπινης δεξιοτεχνίας και κατασκευαστικής ικανότητας. Γι’ αυτό και από το 1992 έχει περιληφθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Πολιτισμού, η υπουργός Λυδία Κονιόρδου δήλωσε από τη Σάμο, ότι υλοποιήθηκε πλέον το βασικό τμήμα της μελέτης που ενέκρινε το υπουργείο Πολιτισμού για την αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του Ευπαλίνειου Υδραγωγείου, κεντρικό τμήμα του οποίου αποτελεί το όρυγμα, η σήραγγα δηλαδή απ’ όπου περνούσαν οι πήλινοι αγωγοί του νερού.

«Είναι μια εμπειρία ζωής η διάβαση του Ευπαλίνειου Ορύγματος. Ας δώσουμε στους εαυτούς μας τον χρόνο να αφουγκραστούμε το μνημείο. Ας ακούσουμε τι έχει να μας πει για τους αρχαίους και για τους σύγχρονους μηχανικούς. Η γνωριμία με το Ευπαλίνειο είναι μια εμπειρία ζωής», δήλωσε η κ. Κονιόρδου, κατά την πρώτη επίσημη παρουσίαση του έργου.

 

Το Ευπαλίνειο Υδραγωγείο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε γύρω στα 550 π.Χ. για να υδρεύει – με ασφάλεια και υψηλές προδιαγραφές υγιεινής – την αρχαία πόλη της Σάμου, δηλαδή το σημερινό Πυθαγόρειο, και λειτούργησε με επιτυχία για 1.100 χρόνια. Η μοναδικότητά του οφείλεται στο «αμφίστομο όρυγμά» του – έτσι το αναφέρει ο Ηρόδοτος – που λαξεύτηκε στον βράχο από δυο αρχαία συνεργεία, τα οποία ξεκίνησαν το ένα από τη βόρεια πλευρά και το άλλο από τη νότια και συναντήθηκαν στη μέση της διαδρομής. Είναι ένα σύνθετο τεχνικό έργο που περιλαμβάνει, εκτός από το όρυγμα, δεξαμενή, προσαγωγό και υπόγειο αστικό αγωγό. Η αφετηρία του βρισκόταν σε φυσική πηγή κοντά στη σημερινή περιοχή των Αγιάδων.

 

ΑΠΕΜΠΕ

SHARE
RELATED POSTS
citadel-2730265_960_720.jpg
Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου η Αθήνα για το 2018 από την UNESCO
Τα ευρήματα του μετρό Θεσσαλονίκης και η κρίση του εθνικού κράτους, της Μαρίας Μαυρουδή
Η Αλκυόνη Παπαδάκη βραβεύει τον Κώστα Κρομμύδα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.