Ανοιχτή πόρτα

Με αφορμή τις καταγγελίες του BBC για το Facebook, του Κωνσταντίνου Καραγιαννόπουλου

10392588_641221322646411_639374329633812692_n.jpg
Spread the love

10392588_641221322646411_639374329633812692_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

* Ο Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος ασχολείται με την δημοσιογραφία, την κριτική λογοτεχνίας και την ποίηση

 

 

 

 

 

pedofilia-en-facebook-610x240.jpg

 

 

Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, το βρετανικό δίκτυο BBC κατήγγειλε το Facebook Inc. για την αναποτελεσματικότητα του συστήματος ελέγχου του περιεχομένου του. Η καταγγελία αυτή έγινε ένα χρόνο μετά τις αποκαλύψεις του BBC, για την διασπορά φωτογραφιών παιδικής πορνογραφίας μέσα από την πλατφόρμα κοινωνική δικτύωσης. Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο η σελίδα αφαίρεσε μόνο το 20% αυτών των εικόνων. Θα πρέπει να επισημανθεί πως οι παιδόφιλοι χρησιμοποιούν και μυστικές ομάδες τόσο για ανταλλαγή εικόνων με κακοποιήσεις ανηλίκων όσο και για συναντήσεις τους.

 

Όταν μιλάμε για παιδοφιλία, εννοούμε (σύμφωνα και με το DSM- IV) την σεξουαλική επαφή με προεφηβικά αγόρια ή κορίτσια ή και τα δύο. Όσοι έλκονται από κορίτσια προτιμούν συνήθως τις ηλικίες 8 με 10 ετών (ή και μικρότερες)., ενώ εκείνοι που έλκονται από αγόρια προτιμούν μεγαλύτερες ηλικίες κι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για υποτροπή.
Σύμφωνα με την Έκθεση για την προστασία των ανήλικων στον ψηφιακό κόσμο, «όταν οι άπειροι και αφελείς πλοηγοί του διαδικτύου, μεταξύ των οποίων μπορούν να συμπεριληφθούν και οι ανήλικοι, πλοηγούνται έχοντας ελάχιστη γνώση του τι κάνουν, χωρίς προστασία και έλεγχο, έρχονται αντιμέτωποι με διάφορους κινδύνους, όπως για παράδειγμα η παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής, η εμπορική και καταχρηστική χρήση των προφίλ τους, κίνδυνοι για την υγεία, φαινόμενα εξάρτησης, στρεβλή σχέση με την πραγματικότητα και την ίδια τους την ταυτότητα».

 

Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος, καλό θα ήταν να παρουσιάσουμε –εν συντομία- το θέμα της παιδικής κακοποίησης. Ο παιδίατρος R. Helfer ορίζει ως κακοποίηση παιδιού «κάθε συναλλαγή ή έλλειψη συναλλαγής ανάμεσα σε ένα παιδί και ένα άτομο που το φροντίζει, που καταλήγει σε µη τυχαία βλάβη στη σωματική κατάσταση ή/και αναπτυξιακή διαδικασία του παιδιού». Παρατηρώντας αυτή την σκληρή πραγματικότητα, μπορούμε να καταλάβουμε τον πολυσύνθετο και πολύπλευρο χαρακτήρα αυτού του φαινομένου. Γι’ αυτό τον λόγο κάθε μονόπλευρη ή αποκλειστικά συναισθηματική διακήρυξη για πιθανά μέτρα πρόληψης ή καταστολή τους μπορούν να επιφέρουν σοβαρά προβλήματα και να καταλήξουμε σε καταστάσεις εκτός ελέγχου. Σήμερα αναγνωρίζουμε τρεις βασικές μορφές κακοποίησης: α) την σωματική β) την σεξουαλική γ) την συναισθηματική- ψυχολογική. Επίσης, ως κακοποίηση θεωρείται και η παραμέληση του παιδιού. Ξεχωριστά η κάθε μια από αυτές τις κατηγορίες διακρίνεται για την δική της ψυχοπαθολογία κι εμφανίζουν διαφορετικές παραμέτρους.

 

Στις φωτογραφίες, τις οποίες το BBC απαίτησε να διαγραφούν, εντοπίσθηκαν τα εξής:

 Σελίδες όπου απευθύνονταν σε άνδρες με σεξουαλικές προτιμήσεις σε παιδιά.

 Φωτογραφίες ανηλίκων κάτω των 16 ετών σε ερωτικές πόζες και ακολουθούμενες από ακατάλληλα σχόλια ως λεζάντες.

 Κλειστές ομάδες με ονόματα τύπου «hot xxx schoolgirls”, όπου υπήρχαν κλεμμένες φωτογραφίες πραγματικών παιδιών.

 Μια φωτογραφία από στιγμιότυπο βίντεο με την κακοποίηση ενός παιδιού και με αίτημα- πρόσκληση για κοινοποίηση «παιδικής πορνογραφίας».

 

Τέτοια είδη εγκλήματος, τα οποία προκαλούν έντονα συναισθήματα στο κοινό, καθώς και οι αναπαραστάσεις τους από τα ΜΜΕ, πολλές φορές, είναι η αιτία για την διάπραξη άλλων εγκλημάτων (τόσο στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και σε εγκλήματα βίας) από πλευράς της Πολιτείας και των θεσμικών της οργάνων. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

 

Στο κομμάτι της πρόληψης, η Ελληνική Αστυνομία δίνει τις παρακάτω οδηγίες για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο:

 

 Να μη δίνει σε κανέναν, ακόμα και στον καλύτερό του φίλο, τον κωδικό πρόσβασής του στο Διαδίκτυο. Τα μόνα άτομα που θα πρέπει να γνωρίζουν τον κωδικό είναι οι γονείς του.

 Να μην απαντά σε ηλεκτρονικά μηνύματα με ύποπτο περιεχόμενο ή άγνωστο αποστολέα.

 Να μην απαντά σε ηλεκτρονικά μηνύματα που το κάνουν να αισθανθεί «άβολα». Σε περίπτωση που λάβει ένα τέτοιο μήνυμα, να μη διστάζει να το αναφέρει στους γονείς του ή σε κάποιο άλλο πρόσωπο που εμπιστεύεται.

 Αν αισθανθεί άβολα την ώρα που συνομιλεί μέσω chatroom, να διακόψει αμέσως τη συνομιλία.

 Να αποφεύγει να στέλνει τη φωτογραφία του και άλλα προσωπικά του στοιχεία μέσω διαδικτύου σε άγνωστα άτομα.

 Να σκεφθεί πολύ καλά ενδεχόμενη συνάντηση με διαδικτυακό φίλο και να ζητήσει την άποψη των γονέων σχετικά με αυτό το θέμα.

 Σε περίπτωση που αποφασίσει να συναντηθεί με το «διαδικτυακό του φίλο», να ενημερώσει οπωσδήποτε τους γονείς του ή κάποιο άτομο που εμπιστεύεται και να φροντίσει ώστε η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί σε δημόσιο χώρο.

 Να αναπτύξει κριτική διάθεση σε ό,τι διαβάζει στο Διαδίκτυο και να μην εμπιστεύεται αμέσως ό,τι δει σε αυτό.

 Να αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ παιδιών και γονέων, ούτως ώστε το παιδί να συζητά με τους γονείς του και να τους αναφέρει οτιδήποτε βλέπει και ζει όταν σερφάρει στο internet . Είναι επίσης απαραίτητο οι ίδιοι οι γονείς να αποκτήσετε βασικές γνώσεις για το διαδίκτυο και να ενημερωθείτε σωστά ώστε να μπορέσετε να προσφέρετε στο παιδί σας την καθοδήγηση που είναι απαραίτητη κατά την πλοήγησή του στον κόσμο του διαδικτύου. Επίσης, η ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων με τα παιδιά σας και η αφιέρωση χρόνου σε αυτά είναι πολύ σημαντική.

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.safer-internet.gr.
Έρευνες δείχνουν πως στην Ελλάδα το 20% των παιδιών θα τα προσεγγίσουν παιδόφιλοι τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους∙ ενώ στατιστικές παρουσιάζουν ένα ποσοστό 10 με 15% παιδιών και εφήβων, να έχουν υπάρξει σεξουαλικά θύματα από ενήλικες τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.

 

Για το θέμα της καταπολέμησης της παιδοφιλίας, η πιο γνωστή και διαδεδομένη μέθοδος καταπολέμησης των σεξουαλικών εγκλημάτων είναι ο χημικός ευνουχισμός. Δηλαδή, η χορήγηση φαρμάκων με τα οποία υπάρχει μείωση της λίμπιντο και της σεξουαλικής δραστηριότητας. Επίσης, σε ανάλογες περιπτώσεις υπάρχει και η μέθοδος της ορχεκτομής. Εκτός από τις ΗΠΑ, οι μέθοδοι αυτοί εφαρμόζονται και σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Αγγλία και η Πολωνία. Βέβαια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων έχει αντιδράσει σε αυτές τις τεχνικές, μιας και όπως υποστηρίζει θεωρείται «υποτιμητική για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» κι ότι έχει «ανυπολόγιστες και μη αναστρέψιμες συνέπειες στη φυσιολογία του ατόμου που υφίσταται τη διαδικασία αυτή».

 

Τέλος, όπως αναφέρει ο ψυχίατρος κος. Δημήτρης Παπαδημητριάδης: «είναι σημαντικό τόσο για τους λειτουργούς της υγείας και πρόνοιας που εξετάζουν παιδιά, όσο και για τους γονείς, να βρίσκονται σε επιφυλακή αφενός για προειδοποιητικά σημεία από την εμφάνιση, το συναίσθημα, τη συμπεριφορά και τη δραστηριότητα των παιδιών, όσο και για τη δομή του περιβάλλοντος των παιδιών και των ανθρώπων που αναπτύσσουν δεσμούς ή σχέσεις οποιουδήποτε είδους με αυτά».

 

Για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά από τους κινδύνους του διαδικτύου, μπορούμε να ενημερωθούμε από τον Οδηγό Για Γονείς, τον οποίο μπορούμε να βρούμε στην ιστοσελίδα http://www.esafetykit.net. Θα πρέπει να καταλάβουμε πως η νέα εποχή απαιτεί την σωστή παιδεία στον ψηφιακό κόσμο και την άριστη γνώση της τεχνολογίας. Μονάχα έτσι θα μπορέσουμε να χτίσουμε έναν πιο ασφαλή κόσμο για τα παιδιά μας.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Σκίτσα εξ Αμερικής: Χριστούγεννα 2012: Το δώρο, του Γιώργου Σαράφογλου
Ο γάμος του Στέφανου και ο στράτος, του Πάνου Μπιτσαξή
Covid κουβέντα στο παγκάκι! – Covid park-bench talk!, του Γιώργου Σαράφογλου – by George Sarafoglou

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.