Βαγγέλης Παυλίδης
Αν ζούσε σήμερα θα ήταν 101 ετών. Ο Francis Albert Sinatra -ο Φρανκ Σινάτρα που λέμε- γεννήθηκε μια μέρα σαν και σήμερα, 12 Δεκεμβρίου 1915. Είμαι βέβαιος πως δεν χρειάζεται να τον συστήσω, τον “Ol’ Blue Eyes”, έναν απο τους πιό αγαπημένους και με την μεγαλύτερη επιρροή καλλιτέχνες της μουσικής σκηνής του 20 αιώνα με τις πωλήσεις των δίσκων του να έχουν ξεπεράσει τα 150.000.000.
Θεωρώ λοιπόν περιττό να αναφερθώ στην ζωή του, την σχέση του με την μαφία και τον JFK, τον Πρόεδρο Κέννεντυ. Περιττό να αναφερθώ στις 2.403 σελίδες του φακέλλου του στο FBI που εκτός απο μαφιόζο τον θεωρούσε και κομμουνιστή.
Αφού αυτά λοιπόν είναι περιττά, έψαξα για την σχέση του με το φαγητό. Ο Σινάτρα, λοιπόν, εκτός απο τα παραπάνω είχε αποκτήσει φήμη για την αγάπη του για το Ιταλοαμερικάνικο φαγητό είδικά στο εστιατόριο του “Patsy”, στην Νέα Υόρκη.
Από την σαλάτα με δυόσμο και ρόκα, τα μύδια με τομάτα, την μπριζόλα βωδινού αλα Μιλανεζε και το κέηκ με ρικόττα, που ήταν τα αγαπημένα του, διάλεξα να σας παρουσιάσω την συνταγή για Αγγινάρες γεμιστές. Εύκολο φαγητό, στα δικά μας μέτρα και ωωωωωω… τόσο καλό!
ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ
4 ή 6 μεγάλες αγγινάρες, τις καρδιές – 2 ή 3 γλίθες σκόρδο, κομμένες στην μέση – 1 φλυτζάνι ξερό τριμμένο παξιμάδι – 2 κουταλιές μαύρες ελιές, ψιλοκομμένες – 2 κουταλιές φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα – 1 κουταλιά μαϊντανός ψιλοκομμένος – 1 κουταλιά φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος – 1 κουταλιά κάπαρι, ξεπλυμένη – 1/4 κουταλάκι μπούκοβο – 1/4 κουταλάκι ξερή ρίγανη – αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση – λάδι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C. Τοποθετούμε απο μισή γλιθα σκόρδο στην καρδιά της κάθε αγγινάρας.
Στο μίξερ τοποθετούμε ψίχουλα, ελιές, τυρί, μαϊντανό, βασιλικό, κάπαρι, μπούκοβο, ρίγανη και πιπέρι. Ανακατεύουμε στο μίξερ προσθέτοντας σιγά σιγά λάδι, μέχρι να γινει το μίγμα ομοιόμορφο. Με κουτάλι γεμίζουμε τις αγγινάρες. Πιέζουμε ελαφρά με το κουτάλι μέχρι να γεμίσουν καλά. Αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε τις αγγινάρες σε ταψί και προσθέτουμε νερό, ίσα που να καλύψει την μισή αγγινάρα. Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο, περίπου μία ωρα ή λίγο παραπάνω. Ελέγχουμε ενδιάμεσα να μη φύγει τελείως το νερό και στην ανάγκη προσθέτουμε λίγο.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ανάβουμε το γκρίλ. Απομακρύνουμε από τον φούρνο όταν η γέμιση κοκκινίσει και κάνει κρούστα, ύστερα απο 3- 4 λεπτά.
Βάζουμε τις αγγινάρες σε πιατέλα και περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού. Αν θέλουμε απομακρύνουμε το σκόρδο, όπως έκανε και ο Φράνκ.
Had he lived today, Francis Albert Sinatra who was born on 12 December 1925, he woul’d have been 101 years old. I am sure that I don’t need to introduce “Ol’ Blue Eyes”, one of the most popular and influential musical artists of the 20th century, one of the best-selling music artists of all time, having sold more than 150 million records worldwide. I think I don’t have to refer neither to his links with the Mafia nor those with President JFΚ. No need to spend time on the 2403 pages of records on him, kept by the FBI who, except for a member of the Mafia, classified him as communist.
So, since all that is superfluous, I searched for his connection with food. Except for all the above, then, Frank Sinatra also developed a bit of a reputation for his love of Italian-American food at Patsy’s Restaurant in New York City. So, from his favorites Arugula and Mint Salad , Spicy Clams with Tomatoes , Milanese Veal Cutlets , Lemon Ricotta Cheesecake etc, I chose to give you Artichokes Stuffed with Anchovies, Garlic and Mint:
STUFFED ARTICHOKES
4 or 6 large hearts of artichokes – 2 garlic cloves, halved- 1 cup dry bread crumbs – 2 tablespoons finely chopped black olives – 2 tablespoons freshly grated Parmigiano – tablespoon chopped fresh flat-leaf parsley – tablespoon chopped fresh basil – tablespoon chopped nonpareil capers, rinsed and drained -1/4 teaspoon crushed red pepper flakes – 1/4 teaspoon dried oregano – freshly ground black pepper and salt, to taste – olive oil
Preheat the oven to220°F.
Insert a garlic half into the hollowed-out artichoke center. Reserve.
Place the bread crumbs, olives, cheese, parsley, basil, capers, red pepper flakes, oregano, and in a large mixing bowl. Add the olive oil gradually, stirring until thoroughly combined and moistened. Spoon the bread-crumb mixture into the hollowed-out artichoke centers, tamping down with the back of a spoon until each artichoke is filled to the top. Season to taste with salt and additional pepper.
Place the artichokes in a baking dish and add enough water to cover the bottom halves of the artichokes. Cover the pan with foil, and bake in the preheated oven for 1 hour and 15 minutes, until the artichokes are cooked through. Check occasionally and add a little water, if necessary.
Remove from the oven and increase the heat to broil. Take off the foil and place the artichokes under the broiler until the bread-crumb topping has browned, about 2 to 3 minutes.
Place the artichokes on a serving platter and spoon 2 to 4 tablespoons of the pan juices over each artichoke. Garlic may be omitted, if desired, as Frank did.
* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author
iPorta.gr