Πόρτα - Η Αλεξάνδρα και οι άλλοι

Αριστοτέλης Ωνάσης: Ο βασιλιάς Μίδας, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου

Spread the love

Αλεξάνδρα Καρακοπούλου

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Ημερομηνία Γεννήσεως: 20 Ιανουαρίου 1906, ώρα: 10.00 το πρωί, στην Σμύρνη.

Σάββατο πρωί του 1906 στην πανέμορφη Σμύρνη, είδε το φως του κόσμου για πρώτη φορά ο μικρός Αριστοτέλης. Ο ήλιος του είχε μόλις πάρει την χειμερινή του θέση στο 11ο σπίτι, τον Οίκο της συντροφικότητας και των μεγάλων οραμάτων. Γιός του Σωκράτη και της Πηνελόπης, ο μικρός, αλλά αρκετά υπεύθυνος Αρίστος έκανε τα πρώτα του βηματάκια με αρκετή σιγουριά σαν κλασικός Αιγόκερος. Βέβαια με Σελήνη στον Σκορπιό ήταν αρκετά μυστικοπαθής με μεγάλη αδυναμία στην μητέρα του. Η οικογένεια έπαιζε πάντα τον σημαντικότερο ρόλο την ζωή του. Ως παιδί του άρεσε να ζει επικίνδυνα, να σκανδαλίζει τους γύρω του και αφού τους ξεμπρόστιαζε όλους, χαμογελούσε με απόλυτη ψυχική ηρεμία. Είχε και αρκετό νεύρο, μέσα του και έξω του. Τον έλκυαν όλα αυτά που ήταν καλά θαμμένα, κρυμμένα μυστικά. Η έντονη «πλουτώνια» ακτινοβολία που ασκούσε στις γυναίκες, θρυλική. Η σκοτεινή του πλευρά τον ωθούσε να λαμβάνει μέρος σε παιχνίδια εξουσίας, με στόχο να τους κάνει όλους να εξαρτώνται από τον ίδιο.

Ο πλανήτης Δίας στον 2ο Οίκο, το σπίτι της «υλικής» περιουσίας θα σηματοδοτούσε την γέννηση ενός πραγματικού μεγιστάνα. Η όψη του ήταν ξεκάθαρη από γεννησιμιού του. Ταλέντο στις επενδύσεις και στα οικονομικά, ένας αληθινός βασιλιάς Μίδας, που ότι αγγίζει γίνεται χρυσός (σε χρώμα και αξία). Ένας άνθρωπος με στόχους, με όνειρα και με επίκτητη αίσθηση σαν να ήξερε τι ήθελε ξεκάθαρα από μικρό παιδί. Με Αφροδίτη, Ερμή και Άρη στον 10ο Οίκο, το σπίτι της Δημοσιότητας, είχε τον συνδυασμό που «σκοτώνει». Δημοτικότητα, Allround ταλέντο και γοητεία, παρά την κατά γενική ομολογία άσχημη εξωτερική του εμφάνιση.

Μπορεί ο κόσμος να θεωρούσε πολύ ριψοκίνδυνες τις επενδυτικές του κινήσεις, όμως ο Αριστοτέλης κατάφερνε να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά. Ο Πλούτωνας, πλανήτης των μεταμορφώσεων και των μετασχηματισμών, στο ζώδιο των Διδύμων, του χάριζε την πνευματική εξυπνάδα για να σπάσει τους κανόνες της κλασικής ιδεολογίας των πραγμάτων και να καινοτομήσει. Παράδειγμα, όταν το 1963 αγόρασε αυτό το άγονο, μικρό και άνυδρο νησί στο Ιόνιο, τον Σκορπιό. Έπιασε και φύτεψε χιλιάδες δέντρα, έχτισε ξενώνες και το μετέτρεψε σε μια μικρή όαση. Ποιος να το φανταζόταν. Έκανε, λοιπόν, διακοπές στο νησί του, παρέα με κάμποσους διάσημους φίλους του, προβάλλοντας έτσι τα πανέμορφα νησιά της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Οι μεγαλοπρεπείς ιδέες του δεν σταμάτησαν εκεί. Το 1956 αγόρασε από το ελληνικό δημόσιο το προνόμιο εκμετάλλευσης των ελληνικών αεροπορικών συγκοινωνιών και έπειτα ίδρυσε την Ολυμπιακή Αεροπορία. Η ποιότητα και οι προδιαγραφές ήταν τότε τόσο πρωτοποριακές, ώστε αν αποφάσιζε σήμερα μια αεροπορική εταιρία να την «αντιγράψει», θα έβγαινε εκτός προυπολογισμού. Ο Αριστοτέλης είχε όνειρα και σε αντίθεση με τους περισσότερους από εμάς, τα υλοποιούσε κιόλας…

Ο Ωροσκόπος του στο ζώδιο των Ιχθύων του έδινε «θαλασσινή» ευαισθησία. «Τα σιγανά ποταμάκια να φοβάσαι» είναι μια φράση που του ταίριαζε γάντι. Είχε καλλιτεχνικές ευαισθησίες και άποψη, πράγμα φυσικό με τόσα στοιχεία νερού στον γενέθλιό του χάρτη. Η κλίση του προς τον «θαλασσινὀ» τομέα δεν ήταν καθόλου τυχαίο, όπως και η απόλυτη επαγγελματική επιτυχία σε αυτό. Ένας αυθεντικός «σεισμογράφος» με ζηλευτό ένστικτο και φλεγματικό τεμπεραμέντο. Ο πλανήτης Ποσειδώνας στο «οικογενειακό» ζώδιο του Καρκίνου, θα κατέρριπτε την αίσθηση της αληθινής πατρίδας από νωρίς. Το 1922 ήρθε ως πρόσφυγας στην Ελλάδα και μετά από λίγο μετανάστευσε στην Αργεντινή. Ο πλανήτης της επικοινωνίας στον Αιγόκερο ενδυνάμωνε τον τρόπο ομιλίας, της σταθερής φωνής με την μεθοδική σκέψη, κάτι που τον έκανε να κερδίζει γρήγορα έδαφος με μεγάλη επιτυχία στις μετέπειτα επαγγελματικές του συναλλαγές. Το 1932 αγόρασε και το πρώτο του πλοίο. Σαν σωστός «αιγοκερικός» χαρακτήρας έδωσε το όνομα της αδελφής του στο πλοίο, Καλλιρρόη. Ο ρόλος που του άρεσε να παίζει περισσότερο είναι αυτός του πατριάρχη. Ο Άρης στους Ιχθύες τον καθιστούσε πνευματικό μαχητή με αρκετά ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα και βαθιά τάση για εκκεντρικότητες. Τα πάρτι του έχουν μείνει στην ιστορία και το Αλκοόλ ήταν κάτι που τον «χαλάρωνε» αλλά τον έφτανε και σε σημεία εξοργισμού….ξεσπούσε…

Ο Κρόνος στο ζώδιο των Ιχθύων στον 12ο Οίκο, το σπίτι των Ονείρων, τον καθιστούσε μια παλιά ψυχή. Βέβαια ένας γνήσιος Αιγόκερος προσωποποιεί τον «γέροντα», που δεν επιστρέφει στο παρελθόν εύκολα, αλλά του αρέσει να περιτριγυρίζεται από αυτό. Σκοπός της ζωής του θα ήταν να κερδίσει την εμπιστοσύνη των άλλων και να δοκιμάσει τα όρια της πίστης του σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη και σε αυτό του γάμου και των αισθηματικών του. Το 1946 παντρεύτηκε την κόρη του Έλληνα εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού, Αθηνά-Τίνα. Μαζί της έκανε δυο παιδιά, τον Αλέξανδρο και την Χριστίνα. Και στα δυο είχε τεράστια αδυναμία, που του στοίχησε πολλά χαμόγελα από την ζωή του, μιας και οι δοκιμασίες που έπρεπε να περάσει ήταν αρκετά τρανταχτές. Η όψη του ευαίσθητου πλανήτη Ποσειδώνα βρισκόταν στον 4ο Οίκο του γενέθλιου Ωροσκοπίου του, σε αντίθεση με τον Ουρανό, γεγονός που προμήνυε συγκρούσεις και αλλαγές κατοικίας, ενδοοικογενειακές εντάσεις και προβλήματα ως μελλοντική πατρική φιγούρα. Η εμμονή του για το «διαφορετικό» έφερνε τα άνω κάτω στις ισορροπίες των διαπροσωπικών του σχέσεων. Μετά από 10 χρόνια γάμου χώρισε με την Τίνα Λιβανού. Το 1957 γνώρισε την Μαρία Κάλλας όπου η σχέση τους έχει μείνει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της εποχής ως πολύ θυελλώδης. Ερωτικά καβγαδάκια, πάρτυ, ταξίδια, δάκρυα… και τι δεν περιλάμβανε αυτός ο καρμικός έρωτας. Το τετράγωνο Άρη Πλούτωνα υποδήλωνε όμως και έναν κρυφό σαδιστή. Έναν άνθρωπο που όταν ξεπερνούσε τα όριά του, χρησιμοποιούσε τις ερωτικές του σχέσεις για να αποκτήσει περισσότερη εξουσία. Έτσι έκανε στην περίπτωση της χήρας του δολοφονημένου προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κέννεντι, Ζακλίν Μπουβιέ. Το 1968 την παντρεύτηκε. Η θρυλική Τζάκι Ο είχε γεννηθεί και ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν πια παγκόσμια γνωστός, με μπόλικη εξουσία στα χέρια του.

Δυο πολύ δύσκολες όψεις ωροσκοπιακά, μεταξύ Δία – Κρόνου και Σελήνης – Κρόνου, έβαλαν το χεράκι τους δίνοντας μια αρκετά δραματική νότα στην ζωή του Αριστοτέλη. Κάτι τον έκανε μονίμως ανικανοποίητο, να βρίσκεται σε μια αιώνια πάλη μεταξύ σωστού και λάθους, αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας την ίδια στιγμή. Η καρδιά του γινόταν πέτρα, κλεινόταν στον εαυτό του και η αυτοκαταστροφή έπαιζε σοβαρά παιχνίδια με το μυαλό του. Στις 24 Ιανουαρίου του 1973 ο αγαπημένος του γιός Αλέξανδρος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, μόλις 25 χρονών. Αυτό ήταν και το τέλος του Αριστοτέλη. Δεν μπόρεσε ποτέ να συνέλθει από αυτή την τραγωδία. Το έφερνε βαρέως και με όλες αυτές τις δυσανάλογες όψεις, δεν λάμβανε την βοήθεια που έπρεπε… δεν ήθελε. Το 1975, δυο χρόνια αργότερα, πέθανε σε ένα αμερικανικό νοσοκομείο κοντά στο Παρίσι, από οξεία μυασθένεια. Η τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί δίπλα στο εκκλησάκι της Παναγίτσας στο Σκορπιό, μαζί με τον γιό του. Εκεί ετάφη και η κόρη του Χριστίνα, αργότερα, το 1988. Ποιός είπε ότι την δόξα και το χρήμα την παίρνει κανείς μαζί του…

ONASSIS BACK IN MONTE CARLO: Greek ship-owner Aristoteles Onassis arrived in Monte Carlo on November 03, 1965, on board of his yacht Christina; he was accompanied by his son Alexandros; both are shown on a small boat that take them ashore; sailor at right is unidentified. (AP-Photo/bb/str/Maestri)

 

SHARE
RELATED POSTS
Μια έντονη Πανσέληνος, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ
Αθηνά Ωνάση: η «χρυσή», μελαγχολική κληρονόμος, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου
Μαρία Κάλλας: η δραματική ζωή μιας Ντίβας, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.