Υγεία

Δυσπεψία: η απρόσκλητη επισκέπτης των γιορτών, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Βάρος και πόνος στο στομάχι, φούσκωμα, ναυτία, άσχημη γεύση, ξινίλες, ρεψίματα, ίσως διάρροια, πονοκέφαλος, πόνος από τα γόνατα και κάτω, αδυναμία, και καούρες. Τα συμπτώματα της δυσπεψίας είναι κλασσικά και κάνουν συχνά την εμφάνισή τους στο γιορτινό τραπέζι. Ωστόσο, πριν καταφύγουμε στα φάρμακα, ας επιχειρήσουμε με φυσικό τρόπο να πάρουμε… διαζύγιο με την κακή πέψη.

Δυσπεψία προκαλείται όταν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες ή βαριά φαγητά με πολλά λιπαρά, αλκοόλ ή «βαρύ» βραδινό φαγητό. Όταν επιβαρύνουμε το πεπτικό σύστημα, προκαλούμε προβλήματα στη διαδικασία της πέψης.

Όταν το στομάχι είναι «βαρύ»:

Όχι στα ανθρακούχα ποτά. Αν και προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση, στην πραγματικότητα προκαλούν φούσκωμα και διαταράσσουν τη φυσιολογική έκκριση του στομάχου. Τα αεριούχα ποτά συμβάλλουν επιπρόσθετα στη χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Όχι στο τσιγάρο μετά το φαγητό. Η  νικοτίνη συμβάλει στη χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα, οπότε είναι πιθανό να «γυρίσει πίσω το φαγητό πίσω» κοινώς να μας επισκεφθεί η παλινδρόμηση.

Όχι στη μαγειρική σόδα. Κάθε φορά που νοιώθουμε το στομάχι μας βαρύ αν διαλύσουμε μαγειρική σόδα σε νερό για ν’ ανακουφιστούμε κινδυνεύουμε να πάθουμε γαστρίτιδα.

Ναι στο νερό. Χλιαρό προς ζεστό κατά προτίμηση με λεμόνι.

Ναι σε ζεστό ρόφημα. Μέντα, χαμομήλι ή φασκόμηλο.

Ναι στην κανέλα. Στην κανέλλα Κεϋλάνης, όχι στην κασσία η  οποία σε πολύ υψηλές δόσεις μπορεί να γίνει τοξική. Η κανέλα Κεϋλάνης είναι μακριά λεπτά ξυλαράκια σε πολλές στρώσεις και έχει λεπτό και γλυκό άρωμα σε χρώμα ανοιχτό καφέ ή μπεζ. Η κασσία έχει πιο σκούρο χρώμα, καστανοκόκκινο, σκληρό ξύλο και το άρωμά της είναι αρκετά έντονο και ελαφρώς πικάντικο.

Κομπρέσες. Από βρασμένο και λιωμένο δεντρολίβανο,  στην περιοχή στην οποία αισθανόμαστε ενοχλήσεις.

Μασάζ. Γύρω από τον αφαλό με κυκλικές κινήσεις, με τη βοήθεια ελαιόλαδου ή άλλου φυτικού λαδιού στο οποίο θα προσθέσουμε μερικές σταγόνες αιθέρια έλαια ( πορτοκάλι, μέντα, μοσχοκάρυδο, θυμάρι κ.α).

Ναι στην κίνηση. Κινούμαστε μετά το φαγητό και δεν ξαπλώνουμε για ύπνο αμέσως μετά το δείπνο. Η όρθια στάση διευκολύνει την πέψη.

Έμετος. Ανακουφίζει το στομάχι και η δυσπεψία υποχωρεί.

Προσοχή. Αν έχουμε ταχυκαρδία για περισσότερο από 12 ώρες, συμβουλευόμαστε άμεσα  γιατρό: το έμφραγμα είναι πιθανό να ξεκινήσει με συμπτώματα δυσπεψίας. Ωστόσο υπάρχουν και συνοδά συμπτώματα, όπως πόνος σε στήθος, λαιμό, ώμο ή πλάτη, έντονο άγχος και πολύς ιδρώτας.

Συνήθως η δυσπεψία δεν φανερώνει κάτι ανησυχητικό, ωστόσο απαιτείται άμεση ιατρική συνδρομή αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν: συνεχείς έμετοι, αίμα στα κόπρανα ή μαύρα κόπρανα, πόνος στην κοιλιά για περισσότερο από έξι ώρες, κιτρινίλα σε μάτια ή δέρμα.

Την επόμενη μέρα…

Δεν παραλείπουμε κάποιο γεύμα ή το βραδινό. Αν το παραλείψουμε διαταράσσεται η ισορροπία του μεταβολισμού των σακχάρων και στο μεθεπόμενο γεύμα θα καταναλώσουμε πολλαπλάσια ποσότητα.

Τρώμε κάτι ελαφρύ. Καταναλώνουμε μικρές ποσότητες

Ψωμί, ζυμαρικά και πατάτες. Όχι μεγάλες ποσότητες.

Κατάλληλες τροφές. Λευκό κρέας, ψάρι, φρούτα και λαχανικά.

Για να μην βαρυστομαχιάσουμε…

Συχνά και ελαφρά γεύματα. Διάλλειμα τεσσάρων ωρών ανάμεσα στα γεύματα είναι μία καλή επιλογή.

Αποφεύγουμε λιπαρές τροφές και σάλτσες. Όχι σε κονσέρβες και προμαγειρεμένα φαγητά.

Όχι στο τσιγάρο πριν και μετά το φαγητό. Μετριάζουμε καφέ και αλκοόλ.

Μετά κάθε γεύμα. Μασάμε ωμό μάραθο ή μαϊντανό.

Ήρεμο περιβάλλον. Γευματίζουμε και δειπνούμε σε ηρεμία και όχι παρακολουθώντας τηλεόραση, διαβάζοντας ή γράφοντας στο P.C.

Όχι σε πολύ ζεστά ή πολύ παγωμένα. Ροφήματα ή τροφές.

Μασάμε αργά. Έτσι, διευκολύνουμε την πέψη, δεν καταπίνουμε μεγάλες ποσότητες αέρα ενώ θα φτάσει νωρίτερα το σήμα του κορεσμού στον εγκέφαλο, οπότε θα καταναλώσουμε λιγότερη τροφή.

Άθληση. Δεν αθλούμαστε με γεμάτο στομάχι.

Λιπαρές τροφές και αλκοόλ. Δεν τα καταναλώνουμε ταυτόχρονα.

SHARE
RELATED POSTS
Καρκίνος και τρίτη ηλικία, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Γιατί μελανιάζω εύκολα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Τα «ύποπτα» συμπτώματα για το συκώτι, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.