Υγεία

Ιούνιος: Οι αποθεραπευμένοι γιορτάζουν και αγκαλιάζουν τη ζωή, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι Ογκολόγος – Ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής» Το φωτογραφικό λεύκωμα “ΑνθίΖΩ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη.

GREEK RESTAURANT-THE BEST IN THE CITY- NEW YORK 253-17 NORTHERN BLVD

Τον Ιούνιο οι αποθεραπευμένοι από τον καρκίνο γιορτάζουν. Έδωσαν έναν νικηφόρο αγώνα απέναντι σε μία ασθένεια, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ανίκητη και αντλούμε δύναμη και αισιοδοξία από το παράδειγμά τους. Πολλές μάχες κερδήθηκαν αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται.  Σε αυτόν τον πόλεμο έχουμε όμως κάθε λόγο να αισιοδοξούμε για την τελική νίκη, όπως αποδεικνύουν και τα στατιστικά στοιχεία. Από τη δεκαετία του ’70 έως σήμερα οι αποθεραπευμένοι από καρκίνο παγκοσμίως έχουν εξαπλασιαστεί!

Το 44% των αποθεραπευμένων γυναικών νίκησαν τον καρκίνο του μαστού, το 9% τον καρκίνο του εντέρου και αντίστοιχο ποσοστό της μήτρας, το 8% τον καρκίνο του θυρεοειδούς και το 8% το μελάνωμα.

Στον ανδρικό πληθυσμό το 45% είναι αποθεραπευμένοι από καρκίνο του προστάτη, ένα 10% του εντέρου, το 8% νίκησαν τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και το μελάνωμα ενώ το 5% είναι αποθεραπευμένοι από μελάνωμα. Τα 2/3 των αποθεραπευμένων είναι άνω των 80 ετών και το 6% κάτω των 40.

Οι αποθεραπευμένοι αυξάνονται και πληθύνονται χάρη στα θεραπευτικά άλματα που έχουμε επιτύχει, στις βελτιωμένες θεθόδους διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου.  Νέα αντικαρκινικά φάρμακα,  στοχευμένες θεραπείες αλλά και η ανοσοθεραπεία, η οποία ενεργοποιεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού για ν’ αντιμετωπίσουν τον καρκίνο. Τεράστια πρόοδος σημειώθηκε και στη χειρουργική ογκολογία, στη χημειοθεραπεία αλλά και στην ακτινοθεραπεία. Πλέον, η ακρίβεια της ακτινοθεραπείας έχει φτάσει σε επίπεδο χιλιοστού γιατί έχουμε οπτική επαφή με τον όγκο στόχο την ώρα της θεραπείας. Αυτό σημαίνει ότι  βλέπουμε ακριβώς τι στοχεύουμε, τι θεραπεύουμε και τι προστατεύουμε.  Όλα αυτά σημαίνουν στην πράξη, ο καρκίνος καθίσταται σταδιακά μια χρόνια, διαχειρίσιμη νόσος, θεραπεύσιμη, με καλά ανεκτές, χρόνιες θεραπείες. Δεν στοχεύουμε πλέον μόνο στην επιβίωση του αποθεραπευμένου αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του.

Η περίοδος μετάβασης από τη θεραπεία στη μεταθεραπευτική παρακολούθηση είναι σημαντική. Βασικό μας  μέλημα είναι η πρόληψη ενδεχόμενης μετάστασης αλλά και των όψιμων παρενεργειών, τις οποίες πλέον μπορούμε να αντιμετωπίσουμε (λεμφοίδημα, σεξουαλική δυσλειτουργία, κόπωση, κακή ψυχολογική κατάσταση). Σημαντική και η αξιολόγηση για το πώς επέδρασσε  ο καρκίνος στον αποθεραπευμένο (σωματικά, ψυχολογικά και κοινωνικά) προκειμένου να του προσφέρουμε την κατάλληλη φροντίδα και στήριξη για να επιστρέψει ομαλά στην κοινωνική και επαγγελματική του ζωή. Στον κοινό αγώνα συμπαρατασσόμαστε με όλες οι ειδικότητες (φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγους κ.α) Ασχολούμαστε ενεργά και με τον οικογενειακό του προγραμματισμό. Για παράδειγμα οι νέοι άνθρωποι που προσβλήθηκαν από καρκίνο και αποθεραπεύθηκαν έχουν κάθε δικαίωμα να γίνουν γονείς.

Η ΑΚΟΣ στην 11χρονη πορεία της αναδεικνύει τις ανάγκες των αποθεραπευμένων, τους στηρίζει και συμβάλει στην τακτική και οργανωμένη παρακολούθηση της υγείας τους μετά την αποθεραπεία τους μέσα από ειδικές δράσεις, χαρτογραφώντας την πορεία τους.

Γιορτάζουμε μαζί τους τον Ιούνιο γιατί…

Νικητής είναι εκείνος που ξέρει να μάχεται, εκείνος που δεν παραδίδει τα όπλα, εκείνος που αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με θάρρος και αισιοδοξία. Νικητής είναι όμως και ο αφανής ήρωας που στέκεται δίπλα σ’ αυτόν που αγωνίζεται και του δίνει δύναμη,  εκείνος που ξεριζώνει κάθε δικό του φόβο, κάθε δικό του συναίσθημα, παραμερίζει κάθε δική του επιθυμία και δίνει τα πάντα για να τον στηρίξει!

Τον Ιούνιο…

Οι αποθεραπευμένοι γιορτάζουν και αγκαλιάζουν τη ζωή!

Ο καρκίνος δεν είναι το τέλος αλλά μία καινούρια αρχή!

SHARE
RELATED POSTS
Καρκίνος τραχήλου της μήτρας, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Οι κίνδυνοι της βουβωνοκήλης…, του Δρ Σπύρου Γκούβαλη
Πότε βλάπτουν τα αντιβιοτικά;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.