Εσείς τι γνωρίζετε για τον ιό HPV; Τι γνωρίζετε για το εμβόλιο κατά του ιού HPV; Πότε μπορούμε να το κάνουμε στα παιδιά και γιατί; Το χρειάζονται μόνο τα κορίτσια τελικά;
Έχουμε ακούσει πολλά διάσπαρτα και χρειαζόμασταν μία ολοκληρωμένη ενημέρωση και απευθυνθήκαμε στην Ακτινοθεραπευτή– Ογκολόγο Δρ. Δέσποινα Κατσώχη η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα, μας έλυσε πολλές απορίες και μας ενημέρωσε σχετικά με το τι ισχύει και τι πρέπει να κάνουμε ως ευαισθητοποιημένοι γονείς.
Η αλήθεια είναι ότι καιρό θέλαμε να κάνουμε το συγκεκριμένο θέμα και δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη περίοδος μιας και ο Ιανουάριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για την πρόληψη για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Πείτε μας δυο λόγια για τον ιό HPV και το εμβόλιο κατά του συγκεκριμένου ιού. Τι στοιχεία έχουμε στα χέρια μας;
“O HPV μπορεί να εξαλειφθεί! Γονείς, εμβολιάστε τα παιδιά σας!” Αυτό τα λέει όλα!!
Ήρθε η ώρα να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης των ιών των ανθρώπινων κονδυλωμάτων HPV. Τα απολύτως ασφαλή εμβόλια για αγόρια και κορίτσια-όπως επιβεβαιώνουν εκατομμύρια δόσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα- είναι το μοναδικό όπλο μας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκίνησε μία παγκόσμια εκστρατεία με σκοπό να εξαλείψει εντελώς τον ιό.
Πρέπει να γνωρίζετε, ότι τα εμβόλια δεν περιέχουν ολόκληρο τον ιό παρά μόνο ένα τμήμα από το τοίχωμά του κι έτσι δεν μπορούν να τον μεταδώσουν.
Όπως είναι γνωστό το 80% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών εκτίθενται στον ιό και μάλιστα μέσα στα πρώτα 3-4 χρόνια από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών τους. Κι αν για τους ενήλικες ο μοναδικός τρόπος για να προστατευθούν από τον ιό είναι η χρήση προφυλακτικού, αγόρια και κορίτσια έχουν στα χέρια τους το όπλο του εμβολίου.
Γιατί ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος; Αρκεί να θυμίσω ότι στο 95 % των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας ανιχνεύεται η λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) ο οποίος μεταδίδεται σεξουαλικά και έχει περίπου 70 υπότυπους. Τα καλοήθη στελέχη του δημιουργούν τα κονδυλώματα ενώ τα ογκογόνα μεταλλάσσουν το τραχηλικό κύτταρο σε καρκινικό. Παράλληλα διαπιστώνεται αύξηση των ποσοστών εμφάνισης του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα ειδικά στους άνδρες.
Τα εμβόλια πρέπει να γίνονται πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών των εφήβων. Ακόμη όμως κι αν η ανεμβολίαστη έφηβη έχει σεξουαλικές επαφές και πάλι πρέπει άμεσα να εμβολιαστεί. Ούτε η μόλυνση από τον HPV δεν πρέπει να αποτελεί αιτία για μη εμβολιασμό.
Ποια είναι τα οφέλη του εμβολιασμού; Ποια είναι η πιο κατάλληλη ηλικία για να εμβολιαστεί το παιδί;
Τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, έχουν ενσωματωθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού για τα κορίτσια και σε ορισμένες χώρες και στα αγόρια. Χάρη στα εμβόλια έχουν μειωθεί κατακόρυφα τα ποσοστά εμφάνισης του στις γυναίκες.
Συγκρίνοντας τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου πριν και μετά την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού για τον HPV στη Αγγλία το 2008, παρατηρήθηκε κατακόρυφη μείωση, ιδιαίτερα στις γυναίκες νεαρότερης ηλικίας που έκαναν το εμβόλιο. Τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας δημοσίευσε το επιστημονικό περιοδικό The Lancet 2021.
Ιδανικά ο εμβολιασμός πραγματοποιείται στην ηλικία των 11 με 12 ετών και μειώνει εντυπωσιακά ( 70-80%) τον επιπολασμό του ιού. Η μεγαλύτερη μείωση στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της παρατηρήθηκε στις γυναίκες που εμβολιάστηκαν στην ηλικία των 12-13 ετών (87% μειωμένος κίνδυνος). Στις γυναίκες που εμβολιάστηκαν αργότερα (16-18 ετών) η μείωση του κινδύνου ήταν χαμηλότερη (34%).
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, αποτελεί μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου στις γυναίκες και προκαλεί εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως.
Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, ένα σημαντικό ποσοστό του παγκοσμίου πληθυσμού των γυναικών δεν έχει πρόσβαση στο εμβόλιο ενώ ακόμα και στις χώρες στις οποίες το εμβόλιο κυκλοφορεί κανονικά, δεν έχει επιτευχθεί προς το παρόν ο στόχος της εμβολιαστικής κάλυψης σε ποσοστό 90% που έθεσε ο WHO για τις γυναίκες κάτω των 15 ετών.
Τι ισχύει στην Ελλάδα με την χορήγηση του εμβολίου; Το χρειάζονται μόνο τα κορίτσια;
Στην Ελλάδα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, χορηγεί δωρεάν το εμβόλιο για τα κορίτσια. Ωστόσο ακόμη και αν το εμβόλιο δεν χορηγείται προς το παρόν δωρεάν για τα αγόρια από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι γονείς να μη διστάσουν να πληρώσουν για το εμβόλιο γιατί είναι επένδυση για το μέλλον της υγείας του παιδιού τους. Αν σκεφτεί κανείς πόσα χρήματα ξοδεύει κάθε γονιός για τις υλικές ανάγκες του έφηβου αγοριού του, αθλητικά παπούτσια, ηλεκτρονικά παιχνίδια, κινητά κ.α, το δώρο του εμβολιασμού κατά του ιού HPV, μαζί με τη σωστή ενημέρωση, είναι ένα δώρο ζωής που θα το εκτιμήσει και θα σας ευγνωμονεί για αυτό.
Μακάρι να πάρουν όλοι οι γονείς τη σωστή απόφαση έτσι ώστε, ο HPV να ανήκει κάποτε στο μακρινό παρελθόν.
Δρ. Δέσποινα Κατσώχη
Πηγή: Υγεία-Παιδί