Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Από τις κουζίνες του Θα, του Βαγγέλη Παυλίδη

Spread the love

Το ότι τα καζάνια και οι κατσαρόλες βράζουν συνέχεια στις κουζίνες του Θα είναι γνωστό στην περιοχή μα και παραπέρα ίσως. Γιορτές λοιπόν τώρα κι άλλη μια ευκαιρία για να ν’ ανεμίσουν τα φυσερά και να μπούνε κι άλλα τηγάνια και κατσαρόλες στη φωτιά για να μαγειρευτούν κι άλλα, διαφορετικά από τα καθημερινά φαγητά. Η Noomi που ποτέ δεν πατάει στην κουζίνα εκτός για να πλύνει τα πιάτα και τις κατσαρόλες, τα Χριστούγεννα θυμάται την πατρίδα της και θέλει να μαγειρέψει Σουηδικά. Το μπούτι το χοιρινό με όλα τα καρυκεύματα, βραστό ή στον φούρνο – Jul skinka, για να ξέρετε- σουηδικούς κεφτέδες με “μαρμελάδα”, σαν του Swedish Chef στο Moppet Show, παντζάρια και λογιών λογιών ρέγγες- με μουστάρδα, με κρεμμύδι κι ούτε ξέρω τι άλλο βάζουν οι Σουηδοί. Άσε πια τα γλυκίσματα και τα κέικ…

Αυτά όλα σημαίνουν εισβολή στην κουζίνα και μερική τουλάχιστον έξωσή μου. Εγώ βέβαια αμύνομαι μετά σθένους των πατρίων εδαφών. Μόλις δω ότι κάλμαρε η δραστηριότητα του εισβολέα βρίσκω ευκαιρία να κάνω τα δικά μου. Σήμερα ας πούμε, έκανα πρώτα το “καθημερινό”: φρέσκα μπαρμπουνοφάσουλα στον φούρνο, με μαύρη ζάχαρη και μελάσσα (αυτό είναι το Αμερικάνικο touch, που λένε). Στο τέλος, αντί κομμάτι ωμό μπέικον που βάζουν στο Μπόστον τηγάνισα ελαφρά δυο χωριάτικα λουκάνικα από τον κρεοπώλη μου τον Γιάννη κι ύστερα τα έριξα στο τσουκάλι με τα φασόλια. Έτσι, μισή ώρα στον φούρνο κι έτοιμο το δαχτυλογλειφτικό μεσημεριανό.

Την ώρα που τα μπαρμπουνοφάσουλά μου ήταν στον φούρνο, πρόλαβα κι έκανα ένα πατέ με συκωτάκια κοτόπουλου. Παραθέτω την συνταγή γιατί είναι γιορτινή, εύκολη και αξίζει τον κόπο. Δεν αναφέρω ακριβείς ποσότητες υλικών επειδή πιστεύω πως ο καλός μάγειρας μαγειρεύει δοκιμάζοντας. Αν θέλετε ας πούμε να βάλετε πιο πολλή ρίγανη έχετε την άδειά μου να το κάνετε. Πάμε:

250 γρ. συκωτάκια πουλιού

λάδι

1/2 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο ή στον τρίφτη

3 σκελίδες σκόρδο (γλίθθες, στα Ροδίτικα)

μαϊντανός ψιλοκομμένος

ρίγανη

θυμάρι

Worcestershire Sauce

αλάτι, πιπέρι

tabasco

Μουστάρδα, Dijon κατά προτίμηση

κόκκινο ξηρό κρασί, ή brandy ή και τα δύό

250 γρ. βούτυρο

Σωτάρουμε στο λάδι τα συκωτάκια με το κρεμμύδι και το σκόρδο, δέκα περίπου λεπτά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, ρίγανη, θυμάρι, Worcestershire Sauce, αλάτι, πιπέρι, tabasco. Συνεχίζουμε να σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για λίγο ακόμα και προσθέτουμε το κρασί ήbrandy ή και τα δύο. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνουν και να μαλακώσουν τα συκωτάκια, περίπου 20 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε και το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει. Όπως είναι ζεστό, βάζουμε το μείγμα στο μπλέντερ και προσθέτουμε μια δυο κουταλιές μουστάρδα. Το δουλεύουμε μέχρι να γίνει σαν αλοιφή. Το αδειάζουμε σ’ ένα δοχείο που θα του δώσει και το σχήμα του. Τάπερ, τετράγωνο ή στρογγυλό, κάνει την δουλειά γιατί είναι ευλύγιστο και διευκολύνει το ξεφορμάρισμα. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το βάζουμε στο ψυγείο να πήξει καλά. Το ξεφορμάρουμε σε πιάτο και αυτό ήταν.

Βαγγέλης Παυλίδης

Vangelis Pavlidis

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author.

Iporta.gr

pavlidiscartoons.com/blog.

 

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Edward Lear, ο “ποιητής της ανοησίας”, του Βαγγέλη Παυλίδη
NOVARTIS GREECE, του Βαγγέλη Παυλίδη
Βαγγέλης Παυλίδης: η εξάντληση της 4ετίας

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.