Ανοιχτή πόρτα

Δυο λόγια για το τραμ, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Οι πρώτοι τροχιόδρομοι (τραμ) εμφανίστηκαν στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1880 με ιππήλατη κίνηση. Στην πορεία η ιπποκίνηση αντικαταστάθηκε από την ατμοκίνηση και το 1906 ξεκίνησε η ηλεκτροκίνηση των συρμών στην Αθήνα. Τα πρώτα δρομολόγια του ηλεκτροκίνητου τραμ στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν το 1908 στη γραμμή Ομόνοιας – Σταθμού Λαρίσης.

Με το πέρασμα του χρόνου οι γραμμές επεκτάθηκαν στην Αθήνα και στον Πειραιά σε μήκος 65 χιλιομέτρων και οι συρμοί εκσυγχρονίστηκαν. Το 1940 αγοράστηκαν 60 μεγάλα τροχιοδρομικά οχήματα, γνωστά ως κίτρινα λόγω του χρώματός τους.

Το τραμ έπαιξε σημαντικό ρόλο στον πόλεμο του 1940 μεταφέροντας τους επίστρατους στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και το λιμάνι του Πειραιά. Μετά την Κατοχή άρχισε η φθίνουσα πορεία του (στην οποία συντέλεσε και η καταστροφή μεγάλου μέρους των συρμών από πυρκαγιά στο αμαξοστάσιο της Καλλιθέας, το 1943) και η κατάργηση ορισμένων γραμμών.

Η οριστική κατάργηση του τραμ έγινε το Νοέμβριο του 1959. Η τελευταία διαδρομή ήταν η γραμμή 11 που κάλυπτε την διαδρομή Ιπποκράτους – Κολοκυνθού. Θεωρήθηκε δυσκίνητo, θορυβώδες και εμπόδιο ως μαζικό μεταφορικό μέσο για την άνετη κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Έτσι, αντικαταστάθηκε από το τρόλλευ.

“Το τραμ το τελευταίο” έγραψε ο Μιχαήλ Σιουγιουλντόγλου, γνωστός ως Μιχάλης Σουγιούλ που καθιερώθηκε ως αυτοδίδακτος πιανίστας. Ο Σουγιούλ συνέθεσε ρομάντζες, βάλς, τάνγκο, καντάδες και δημοτικά. Το 1928 έγραψε το πρώτο του τάνγκο που περιέχει όλα τα μυστικά της ζωής του, όπως λένε οι φίλοι του. Το καλοκαίρι του 1930 θα φτάσει για πρώτη φορά στην Αθήνα “ο βασιλιάς του τανγκό», ο Εντουάρντο Μπιάνκο, που του προτείνει συνεργασία προτρέποντάς τον να τόν  ακολουθήσει στις διεθνείς περιπλανήσεις του, αλλά εκείνος αρνείται. Το 1948 συνθέτει το τράμ το τελευταίο που πρωτοακούστηκε στην επιθεώρηση «άνθρωποι… άνθρωποι» στο θέατρο Μετροπόλιταν όπου πρωταγωνίστησε η ηθοποιός και συγγραφέας Σπεράντζα Βρανά.Υγ 1ο: σήμερα και αύριο στον αύλειο χώρο του Badminton η Γλυκερία τραγουδά αποκλειστικά Σουγιούλ.

Υγ 2ο: το Σάββατο 8 Ιουνίου ο Μπάμπης Τσέρτος θα φιλοξενηθεί στον “Παλμό 99.5” και στην εκπομπή “Μουσικές Αναδύσεις” μετά τις 11 πμ.

Τζίνα Δαβιλά

επικοινωνήστε: [email protected]

Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείο

SHARE
RELATED POSTS
Ντράπου και λιγάκι, ψώνιο, του Δημήτρη Κατσούλα
“Ως αυριανή Περιφερειακή Αρχή δεσμευόμαστε για έργα υποδομής σε Κάρπαθο & Κάσο”- Επικοινωνία Μανώλη Γλυνού με Δήμαρχο Καρπάθου
Το Φως, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.