ΕΥ ΖΗΝ Πόρτα στη Δωδεκάνησο

44 χρόνια από την αντίσταση της Α’ Μοίρας Καταδρομών “ΝΙΚΗ” στην Κύπρο – Τιμητική εκδήλωση από τον Δήμαρχο Ρόδου Φ.Χατζηδιάκο στον αλεξιπτωτιστή Γιώργο Γαννιού

Spread the love

 

 

«ΗΜΕΡΕΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ 21Ης ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

44 ΧΡΟΝΙΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ»

Σημείωση-Πρόσκληση: την Τετάρτη 25 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ονοματοδοσίας του Στρατοπέδου Καλάθου της Ρόδου εις μνήμη του Διοικητή της Α’Μοίρας Καταδρομών ΝΙΚΗ Ταγματάρχη Παπασταματίου

Μια  ιδιαίτερη συγκινητική εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Δήμος Ρόδου σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο συνταξιούχων ομίλου ΟΤΕ Δωδεκανήσου, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, προς τιμή του Γεώργιου Γιαννιού του  Αντωνίου για την πατριωτική προσφορά του και τη συμμετοχή του στην Α΄Μοίρα καταδρομών, την νύχτα της 21ης Ιουλίου, προς υπεράσπιση  της μαρτυρικής Μεγαλονήσου.

Κατά την έναρξη της σεμνής τελετής, παρουσιάστηκε ένα ιστορικό ντοκουμέντο από την επιχείρηση ενίσχυσης της Κύπρου κατά την 21η Ιουλίου 1974 από την Α΄ Μοίρα  Καταδρομών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με την κωδική ονομασία Νίκη, η οποία ξεκίνησε από το αεροδρόμιο του Μάλεμε Κρήτης, προς το αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Ακολούθως το  λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ρόδου κ Φώτης Χατζηδιάκος ο οποίος συνοπτικά αναφέρθηκε στο ιστορικό της αποφράδας εκείνης ημέρας, μεταξύ των οποίων ανέφερε: «Την αυγή, της 20ης Ιουλίου 1974 (44 χρόνια, ακριβώς σαν σήμερα) ξεκίνησε κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας», με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία υποστήριξε τότε, ότι δεν επρόκειτο για εισβολή, αλλά για «ειρηνική επέμβαση», με σκοπό την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, που είχε καταλυθεί από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου (15 Ιουλίου 1974 ). 344 Καταδρομείς της Μοίρας, πριν τα μεσάνυχτα της 21ης/22ης Ιουλίου 1974, μαζί με δύο διμοιρίες της Γ΄ΜΚ, υπό τη διοίκηση του ταγματάρχη Παπαμελετίου, επιβιβάστηκαν από το Μάλεμε της Κρήτης,  σε δεκαπέντε μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου NORD NORATLAS της 354ης Μοίρας Μεταφορών Πήγασος για την αποβίβαση στη Λευκωσία. Το θλιβερό γεγονός της πτώσης ενός αεροσκάφους και της προσβολής όλων των άλλων, από εχθρικά και φίλια αντιαεροπορικά πυρά και την απώλεια είκοσι εννέα (29) νεκρών και ένδεκα (11) τραυματιών Καταδρομέων, η υπόλοιπη Μοίρα, υπερασπίστηκε ηρωικά το Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας, μέχρι την παράδοσή του στις «ειρηνευτικές» δυνάμεις του ΟΗΕ, δίχως καμία περαιτέρω απώλεια. Στην συνέχεια η Μοίρα συνέχισε να πολεμά τον τουρκικό Αττίλα, τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974, με κεκαλυμμένη ταυτότητα,  συμμετέχοντας στις μάχες της Σχολής Γρηγορίου και την υπεράσπιση της Λευκωσίας. Οι απώλειες της Μοίρας την περίοδο αυτή, αναγράφονται στην επιτύμβιο στήλη στον χώρο του ηρώου των πεσόντων Ελλήνων στον τύμβο της Μακεδονίτισσας στην Λευκωσία της Κύπρου, σε λιτό πυραμιδόσχημο μνημείο καθώς και σε ανάλογο μνημείο στον χώρο του στρατοπέδου των Αλεξιπτωτιστών στο αεροδρόμιο του Μάλεμε στην Κρήτη.»

Ο Δήμαρχος Ρόδου συνδυάζοντας τα ιστορικά γεγονότα με το τιμώμενο πρόσωπο ανέφερε: «Η γνώση του  ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την αυτογνωσία και την αυτοσυνειδησία ενός λαού. Οι αναδρομές στα γεγονότα του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλήνων και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων φωτίζεται μέσα από τα πρόσωπα. Ένα ζωντανό πρόσωπο της δράσης του A’ Μοίρας Καταδρομών, είναι και ο συμπατριώτης μας κ. Γεώργιος Αντ. Γιαννιός, ο οποίος ανήκε στον Λόχο Διοικήσεως της Α’ Μοίρας Καταδρομών και συμμετείχε στην επικίνδυνη αυτή αποστολή.   Εκείνη την ημέρα, με την καθοδήγηση του ταγματάρχη Μανουρά και του Παπαμελετίου και την αντίσταση των καταδρομέων κατόρθωσαν να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων το αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Οι ΄Ελληνες καταδρομείς πάλεψαν απέναντι στην πιο μεγάλη προδοσία, αντιστάθηκαν στην προαποφασισμένη, προσχεδιασμένη και υποστηριζόμενη από τους Αμερικανούς εισβολή στην Κύπρο. Ο κ. Γιαννιός, ήταν, μέλος μιας αποστολής αυτοκτονίας, που κατάφερε όμως να κρατήσει ψηλά τη ελληνική σημαία».

Στη συνέχεια ο κ. Χατζηδιάκος αναφερόμενος στο πρόσωπο του τιμώμενου είπε : «Σήμερα, ο Δήμος Ρόδου, 44 χρόνια μετά τη θυσία των Καταδρομέων και των Αεροπόρων στη μαρτυρική Κύπρο, που πολέμησαν τον Αττίλα το 1974, τιμά στο πρόσωπο του κ. Γεωργίου Γιαννιού τη μνήμη τους και αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους τους ‘Ελληνες και Κύπριους νεκρούς και αγνοούμενους ‘Ηρωες για τη γενναιότητα, τον ηρωισμό, την ενότητα, την ομοψυχία, την αυταπάρνηση, τις θυσίες τους. Πρέπει να είστε εσείς και οι δικοί σας, οι φίλοι σας, οι χωριανοί σας υπερήφανοι γιαυτή την συμμετοχή σας σ’ αυτήν την αποστολή, για μια Κύπρο λεύτερη, για μια Κύπρο ενωμένη. Δυστυχώς το τείχος μιας μοιρασμένης πόλης, της Λευκωσίας παραμένει. Και μόνο όταν πέσει θα ηρεμήσουν οι ψυχές όλων, που πολέμησαν στην Μεγαλόνησο».

Τελειώνοντας την ομιλία του ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο Κυπριακό : «΄Ενα ζήτημα με βαθιές ιστορικές ρίζες και πτυχές, που έχουν σχέση με την παράνομη τουρκική εισβολή (Ιούλιος-Αύγουστος 1974) και την κατοχή έκτοτε του 37% περίπου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα αναγνωρισμένο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκή Ένωσης, που η γεωστρατηγική της   θέση, ως πέρασμα από την Ευρώπη στην Μέση Ανατολή την καθιστά ζωτικής σημασίας. Το Κυπριακό παραμένει ένα Ευρωπαϊκό πρόβλημα, ένα Διεθνές Ζήτημα, ένα χρονίζον πολιτικό και γεωστρατηγικό θέμα…».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν: Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και πρώην συνάδελφος κ. Δημήτρης Γάκης, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη, εντεταλμένος Σύμβουλος κ. Μιχάλης Μπαριανάκης, ο εκπρόσωπος του Στρατηγού, Ταγματάρχης κ Αριστείδης Ιωαννίδης, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ρόδου κ. Κοναρής Κώστας, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου  Συλλόγου Συνταξιούχων Ομίλου ΟΤΕ Δωδεκανήσου κ. Τσαγκουρνής, ο Γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΤΕ κ. Αντώνης Μπιρμπιλής, καθώς επίσης και ο συναγωνιστής του στην ίδια επιχείρηση με καταγωγή από το Αγρίνιο και διαμένων πλέον μόνιμα στη Ρόδο Κώστας Μπεσίρης.

Τέλος τον λόγο πήρε ο τιμώμενος, ο οποίος βαθιά συγκινημένος, αναφέρθηκε βιωματικά και με κάθε λεπτομέρεια στο χρονοδιάγραμμα της επικίνδυνης αυτής αποστολής της Α’ Μοίρας Καταδρομών , στην οποία συμμετείχε κατά την 21η Ιουλίου 1974, από το Μάλεμε της Κρήτης. Συγκεκριμένα επέβαινε στο αεροσκάφος Νίκη 8 που μετέφερε το Λόχο Διοικήσεως στη Λευκωσία. «…Θα προσπαθήσω είπε να σας μεταφέρω στο κλίμα των ημερών της περιόδου 1974 στα γεγονότα, τις δυσκολίες, που αντιμετώπισε η Α’Μοίρα Καταδρομών και πως κατάφερε να γράψει το όνομα της με χρυσά γράμματα στην Ιστορία του ΄Εθνους μας…». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διαδικασία της προετοιμασίας της αποστολής και κυρίως στο πρόσωπο -σύμβολο των καταδρομών, Ταχματάρχη Παπαμελετίου . «15 καταδρομείς από την Ελλάδα που επέβαιναν στο αεροσκάφος Noratlas, το οποίο καταρρίφθηκε στο αεροδρόμιο Λευκωσίας από φίλια πυρά, σκοτώθηκαν στη Κύπρο τον Ιούλιο του 1974.  Ξημερώματα της 24ης Ιουλίου , ανέφερε αρχίζει η  λεγόμενη εκεχειρία. «Την άλλη ημέρα μας επισκέφτηκε  ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ , Στρατηγός Καραγιάννης Ευθύμιος για να μας εμψυχώσει και να μας συγχαρεί. Την ώρα που ο Διοικητής της Μοίρας διατάσσει προσοχή για να αποδώσουμε τιμή στο πρόσωπο του Στρατηγού, ο Στρατηγός διατάσσει ανάπαυση λέγοντας. Δε θα σταθείτε προσοχή εσείς μπροστά σε μένα. Εγώ θα σταθώ προσοχή μπροστά σε εσάς. Τότε άρχισε να χαιρετά καθένα από εμάς χωριστά, αφού πρώτα σε στάση προσοχής απέδιδε χαιρετισμό τιμής, μας αγκάλιαζε και μας φιλούσε. Συγκινημένος μας μίλησε και μας επαίνεσε για την προσφορά μας στον αγώνα κατά των Τούρκων. Η περίοδος αυτή με τα γεγονότα της Κύπρου μας πλήγωσαν όλους τους Έλληνες. Ας ευχηθούμε αυτές να είναι οι τελευταίες κακές στιγμές της ιστορίας μας και να αναφωνήσουμε από τα βάθη της ψυχής μας. ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΟΙ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:  ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ.Κύριλλου, Πατέρας Κάλλιστος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Ευάγγελος Μανδρακός, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Ρόδου, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Μιχάλης Καληωράκης, οι πρώην Βουλευτές Δωδεκανήσου Βασίλης Υψηλάντης και Βασίλης Χρύσης ,   οι πρώην Δήμαρχοι Μάνος Κόκκινος και Μανόλης Παλλάς, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλης Περίδης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σάββας Χατζησάββας, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Παπασταματίου, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Κρητών Ρόδου κ. Γιάννης Νιωτάκης, ο πρόεδρος του συνδέσμου εφέδρων αξιωματικών Δωδεκανήσου κ. Πολύβιος Παυλίδης, φίλοι, συγγενείς,  πρώην συνάδελφοι, χωριανοί και  η σύζυγος, οι κόρες, οι γαμπροί και τα εγγόνια του τιμώμενου, οι οποίοι αισθάνθηκαν ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση για την σεμνή τελετή προς τιμήν του δικού τους ανθρώπου.

Ο Δήμαρχος Ρόδου απένειμε τιμητική διάκριση στον τιμώμενο για την πατριωτική του  συμμετοχή στην παραπάνω αποστολή. Τέλος έκανε την παρακάτω ιστορική αναφορά: «Τον Ιούλιο του 1974 τα οστά των δεκαπέντε καταδρομέων ενταφιάστηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία καθώς δεν έγινε κατορθωτή η ταυτοποίηση τους. Τα οστά τοποθετήθηκαν σε τρία οστεοφυλάκια, σκεπασμένα με την ελληνική και την κυπριακή σημαία και ενταφιάστηκαν σε δύο ορύγματα, στη κορυφή του μνημείου.  Η εκταφή των 15 σορών που είχαν σκεπαστεί μαζί με τα συντρίμμια του αεροσκάφους, τον Ιούλιο του 1974, ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2016 και τα οστά παραδόθηκαν μετά τις απαραίτητες επιστημονικές εξετάσεις στις οικογένειές τους.»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απόδοση του Εθνικού ύμνου από όλους τους παριστάμενους και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Ελλήνων και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων.

     «ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ»

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΔΟΥ

ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Συνάντηση Δημάρχου Ρόδου με  το Νορβηγό πρέσβη
Όσα έγιναν στην παρουσίαση του βιβλίου του Αρκουλή, της Τζίνας Δαβιλά
ΑνθίΖΩ με την ΑΚΟΣ «Επιτυχία και ευτυχία: οι δύο άκρες του ίδιου νήματος», της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.