Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Frankenstein, του Βαγγέλη Παυλίδη

Spread the love

“Ήταν μιά μουντή και θλιβερή νύχτα του Νοέμβρη όταν πρωταντίκρισα τα αποτελέσματα των κόπων μου. Με αδημονία που έφτανε στα όρια της αγωνίας, μάζεψα γύρω μου τα όργανα και εργαλεία για να βάλω μια σπίθα ύπαρξης στο άψυχο πράγμα που ήταν ξαπλωμένο στα πόδια μου. Ήταν κιόλας μιά μετά τα μεσάνυχτα. Η βροχή χτυπούσε μελαγχολικά στα παράθυρα και το κερί μου κόντευε να σβήσει όταν στο αχνό του φως είδα το θαμπό, κίτρινο μάτι του πλάσματος να ανοίγει -ανάπνευσε βαθειά και μια σπασμωδική κίνησε τάραξε τα μέλη του…

…Ω! Κανείς θνητός δεν θα μπορούσε ν’ αντέξει τη φρίκη της όψης εκείνης. Ούτε μούμια που είχε ξαναζωντανέψει δεν θα ήταν τόσο απαίσια όσο ο άθλιος εκείνος. Τον είχα δει όταν ήταν ακόμα μισοτελειωμένος. Ήταν άσχημος τότε μα όταν οι μυς αυτοί και οι αρθρώσεις έγιναν ικανές να κινηθούν, έγινε ένα τέτοιο πράγμα που ούτε ο Δάντης δεν θα μπορούσε να το συλλάβει…”

Mary Shelley, “Φρανκενστάιν, ή ο Σύγχρονος Προμυθέας”, 1818

Τον Μάη του 1816 μια παρέα από νεαρούς ποιητές και συγγραφείς συναντήθηκαν για διακοπές στην Ελβετία -η Mary Shelley (Mary Wollstonecraft Godwin) με τον φίλο της και μετέπειτα σύζυγό της Percy Shelley, η Claire Clairmont, φίλη του Μπάυρον, ο Λόρδος Μπάυρον και ο John Polidori. Το καλοκαίρι ήταν μίζερο και βροχερό που τους κρατούσε πολλές μέρες συνέχεια κλεισμένους στο σπίτι. Καθισμένοι γύρω από το τζάκι στη βίλα του Μπάυρον, διασκέδαζαν διαβάζοντας Γερμανικές ιστορίες με φαντάσματα κι ανάμεσα στα άλλα, η συζήτηση στρεφόταν συχνά γύρω από τα πειράματα του φυσικού φιλόσοφουErasmus Darwin που, όπως λεγόταν, είχε ζωντανέψει νεκρή ύλη, στον γαλβανισμό και την πιθανότητα επαναφοράς στη ζωή νεκρών μελών ή ολόκληρου ενός πτώματος. Ώσπου μια μέρα, ο Μπάυρον πρότεινε να γράψει ο καθένας τους μια υπερφυσική ιστορία. Λίγο αργότερα, σ΄ένα όνειρο η Mary Shelley συνέλαβε την ιστορία του Φρανκεστάιν.

Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά με ψευδώνυμο για γίνει στη συνέχει ένα από τα μεγαλύτερα best sellers στην ιστορία της διεθνούς λογοτεχνίας. Ένα βιβλίο, που διάβασα κρυφά, ήμουν δεν ήμουν 12 χρόνων και που τροφοδότησε πολλά από τα παιδικά μου όνειρα.

Η Mary Shelley γεννήθηκε σαν σήμερα πριν 216 χρόνια, στις 30 Αυγούστου 1797. Ήταν μόλις 19 χρόνων όταν έγραψε το αριστούργημά της.

Βαγγέλης ΠαυλίδηςΕπισκεφθείτε την ιστοσελίδα του γελοιογράφου-σκιτσογράφου Βαγγέλη Παυλίδη

SHARE
RELATED POSTS
Βίοι παράλληλοι, του Βαγγέλη Παυλίδη
Κάτι άσχετο – Something irrelevant, του Βαγγέλη Παυλίδη
Πρόσφυγες και μετανάστες – Refugees and immigrants, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.