Ο Πανάγιος Τάφος και το έργο αποκατάστασής του, που διεξήχθη από διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα παρουσιαστούν σε ψηφιακή έκθεση.
Τίτλος της «Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο» η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 21 Μαΐου ως τις 31 Ιανουαρίου 2019.
Η έκθεση διαρθρώνεται σε δυο ενότητες.
Στην πρώτη θα παρουσιάζεται σε συνοπτική μορφή η ομόλογη έκθεση του National Geographic Society, η οποία με τίτλο «The tomb of Christ» πραγματοποιείται από τον Νοέμβριο 2017 και ως τον Αύγουστο 2018 στο Μουσείο του National Geographic στην Ουάσινγκτον.
Πρόκειται για έκθεση η οποία, μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών και τρισδιάστατων μοντέλων, μεταφέρει νοερά τον επισκέπτη στα Ιεροσόλυμα και συγκεκριμένα στον Ναό της Αναστάσεως στον Πανάγιο Τάφο.
Το σχετικό αίτημα για τη διοργάνωση της έκθεσης συζητήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου είπαν ομόφωνα «ναι» στην παραχώρηση χρήσης χώρων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου για την παρουσίαση της εν λόγω έκθεσης, σύμφωνα με τους όρους της εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, η έκθεση θα προβάλλει το παγκόσμιο μνημείο σύμβολο της Χριστιανοσύνης, δίνοντας την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να το γνωρίσει καλύτερα και παράλληλα να ενημερωθεί για τον σημαντικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει Έλληνες επιστήμονες και τεχνικοί στην αποκατάστασή του.
Στις 22 Μαρτίου 2017, η έγκριτη διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ, με επικεφαλής την καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών, Αντονία Μοροπούλου, απαρτιζόμενη από τον ομότιμο καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εμμ. Κορρέ, τον καθηγητή της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, Α. Γεωργόπουλο, καθηγητή της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, Κ. Σπυράκο, τον επίκουρο καθηγητή της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, Χ. Μουζάκη, καθώς και 50μελή ομάδα επιστημόνων, συνεργατών του ΕΜΠ, παρέδωσε ενισχυμένο, συντηρημένο και αποκατεστημένο το Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου στις τρεις χριστιανικές κοινότητες.
Στις 7 Μαρτίου 2017 είχε κάνει παρουσίαση του Ιστορικού της Αποκατάσταση του Παναγίου Τάφου στη Ρόδο και στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου κατόπιν προσκλήσεως του Δημάρχου Ρόδου κου Φωτη Χατζηδιάκου Παρόντος και του Προέδρου της Δημοκρατίας κου Προκόπη Παυλόπουλου. Δείτε εδώ
ΑΠΕΜΠΕ – iΠΟΡΤΑ