Απόψεις

Υγεία των δεσποζόμενων φίλων: ναι στην επιβράβευση, όχι στη βία

Spread the love


Η εκπαίδευση του κατοικιδίου μας, σκύλου ή γάτα πρέπει να διέπεται από μία βασική αρχή: επιβραβεύουμε – δεν τιμωρούμε και δεν χτυπάμε.


Τα ζώα που βρίσκονται σε καταφύγια αναζητούν ιδιαίτερα την αγάπη και την προστασία ενός ανθρώπου ώστε να νοιώσουν κατοικίδια και όταν επιλέξετε να υιοθετήσετε κάποιο αδέσποτο ζώο βοηθάτε την φιλοζωική οργάνωση να μπορεί να αναλάβει και άλλο ζώο από το δρόμο.

Η μέθοδος της θετικής επαίδευσης όπως λέγεται η εκπαίδευση με επιβράβευση βασίζεται στην εμποστοσύνη και την αγάπη μεταξύ ζώου και ιδιοκτήτη. Δείχνουμε στο ζώο μας τι θεωρούμε αποδεκτή συμπεριφορά και επιβραβεύουμε όταν το κάνει, με μία λιχουδιά. Το ζώο συνδέει την πράξη με το γεγονός ότι παίρνει λιχουδιά και έτσι είναι έτοιμο να το κάνει ξανά και ξανά, όποτε του το ζητήσουμε. Όταν δεν κάνει κάτι που θεωρούμε αποδεκτή συμπεριφορά δεν αντιδρούμε με φωνές, ούτε φυσικά με ξύλο ή τιμωρία. Απορρίπτουμε τη λάθος συμπεριφορά όπως για παράδειγμα το να πηδάει πάνω μας ή να δαγκώνει τα χέρια μας σταματώντας αμέσως το παιχνίδι, γυρνώντας την πλάτη και μη δίνοντας σημασία στο ζώο.

Η τιμωρία, το ξύλο, οι φωνές ή η τυλιγμένη εφημερίδα είναι λάθος μέθοδοι που έχουν αρνητικά ή συγκεχυμένα αποτελέσματα. Ένα ζώο που κακοποιείται επειδή δεν έκανε αυτό που ζητήσαμε μπορεί να δαγκώσει, να γίνει φοβικό, να μας ακούει προσωρινά αλλά να μην ακούσει όταν πραγματικά θα χρειάζεται (π.χ. αν λυθεί στη βόλτα και του πούμε Έλα εδώ ώστε να μην χτυπηθεί από αυτοκίνητο.) και το κυριότερο: είναι δυστυχισμένο.

Το να επιβραβεύουμε το ζώο μας σημαίνει ότι του δίνουμε κίνητρο και ενδιαφέρον να μάθει τι ζητάμε από αυτό και ότι αν το κάνει θα πάρει μία πολύ γευστική λιχουδιά. Αντίθετα, αν χτυπήσουμε το ζώο μας γιατί δεν ήρθε όταν το φωνάξαμε και έκανε μία σκανταλιά του δίνουμε εντελώς λάθος μήνυμα: ότι όταν έρθεις κοντά μου, θα πάρεις μία πολύ αρνητική εμπειρία, τον πόνο.

Στην θετική εκπαίδευση δεν ”χωράνε” βίαιοι πνίχτες ή κολλάρα που προκαλούν ηλεκτροσόκ. Τα μέσα αυτά προκαλούν ανεξήγητο στα ζώα πόνο και τα κάνουν νευρικά, ενώ δεν λύνουν το πρόβλημα του να τραβά στη βόλτα ή να γαυγίζει ασταμάτητα. Αντίθετα, ένα επιστήθιο λουρί (σαμαράκι) και απότομη αλλαγή πορείας κάνει σιγά σιγά το σκύλο να περπατά ήρεμα δίπλα μας. Κάθε φορά που θα περπατά ήρεμα, θα του δίνουμε και μία λιχουδιά.

Η εκπαίδευση θέλει υπομονή, επιμονή και μπόλικη αγάπη. Μπορεί κανείς να εκπλαγεί από το πόσο γρήγορα μαθαίνει ένας σκύλος ή μία γάτα το κάλεσμα μας, μία εντολή μας ή κάτι που θέλουμε να κάνει αρκεί να του δώσουμε να καταλάβει ότι αν το κάνει θα πάρει λιχουδιά, χάδια και γλυκόλογα. Αυτά είναι τα ”όπλα” της θετικής εκπαίδευσης.

Ακόμα και όταν το ζώο σας μάθει πολλές εντολές όμως δεν πρέπει να ξεχνάτε τη συχνή επιβράβευση. Για παράδειγμα, όταν κάθεται ήσυχο, όταν χωρίς να του το πείτε θα περιμένει πριν ανοίξετε την εξώπορτα,όπως θα του έχετε μάθει, μην ξεχάσετε να το επιβραβεύσετε με ένα Μπράβο ή μία λιχουδιά! Η αληθινή σχέση εμπιστοσύνης με το ζώο μας άλλωστε χτίζεται με την αγάπη και όχι με τη βία.

Συμβουλές από το “THE PET SHOP”

Ζωοτροφές – Αξεσουάρ – Κέντρο Υιοθεσίας

Ακραμίτου 3, Ρόδος

Τηλ. 2241021412

SHARE
RELATED POSTS
Δημοκρατικές διαδικασίες και δημοκρατία είναι διαφορετικές έννοιες
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, του Βαγγέλη Παυλίδη
Καληνύχτα σας κι απ’ τη νύχτα σας, δεν ξαναπερνώ, του Δημήτρη Κατσούλα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.