Πόρτα στην Πολιτική

Όχι στη μικροπολιτική του φόβου, του Κώστα Αρβανίτη

Spread the love

 

Ο Κώστας Αρβανίτης  είναι Δημοσιογράφος, Ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Τακτικό μέλος LIBE (Επιτροπής Δικαιωμάτων) & αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) του Ε/Κ

 

 

Μπορεί η παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού να έχει (όχι άδικα) αποσπάσει τη μερίδα του λέοντος στην καθημερινότητα όλων μας, και φυσικά και της Ενημέρωσης, ωστόσο η πραγματικότητα στα νησιά υποδοχής των προσφύγων, και ειδικότερα στη Λέσβο, συνεχίζεται το ίδιο σκληρή.

Προχειρότητα, αδιαφορία για τη Δημόσια Υγεία, αλλά και ενέργειες της Διοίκησης που εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τη νομιμότητά τους συντηρούν ένα εκρηκτικό σκηνικό, ένα καζάνι που βράζει σε μια δύσκολη για τη χώρα αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη στιγμή.

Η περιβόητη αποσυμφόρηση φαίνεται έχει πάθει… συμφόρηση και μάλλον αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας. Η αδράνεια έχει διαδεχτεί τα παχιά λόγια των περασμένων εβδομάδων και οι ενδείξεις είναι πως η πολιτεία έχει επιλέξει μια τακτική με την οποία «εκδικείται» τους κατοίκους του νησιού για τη μαζική τους αντίσταση στα σχέδια δημιουργίας Κλειστής Δομής Προσφύγων στο νησί τους.

Ο πανελλαδικός συναγερμός για τον κορωνοϊό φαίνεται πως… σταματά λίγο πριν από τη Μόρια. Η κυβέρνηση αρνείται να σκύψει πάνω στις αντικειμενικές συνθήκες που δημιουργεί η συγκέντρωση τόσων ανθρώπων στον ίδιο χώρο και – μακάρι να μας διαψεύσει σύντομα – δεν έχει μεριμνήσει ακόμη να στείλει επιπλέον υγειονομικό προσωπικό αλλά και να αναλάβει δράση για την ενημέρωση όσων διαβιούν εκεί. Και καλά, την αδιαφορία της για τους αλλοδαπούς μπορούμε να την φανταστούμε και να την ερμηνεύσουμε με βάση τις ακροδεξιές της ιδεοληψίες, για τους Έλληνες εργαζόμενους όμως;

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά το πρόβλημα των σκουπιδιών εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με ανεπαρκή τρόπο, έστω κι αν από το απόλυτο μηδέν του προηγούμενου διαστήματος πραγματοποιούνται σποραδικά αποκομιδές.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είδαν το φως της δημοσιότητας και κάτι περίεργα χαρτιά που δίνονται -λένε οι μαρτυρίες- στα χέρια όσων μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική χώρα από το νησί με το περίφημο αρματαγωγό που απέπλευσε το Σάββατο για να «φιλοξενηθούν» σε κάποια από τις κλειστές (ή μήπως ημίκλειστες; – έχουμε χαθεί λίγο…) δομές που στήνονται άρον άρον.

Στο έγγραφο, λοιπόν, αυτό βλέπουμε αναφορές στο νομικό πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία του ασύλου, αλλά δεν βλέπουμε πουθενά αναφορά στο διάταγμα με το οποίο έχουν ανασταλεί οι διαδικασίες ασύλου. Το ίδιο το έγγραφο δημιουργεί πολύ σοβαρές αμφιβολίες ως προς το αν έχουν τηρηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη νομιμότητα της απόφασης απόρριψης αλλά και την σαφή και έγκαιρη ενημέρωση του αιτούντα. Αμφιβολίες που αν επιβεβαιωθούν ενισχύουν τους φόβους όσων ήδη στο νησί μιλούν για άνωθεν υποκινούμενη βιομηχανία απορρίψεων. Με λίγα λόγια, στρατηγική αποτροπής δια της παρακάμψεως Νόμων και Διεθνούς Δικαίου.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως υπάρχουν στην κυβέρνηση στελέχη που πραγματικά πιστεύουν ότι μπορούν να ασκούν πολιτική για λογαριασμό της χώρας παρακάμπτοντας το Διεθνές Δίκαιο σε μια στιγμή που η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τα τελευταία χρόνια κάθε είδους στήριξη: και από εταίρους, και από συμμάχους, και από Λαούς αλλά και από μεμονωμένους πολιτικούς φίλους…

Δεν θέλουμε επίσης να πιστέψουμε πως όλα αυτά αποτελούν μικρές ψηφίδες μιας συνολικής στρατηγικής προκειμένου η Κυβέρνηση να πετύχει τελικά αυτό που δεν κατάφερε να επιβάλει με τα γκλομπς και τα δακρυγόνα των ΜΑΤ: την εξ ανάγκης επιβολή και την αποδοχή από τους κατοίκους της δημιουργίας -τελικά- της φυλακής προσφύγων στο νησί τους.

Μας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απαντά στον Αντιπεριφερειάρχη με το δίλημμα «ή υγεία ή κλειστή δομή».

Μας είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι σε μια τέτοια στιγμή μιας οικουμενικής υγειονομικής κρίσης η Κυβέρνηση επιμένει με τακτικισμούς να επιβάλει τα ιδεοληπτικά της ακροδεξιά σχέδια για το προσφυγικό.

Θα χαρούμε να διαψευστούμε.

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Η ελευθερία δεν χρειάζεται προσδιορισμούς, του Κώστα Αρβανίτη
Λάθος πάθος, του Γιώργου Πίτσου
Aφέλειες;, του Γιάννη Πανούση

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.