Ανοιχτή πόρτα

Όταν τα βιβλία μένουν στο ράφι, του Γιώργου Αρκουλή   

Spread the love

Ο Γιώργος Αρκουλής είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Πρόσφατα βιβλία του: Οι Πανιώνιοι δεν πλήττουν ποτέ-50 χρόνια παρασκήνιο” και “Εθνικός Πειραιώς: Ιστορία γράφουν και οι δεύτεροι”. Το βιβλίο του “Για τον Απόλλωνα που αγαπήσαμε” διατίθεται από το γήπεδο του Ριζούπολης «Γεώργιος Καμάρας», με ευθύνη του ΔΣ του ερασιτέχνη Απόλλωνα, αλλά και από ορισμένα επιλεγμένα βιβλιοπωλεία. Έχει ενταχθεί ως έργο, στο πλαίσιο του εορτασμού μνήμης για τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης.

Γιώργος Αρκουλής

                             

Σκαλίζοντας πριν μερικά απογεύματα τα προγράμματα της τηλεόρασης, στάθηκα στο κανάλι του Βαγγέλη Μαρινάκη για να διαπιστώσω σε ποιο σημείο βρίσκεται το επίπεδο γνώσεων, εκείνων που δηλώνουν συμμετοχή (και εμφανίζονται) στην επιτυχημένη -όπως γράφουν οι ειδικοί- εκπομπή «Θέλεις να γίνεις εκατομμυριούχος;»!! Παρουσιαστής ο γνωστός Γρηγόρης Αρναούτογλου, με το πονηρό βλέμμα και το συχνό κλείσιμο ματιού προς την κεντρική κάμερα, στοιχεία δηλαδή που «πουλάνε». Εκείνη την στιγμή, διαγωνιζόταν μια νεαρή κυρία, η οποία απέτυχε να πλησιάσει κέρδη πάνω από το πεντακοσάρικο (πρώτο μαξιλάρι το ονομάζουν) και την ακολούθησε ένας σχετικά νέος άνθρωπος, που και αυτός δεν είχε τύχη (για την ακρίβεια δεν ήταν έτοιμος για ερωτήσεις εξαιρετικά εύκολες), καθώς  και οι δύο τους έπεσαν στην περίπτωση για τον ίδιο λόγο: Δεν είχαν ιδέα από Λογοτεχνία και να το εξηγήσω:

Ρώτησε ο Αρναούτογλου: Ποιος έγραψε τους στίχους του «Κεμάλ» τραγούδι που έφτιαξε ο σπουδαίος Μάνος Χατζιδάκις. Είχε να διαλέξει ο ερωτηθείς μεταξύ του ποιητή  Μιχάλη Γκανά, του επίσης ποιητή Νίκου Γκάτσου, του  Μπουρμπούλη και ενός ακόμη που μου διαφεύγει το επώνυμο. Λεπτομέρεια: οι τρεις δεν είχαν ποτέ καλλιτεχνική συνεργασία με τον Χατζιδάκι, ενώ ο Γκάτσος (που έχει γράψει το «μισό» ελληνικό τραγούδι) ήταν μόνιμος συνεργάτης και επιστήθιος φίλος με τον συνθέτη του «Χαμόγελου της Τζοκόντας». Δυστυχώς, χρειάστηκε να ζητηθεί η βοήθεια του κοινού για να υποδειχτεί ο ποιητής της Αμοργού.

Πάμε παρακάτω: Η ερώτηση ήταν: ποιος ήταν ο συγγραφέας του μυθιστορήματος «Τα σταφύλια της οργής». Δυστυχώς, η απάντηση απογοήτευσε γενικώς, διότι προτιμήθηκε ο…ψυχίατρος Φίλπ Ροθ και όχι ο ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ Τζον Στάϊμπεκ. Και για να «τριτώσει» η ασχετοσύνη γύρω από τους σπουδαίους γραφιάδες, ιδού η νέα γκάφα:

Από ποιο νησί κατάγεται ο Εμμανουήλ Ροϊδης; Από την Άνδρο, την Πάρο, την Σύρο ή την Τήνο; 

Φάνηκε καθαρά ότι ο Αρναούτογλου είχε απέναντί του κάποιον ο οποίος δεν είχε ακούσει ποτέ για την «Πάπισσα Ιωάννα», ή έστω τον αφορισμό του Συριανού συγγραφέα από το ιερατείο για την τολμηρή του πένα. Το χειρότερο όμως είναι ότι την σχέση του Ροϊδη με την Σύρο αγνοούσε και το κοινό, όταν ζητήθηκε η γνώμη του ως βοήθεια. Πενήντα τοις εκατό Άνδρο υπέδειξαν και φυσικά παρέσυραν τον ημιμαθή (σε θέματα λογοτεχνίας-να εξηγούμεθα) διαγωνιζόμενο, μηδέν την Πάρο και από 25% Σύρο και Τήνο. Προφανώς θα είχαν στο νου τους τον Νίκο Γουλανδρή, που είχε φέρει τον Μπούκοβι στην Ολυμπιακάρα!!

Η εκπομπή έκλεισε σε κλίμα μελαγχολίας, για νέους ανθρώπους, οι οποίοι, προφανώς δεν καταδέχονται ν’ ανοίξουν βιβλίο, ή δεν έχουν χρόνο να το κάνουν κυνηγώντας το μεροκάματο καθημερινά. Πάντως, όπως αποδείχτηκε, γνώριζαν το περίεργο (και ασήμαντο) τίτλο του τραγουδιού «Τί Τί», ποντάροντας σωστά στον ερμηνευτή του Γιώργο Αλκαίο (για τον χαρακτήρα του οποίου ακούγονται τα καλύτερα). 

ΥΓ: Για την Ιστορία και μόνο. Τον «Κεμάλ» των Χατζιδάκι – Γκάτσου τραγούδησε η εξαιρετική Αλίκη Καγιαλόγλου, αγαπημένη (όπως και η Φλέρυ Νταντωνάκη) του Μάνου, αλλά το έκανε γνωστό ο σπουδαίος -εδώ και 50 χρόνια- Μανώλης Μητσιάς, ο ιδανικότερος, ίσως ερμηνευτής των μεγάλων δημιουργών στον τόπο μας.  

SHARE
RELATED POSTS
Δημήτρης Κατσούλας
Για όλα φταίω εγώ, του Δημήτρη Κατσούλα
16417_10203171159420463_3261188934224471284_n.jpg
Λέσβος: ώρα υπό το μηδέν, της Κικής Τσακίρη
Σκίτσα εξ Αμερικής 11ο, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.