Υγεία

Τροφές σύμμαχοι στις ανοιξιάτικες αλλεργίες της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής»

Συνάχι, φτάρνισμα, βήχας, δύσπνοια και κόκκινα μάτια. Οι ανοιξιάτικες αλλεργίες είναι εδώ.
Τι τις προκαλεί; Μπορούμε να μειώσουμε την ένταση των συμπτωμάτων τους;

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C και φολικό οξύ, συμβάλλουν στη μείωση των φλεγμονών που σχετίζονται με αλλεργικές αντιδράσεις.
Μπρόκολο. Καταπραΰνει τα αλλεργικά συμπτώματα και ξεμπλοκάρει τα βουλωμένα ιγμόρεια. Οι ερευνητές θεωρούν πως περίπου 500 mg βιταμίνης C την ημέρα, δρουν ανακουφιστικά. Ένα φλιτζάνι ωμό μπρόκολο, περιέχει περίπου 80 mg.

Εσπεριδοειδή. Πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και λεμόνια, περιέχουν άφθονη βιταμίνη C.

Λαχανίδα. Πλούσια σε καροτενοειδή, δηλαδή χρωστικές ουσίες που καταπολεμούν τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Σέσκουλα. Ανακουφίζουν από την αλλεργική ρινίτιδα.

Τσουκνίδα. Περιέχει ισταμίνη, μία χημική ουσία που παράγει το σώμα κατά τη διάρκεια μιας αλλεργικής αντίδρασης, κι έτσι βοηθά στο να αποκτάμε ανοχή.

Κρεμμύδι και σκόρδο. Με κερκετίνη, που λειτουργεί σαν αντιισταμινικό.

Μαϊντανός. Αναστέλλει την έκκριση ισταμίνης που προκαλεί τα αλλεργικά συμπτώματα.

Πώς προκαλείται η αλλεργία;

Αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, και αλλεργικό άσθμα συγκαταλέγονται στις ανοιξιάτικες αλλεργίες.  Αλλεργία προκαλούν οι μικροί κόκκοι της γύρης από δέντρα (π.χ. ελιά, λεύκα, ακακία και κυπαρίσσι), αγριόχορτα, θάμνους, αγριοβότανα, γρασίδι, γκαζόν αλλά και το περδικάκι (μοιάζει με άγριο βασιλικός και φυτρώνει σε υγρούς τοίχους και πλακόστρωτα). Αυτοί οι κόκκοι γύρης μεταφέρονται με τον αέρα: ο άνεμος δεν μπορεί να μεταφέρει μεγάλους κόκκους γύρης.

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων ετών έφερε μεγαλύτερα διαστήματα ηλιοφάνειας, με αποτέλεσμα τα φυτά να ανθίζουν νωρίτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι όμως, οι συγκεντρώσεις γύρης – που ενοχοποιούνται για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες- είναι υψηλότερες στην ατμόσφαιρα σε σχέση με το παρελθόν και αυτό εντείνει τα συμπτώματα των ανοιξιάτικων αλλεργιών.

Πώς θα προστατευθώ;

Η κλασική ιατρική συστήνει αντιισταμινικά, κορτικοστεροειδή και εισπνεόμενα φάρμακα που περιορίζουν τα συμπτώματα της αλλεργίας. Ωστόσο, μπορούμε να πάρουμε κάποια προληπτικά μέτρα την εποχή της ανθοφορίας.

Κλειστές πόρτες και παράθυρα. Σε σπίτι και αυτοκίνητο την ώρα αιχμής της γύρης δηλαδή από τις 8 το πρωί και για δώδεκα ώρες.

Αποφεύγουμε περιοχές με πλούσια βλάστηση. Αν είναι να κάνουμε μία εκδρομή στη φύση, επιλέγουμε παραθαλάσσιες περιοχές με χαμηλότερη συγκέντρωση γύρης.

Προσοχή στον αέρα. Αποφεύγουμε να μετακινούμαστε όταν φυσά δυνατά και επιστρέφοντας σπίτι κάνουμε μπάνιο και πλένουμε αμέσως τα ρούχα μας.

Ο κήπος και τα αγριόχορτα. Αναθέτουμε σε άλλον να καθαρίσει  τον κήπο από τα αγριόχορτα.

Κράνος και γυαλιά ηλίου. Απαραίτητα όχι μόνο για λόγους ασφαλείας όταν οδηγούμε μηχανή αλλά και αν έχουμε επιπεφυκίτιδα.

Κλειστοί χώροι. Είναι προτιμότερο να γυμναζόμαστε σε κλειστούς χώρους.

Φίλτρα των κλιματιστικών. Τα καθαρίζουμε συχνά και με επιμέλεια.

Έντονες μυρωδιές. Αποφεύγουμε αποσμητικά, απορρυπαντικά και αρώματα, τα οποία πυροδοτούν την αλλεργία.

Φαρμακευτική αγωγή. Τα παλαιότερα αντιισταμινικά, αν και ισχυρά, προκαλούσαν υπνηλία ή καταστολή, που δυσκόλευαν την καθημερινότητα. Διάφορα εισπνεόμενα φάρμακα καταστέλλουν τα συμπτώματα της αναπνευστικής αλλεργίας (ρινίτιδα, άσθμα). Μια νέα κατηγορία φαρμάκων, τα αντιλευκοτριενικά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Μπορείτε επίσης με ένα εμβόλιο να απευαισθητοποιήσετε τον οργανισμό σας από τον παράγοντα που σας προκαλεί την αλλεργία.  Ομοιοπαθητική και βελονισμός αποδίδουν καλύτερα όταν ξεκινούν μήνες πριν την εκδήλωση των αλλεργικών συμπτωμάτων.

Κάντε ένα τεστ!

Με τεστ που γίνονται στο δέρμα ή στο αίμα- πάντα με την ευθύνη αλλεργιολόγου- μπορείτε να διακριβώσετε ποιο αλλεργιογόνο σας ταλαιπωρεί. Για αναπνευστικές, τροφικές, φαρμακευτικές αλλεργίες ή αλλεργίες σε τσιμπήματα εντόμων, κατάλληλα είναι τα RAST τεστ, που γίνονται με λήψη αίματος από τον ασθενή.

Ο αλλεργιολόγος γνωρίζει την ακριβή ποσότητα αλλεργιογόνου που θα εισάγει ώστε να μην προκαλέσει ερεθιστικές αντιδράσεις και παρενέργειες. Αν το δέρμα σας αντιδρά σε φάρμακα, χημικά ή φυσικά προϊόντα, τα επιδερμικά τεστ -τύπου patch- είναι τα πιο κατάλληλα.

SHARE
RELATED POSTS
Εσπερίδα για την Ψυχική Υγεία από την ΠΑΝΑΚΕΙΑ στο Mediterranean Σάββατο 13 Οκτ.
Όταν το άγχος επιτίθεται…, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Σοφοί μετά το Πάσχα!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.