Πόρτα στις Ανταποκρίσεις Πόρτα στον Κόσμο

Τι λένε ομογενείς στον «Εθνικό Κήρυκα» για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Spread the love

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την ελπίδα και την ευχή να περάσει το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων εκφράζουν, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, ομογενείς της Αμερικής, τονίζοντας παράλληλα πως μια τέτοια απόφαση θα τους φέρει ακόμη πιο κοντά με την πατρίδα τους.

Στον απόηχο των τελευταίων θετικών εξελίξεων στο όλο θέμα, μετά και τη διαφαινόμενη «στροφή» του ΣΥΡΙΖΑ -που δείχνει να εγκαταλείπει τη θέση που τον απομόνωνε να μην προσμετράται δηλαδή στο συνολικό αποτέλεσμα η ψήφος των αποδήμων- μίλησαν στον «Ε.Κ.» μια σειρά από ομογενείς της Νέας Υόρκης.

Οι δηλώσεις πάντως έγιναν χωρίς να γνωρίζουν την τελευταία εξέλιξη στη συνεδρίαση της διακομματικής, σύμφωνα με την οποία η αναμενόμενη συμφωνία «σκόνταψε» στο χρονικό περιθώριο απουσίας από την Ελλάδα των 30 ετών, ως προϋπόθεση για συμμετοχή στις εκλογές.

Δείτε τι ακριβώς δήλωσαν στον «Ε.Κ.» οι ομογενείς:

Πίτερ Σπηλιώτης (ασφαλιστής): «Εγώ έχω στην Ελλάδα περιουσία και πηγαίνω πολύ τακτικά. Στις εκλογές συνήθως ψηφίζω γιατί τυχαίνει να είμαι εκεί, όμως θα είναι πιο εύκολο για μένα εάν ψηφιστεί τελικά το νομοσχέδιο γιατί θα ψηφίζω όλες τις φορές. Θα είναι καλό και για τη χώρα να μπορούν οι Ελληνες σε όλο τον κόσμο να ψηφίζουν. Και ο ΣΥΡΙΖΑ να μη συμφωνήσει πιστεύω θα περάσει ο νόμος. Κι αυτός τώρα τελευταία αρχίζει να σκέφτεται διαφορετικά».

Χάρης Ανθόπουλος (συνταξιούχος): «Συμφωνώ γιατί κάθε χρόνο είμαστε στην Ελλάδα. Κάποιοι σκέφτονται να γυρίσουν πίσω και να μείνουν. Είναι μια θετική εξέλιξη. Το μόνο αρνητικό είναι το ότι σίγουρα τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, τα ελληνικά ζητήματα, είναι δύσκολο να τα καταλάβει καλά ο ομογενής και με την ψήφο του να αλλάζει την έννοια του νόμου. Εμείς αλλιώς σκεπτόμαστε έξω και αλλιώς ο κόσμος που ζει εκεί».

Χρήστος Βουρνάς (συνταξιούχος οικονομολόγος): «Θα πρέπει να ψηφίζουν, όχι γενικά οι απόδημοι αλλά αυτοί που έχουν επαφή με την Ελλάδα. Ενας 7ης γενεάς που δεν μιλάει ελληνικά, δεν έχει επαφή με την Ελλάδα κ.λπ. να μην ψηφίζει. Μόνο όσοι αισθάνονται και έχουν επαφή με την Ελλάδα. Σήμερα με την τεχνολογία μπορεί να γίνει σε κέντρα ή επιστολική.

»Αν το ποιος έχει δικαίωμα λυθεί με τα κόμματα αυτό θα φέρει πιο κοντά τους απόδημους με την πατρίδα Ελλάδα διότι θα θεωρήσουν ότι τους υπολογίζει η Ελλάδα. Η αναλογία αποδήμων είναι μεγάλη. Χρειάζεται μια μελέτη που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων. Οτι αντιλαμβάνεται τις επιθυμίες τους και τα προβλήματα τους. Θα πρέπει να γίνουν οι σωστές διαβουλεύσεις ώστε η παραχώρηση να συντελεστεί στην περαιτέρω ενδυνάμωση της εθνικής μας ταυτότητας».

Λουκάς Κονανδρέας (γιατρός): «Το πρόβλημα για μένα είναι τα 30 χρόνια. Γεννήθηκα στην Ελλάδα, πήγα σχολείο στην Ελλάδα, πήγα στρατό, πανεπιστήμιο, έκανα αγροτικό ιατρείο και μετά έφυγα για την Αμερική. Σε ανθρώπους σαν κι εμένα θα έπρεπε να υπάρχει μια εξαίρεση. Δεν ζητάω προνόμια και επιδόματα, να ψηφίζω θέλω. Προτείνω αυτοί που έχουν υπηρετήσει στο στρατό στην Ελλάδα να τους δοθεί η ευκαιρία να ψηφίζουν στην Ελλάδα. Εχω ΑΦΜ και έχω πάει 60 φορές στην Ελλάδα».

Μαριλένα Χριστοδούλου (οικονομική και διοικητική διευθύντρια του Μουσείου Ρούμπιν): «Θεωρώ πολύ σπουδαίο να έχουν οι ομογενείς της Διασποράς τη διευκόλυνση να ψηφίζουν από εκεί που διαμένουν. Οταν λέμε ομογενείς, εννοούμε ελληνικής καταγωγής αλλά αυτοί που θα ψηφίζουν θα είναι υπήκοοι. Το καλοκαίρι ψήφισα επειδή έτυχε να είμαι στην Ελλάδα. Διαφορετικά θα ήταν δύσκολο να πάω, μόνο γι’ αυτό το λόγο.

»Η μοναδική μου ένσταση είναι αν οι ομογενείς σε όλο τον κόσμο είναι ενημερωμένοι για τα θέματα. Οι νεοφερμένοι της κρίσης γνωρίζουν καλύτερα. Αλλά εάν μιλάμε για ανθρώπους δεύτερης και τρίτης γενιάς που ναι μεν έχουν υπηκοότητα αλλά πόσο παρακολουθούν και γνωρίζουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα; Εχω μια ανησυχία για αυτό γιατί δεν θα είναι και δίκαιο».

Ανδρέας Κωμοδρόμος (επιχειρηματίας): «Αν και είμαι από την Κύπρο και δεν με επηρεάζει άμεσα το θέμα έχω να πω ότι ναι, οι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ψηφίζουν στην Ελλάδα. Η ψήφος τους θα φέρει τους ομογενείς πιο κοντά στην πατρίδα και αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη για όσους ζουν εκεί έχοντας την Ομογένεια πιο κοντά τους.

»Θα δώσει το έναυσμα να έρθουν οι ομογενείς πιο κοντά και να στηρίξουν τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Αυτή η στήριξη είναι πολύ σημαντική για τη χώρα. Εχοντας τους ομογενείς πιο κοντά, οι Ελληνες θα έχουν στήριξη και οφέλη όσον αφορά στα επιχειρηματικά και σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Και οι ομογενείς με τη σειρά τους θα νιώθουν ότι έχουν πρόσβαση πλέον στο τι γίνεται στην Ελλάδα. Αλλωστε, όλοι μας έχουμε συγγενείς που ζουν στην Ελλάδα και θέλουμε να έχουν μια καλύτερη ζωή».

Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ-Ματίνα Δεμέλη

SHARE
RELATED POSTS
Ένας όλο και πιο βίαιος κόσμος, της Μαρίας Καρχιλάκη
Ο Πυρομανής! Trump the Pyromaniac, του Γιώργου Σαράφογλου
Το βουνό δεν γκρεμίζεται με κουταλάκια, του Χρήστου Χωμενίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.