Υγεία

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα μας απειλούν…, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα! Κι επειδή η χρήση προφυλακτικού δεν μας προστατεύει 100%, είναι απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση τους, για προχωρήσουμε την αντιμετώπισή τους και συνήθως στην πλήρη αποθεραπεία τους.

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), γνωστά και ως αφροδίσια, δεν έχουν πάντα εμφανή συμπτώματα. Μόνο ο τακτικός δηλαδή ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος, μπορεί να προσφέρει ασφαλή διάγνωση. Τα περισσότερα  θεραπεύονται εύκολα, άλλα απαιτούν θεραπεία μεγαλύτερης διάρκειας. Μπορεί να προσβληθούμε με κολπική, πρωκτική ή στοματική επαφή ενώ ορισμένα μεταδίδονται  και μέσω δερματικής επαφής (όπως η μολυσματική τέρμινθος) ή επαφής με μολυσμένο αίμα (όπως η ηπατίτιδα).

Οι εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε, κυρίως αν έχουμε ασταθή ερωτική ζωή είναι:

Ιός HPV (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων). Ανιχνεύεται με τεστ Παπανικολάου. Στελέχη του ιού ενοχοποιούνται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.  Μπορεί ν’ απαιτηθεί κολποσκόπηση, ουρηθροσκόπηση και κολονοσκόπηση. Συνήθως αντιμετωπίζονται με λέιζερ, κρυοπηξία ή χειρουργική αφαίρεση.

Τριχομονάδες. Βασικότερη εστία μόλυνσης στις γυναίκες είναι ο κόλπος και στους άνδρες η ουρήθρα. Μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Για τη διάγνωσή τους απαιτείται καλλιέργεια κολπικού ή ουρηθρικού υγρού, ουρολογικές εξετάσεις και τεστ ΠΑΠ. Και ο ερωτικός σύντροφος πρέπει απαραίτητα να λάβει φαρμακευτική αγωγή.

Βακτηριδιακή κολπίτιδα. Για τον εντοπισμό της απαιτείται μικροσκοπική εξέταση και καλλιέργεια.

Χλαμύδια, γονόρροια, βλεννόρροια.  Για τις γυναίκες απαιτείται τραχηλικό δείγμα. Για τους άνδρες σπέρμα, ούρα ή ουρηθρικό έκκριμα. Τα χλαμύδια ανιχνεύονται 30 ώρες μετά την προσβολή και η γονόρροια 48 ώρες μετά.  Τα χλαμύδια αντιμετωπίζονται  με αντιβιοτική αγωγή και απαραίτητα υποβάλλεται σε θεραπεία και ο ερωτικός σύντροφος. Αν δεν αντιμετωπισθούν, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές φλεγμονές, ακόμη και στειρότητα. Αντιβιοτική αγωγή αντιμετωπίζονται και γονόρροια και βλεννόρροια, που μπορούν να προκαλέσουν  πόνο,  στένωση ουρήθρας, νεφρική ανεπάρκεια αλλά και στειρότητα.

HIV (AIDS). Με εξέταση αίματος, ο ιός ανιχνεύεται 6 εβδομάδες έως 6 μήνες μετά την ύποπτη επαφή με φορέα του AIDS.

Σύφιλη. Με εξέταση αίματος, τα αντισώματα ανιχνεύονται 3-90 ημέρες μετά την προσβολή του οργανισμού. Οφείλεται σε βακτήριο, το οποίο παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα κατάσταση και επηρεάζει όλες τις λειτουργίες του.  Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο ασθενής, από εξειδικευμένο αφροδισιολόγο. Είναι επικίνδυνη γιατί μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά νοσήματα, ανεύρυσμα ή μόνιμες δερματικές βλάβες.

Έρπης γεννητικών οργάνων. Η διάγνωση επιτυγχάνεται με εξέταση αίματος και καλλιέργεια της προσβεβλημένης περιοχής.  Εμφανίζεται στο δέρμα και τους βλεννογόνους και οφείλεται στον ιό HSV-2. Δεν θεραπεύεται εντελώς αλλά παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα μορφή και επανεμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο. Αντιιικά φάρμακα ανακουφίζουν τα συμπτώματα.

Ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C. Ανιχνεύονται με εξέταση αίματος ή εξέταση που ανιχνεύει DNA/RNA του ιού σε ελάχιστο χρόνο μετά τη μόλυνση. Ο ιός της ηπατίτιδας Β μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και την επαφή με μολυσμένο αίμα. Εμφανίζει συμπτώματα μόνο σε προχωρημένο στάδιο, προλαμβάνεται με εμβολιασμό και αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή. Η ηπατίτιδα C μεταδίδεται με την επαφή με μολυσμένο αίμα και τη σεξουαλική επαφή και θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή.

Μολυσματική τέρμινθος. Κύστες γεμάτες υγρό στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, μικρές σαν μια καρφίτσα ή μεγαλύτερες, οι οποίες δεν προκαλούν πόνο, αλλά φαγούρα. Ιογενής λοίμωξη του δέρματος, που μεταδίδεται με τη σωματική επαφή ή με την επαφή με μολυσμένα ρούχα και πετσέτες. Αντιμετωπίζεται με κορτιζονούχες αλοιφές ή κρυοθεραπεία.

Προσοχή στην αποτρίχωση!

Γυναίκες- αλλά και άνδρες τα τελευταία χρόνια- αποτριχώνονται κυρίως για λόγους αισθητικής. Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί μπορεί να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας!

Η τριχοφυΐα στην  περιοχή των γεννητικών οργάνων έχει σημαντικό ρόλο: μας προστατεύει από τριβές, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν μικρές εκδορές στο δέρμα αλλά και από παθογόνους μικροοργανισμούς, συγκρατώντας τους μαζί με τη βρομιά, μακριά από σημεία που εύκολα μπορούν να μολυνθούν.

Αποφεύγουμε το ξυραφάκι στην ευαίσθητη περιοχή και ΠΟΤΕ δεν το δανειζόμαστε! Το ξυραφάκι είναι ο νούμερο ένα ύποπτος που μπορεί να προκαλέσει μικροτραυματισμούς, δηλαδή πληγές από τις οποίες μπορεί να εισέλθουν στον οργανισμό, βακτήρια, παράσιτα και ιούς, όπως ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) ο οποίος προκαλεί τα κονδυλώματα.

Η περιοχή των γεννητικών οργάνων είναι εξαιρετικά ευαίσθητη γιατί εκεί επικρατούν υγρασία και υψηλή θερμοκρασία: είναι το ιδανικό περιβάλλον για ν’ αναπτυχθούν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Η αποτρίχωση στα γεννητικά όργανα, μπορεί να ευνοήσει τη μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) είτε με τα σωματικά υγρά, όπως για παράδειγμα τα χλαμύδια και η γονόρροια, είτε με την άμεση δερματική επαφή, όπως τα κονδυλώματα και ο έρπης των γεννητικών οργάνων.

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

SHARE
RELATED POSTS
Είναι επικίνδυνα τα θηλώματα;, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη
Ας υπερβούμε τη σύγκρουση συμφερόντων και…, του Δρος Αναστάσιου Πλατή
Απολαύστε τα φρούτα που ακολουθούν και τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.