Τα ξενόγλωσσα βιβλία του καλοκαιριού έχουν άρωμα… γυναίκας
Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και όσοι δεν έχουν ήδη φτάσει στην κοντινότερη παραλία για τις διακοπές τους, ετοιμάζονται για εξορμήσεις σε αυτές. Το καλοκαίρι συνδυάζεται πάντοτε με τη χαλάρωση και το διάβασμα στην ακρογιαλιά, μία συνήθεια που ευνοεί την ηρεμία του μυαλού και την ψυχική ανάταση. Καλοκαίρι σημαίνει, όμως, και τουρισμός. Πώς θα σας φαινόταν αν αυτόν τον Αύγουστο φρεσκάρατε τις ξένες γλώσσες σας, δίπλα στη θάλασσα, παρέα με ένα βιβλίο;
Συνήθως, τα αγαπημένα αναγνώσματα αυτής της περιόδου είναι τα σκανδιναβικά αστυνομικά μυθιστορήματα. Οι γυναίκες του αθλητισμού είναι όμως πάντοτε ένα εξίσου ενδιαφέρον θέμα, αφού στις αστυνομικές ιστορίες συχνότερα κυριαρχούν οι άνδρες. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν μία λίστα με ιστορίες γυναικών που ξεχώρισαν στα σπορ για κάποιον λόγο. Από την πρώτη αφροαμερικανίδα Misty Copeland που κυριάρχησε στο μπαλέτο, έως την πρωταθλήτρια Jennifer Shahade που έδωσε νέα ώθηση στο γυναικείο σκάκι και τις ηρωίδες του μπέιζμπολ ή του στίβου, οι επιλογές για το διάβασμα του καλοκαιριού είναι πολλές.
Η ιστορία της Copeland είναι διαφορετική, αφού το μπαλέτο μπορεί να μη θεωρείται σπορ, είναι όμως όσο «αθλητικό» χρειάζεται για να γίνει ένα ανάγνωσμα που θα σου κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον. Το «Life in Motion: An Unlikely Ballerina» αποτελεί μία καταγραφή της ζωής και της καριέρας της Copeland, της μοναδικής αφροαμερικανίδας που αποτέλεσε μέλος του American Ballet Theatre, μέσα από τα δικά της μάτια. Ξεκίνησε από ένα φτηνό μοτέλ, όπου ζούσε μαζί με τα αδέρφια της και συνήθως κοιμόταν στο πάτωμα, για να γίνει η κορυφαία σολίστ. Τέτοιο ήταν το ταλέντο της που χρειάστηκε μόλις τρεις μήνες από το πρώτο της μάθημα για να μάθει τα βασικά του μπαλέτου, ενώ έγινε επαγγελματίας μέσα σε έναν χρόνο. Καμία άλλη μπαλαρίνα δεν πέτυχε κάτι παρόμοιο στην ιστορία, πόσο μάλλον με αυτό το υπόβαθρο.
Σε πιο αθλητικό πλαίσιο, το «A Spectacular Leap: Black Women Athletes in Twentieth-Century America» της Jennifer Lansbury αποτελεί μία εξαιρετική καταγραφή της ιστορίας των μαύρων γυναικών στον αμερικανικό στίβο. Η Alice Coachman κατέκτησε την πρωτιά στο άλμα εις ύψος το 1941, έπειτα από 25 χρόνια συμμετοχών των μαύρων αθλητριών στο εθνικό πρωτάθλημα. Χρειάστηκε όμως να περάσουν άλλα 20 χρόνια για να επαναληφθεί κάτι τέτοιο από γυναίκα. Στην πορεία όλα άλλαξαν, τόσο στην αμερικανική κοινωνία όσο και στον αθλητισμό της χώρας, με αποτέλεσμα να αλλάζουν διαρκώς οι ισορροπίες. Μέσα από την ιστορία της Coachman και των Ora Washington, Althea Gibson, Wilma Rudloph, Wyomia Tyus και Jackie Joyner-Kersee, η Lansbury παρακολουθεί την άνοδο των μαύρων αθλητριών προς την κορυφή.
Η δύο φορές πρωταθλήτρια των ΗΠΑ στο σκάκι, Jennifer Shahade, ολοκλήρωσε πριν από μερικούς μήνες το «Chess Queens: The True Story of a Chess Champion and the Greatest Female Players of All Time». Σε ένα άκρως ανδροκρατούμενο σπορ, η Shahade καταγράφει τις συγκλονιστικές ιστορίες των κορυφαίων γυναικών του αθλήματος, που συχνά παραγνωρίζονται. Η δική της ιστορία δεν είναι λιγότερο σημαντική ή ενδιαφέρουσα, γι’ αυτό η συγγραφέας επιλέγει να δείξει όλες τις πλευρές του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στο σκάκι. Δεν στέκεται μόνο στις καλές στιγμές, αλλά καταγράφει τις διαμάχες, τα παρασκήνια, τη λάμψη και τη σκληρή δουλειά που απαιτείται για να φτάσεις στην κορυφή κα να γράψεις ιστορία.
Η Molly Schiot επέλεξε μέσα από το «Game Changers: The Unsung Heroines of Sports History», να παρακολουθήσει την πορεία ξεχασμένων αθλητριών του 20ου αιώνα. Όλα ξεκίνησαν από τον λογαριασμό @TheUnsungHeroines στο Instagram, που ασχολείται με το ίδιο θέμα και άνοιξε τον δρόμο προς το χαρτί. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αλλά και πρόσφατες συνεντεύξεις, με αθλήτριες που άλλαξαν το σπορ που επέλεξαν, όπως η Abby Wambach και η Cari Champion. Το «Game Changers» ρίχνει φως σε όλες εκείνες τις γυναίκες που έκαναν μία αρχή και έδωσαν το δικαίωμα σε άλλες, όπως οι εμβληματικές Althea Gibson και Wyomia Tyus, να γίνουν διάσημες αργότερα.
Η Mischa Merz δεν είναι διάσημη αθλήτρια, αλλά ως γνωστή δημοσιογράφος των ΗΠΑ και ερασιτέχνης πυγμάχος, έγραψε το «The Sweetest Thing» βασισμένο στην ίδια. Ξεκίνησε ένα ταξίδι στην ενδοχώρα για να συμμετάσχει σε τουρνουά και συνάντησε τα είδωλά της, συμπεριλαμβανομένης της «Million Dollar Baby» Lucia Rijker. H Merz κατέγραψε τα τεράστια προβλήματα της γυναικείας πυγμαχίας και έδειξε άγνωστες πτυχές του σπορ.