Υγεία

Τα δώρα της ελληνικής γης, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

 

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που προσφέρει νόστιμα και θρεπτικά προϊόντα. Η ελληνική ύπαιθρος σε πρώτο πλάνο!

Μελιτζάνα: πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο, που κάνει το χρώμα της να αλλάζει όταν εκτίθεται στον αέρα. Με υψηλές συγκεντρώσεις νατρίου, βιταμίνης Α και διαιτητικών φυτικών ινών. Η μελιτζάνα περιέχει θρεπτικά συστατικά που ανήκουν στην οικογένεια των φαινολών, όπως το καφεϊκό και το χλωρογενικό οξύ αλλά και φλαβονοειδή, όπως η νασουνίνη, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, η οποία βοηθάει στην καταστροφή των ελευθέρων ριζών στα κύτταρα ενώ προστατεύει τα λιπίδια στις μεμβράνες των κυττάρων. Το χλωρογενικό οξύ της  θεωρείται επίσης ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες:  έχει και αντιμικροβιακή αλλά και αντιιική δράση ενώ μειώνει την «κακή» χοληστερίνη (LDL).

Κολοκυθάκι: με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, νερό, βιταμίνη Α και C, κάλιο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ, ενισχύει την καλή λειτουργία των ματιών, ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενδυναμώνει την καρδιά και τους πνεύμονες και βοηθά να διατηρήσουμε υγιές βάρος. Σύμφωνα με μελέτες, τα φυτοθρεπτικά συστατικά στο κολοκύθι, βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων που οδηγούν στην καλοήθη υπερτροφία του προστάτη. Μια κούπα κολοκύθια έχει 36 θερμίδες και αποτελεί το 10% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν την πέψη, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα, διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα και περιορίζουν τη λαιμαργία.

Πιπεριά: θωρακίζει τον οργανισμό, συμβάλλει στην πρόληψη λοιμώξεων, καρδιαγγειακών νοσημάτων, παθήσεων των αρθρώσεων αλλά και οφθαλμολογικών παθήσεων. Με αντιοξειδωτική δράση όλες: πράσινες, κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί. Η πράσινη πιπεριά πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθά στην πρόληψη του κρυολογήματος αλλά και των λοιμώξεων. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β6, κάλιο, φυλλικό οξύ και φλαβονοειδή. Η κόκκινη και η πορτοκαλί πιπεριά είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, λυκοπένιο, αλλά και βιταμίνες Κ, Α, C που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των ματιών και της όρασης.

Καρότο: εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και η πλουσιότερη φυτική πηγή βήτα καροτίνης (προβιταμίνης Α) η οποία συμβάλλει στην προστασία της όρασης, ιδίως της νυχτερινής. Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της βήτα καροτίνης, προστατεύει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη, κύρια αιτία τύφλωσης των ηλικιωμένων. Έχει αντιϋπερτασικές ιδιότητες. Ωστόσο τα αποθηκεύουμε μακριά από μήλα, αχλάδια, πατάτες και άλλα φρούτα και λαχανικά που παράγουν αέριο αιθυλενίου, επειδή αυτό το αέριο, τα κάνει πικρά.

Φασολάκια: περιέχουν διπλάσιο σίδηρο συγκριτικά με το σπανάκι,  βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλα τα κύτταρα. Για να χρησιμοποιήσει το σίδηρο στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, ο οργανισμός χρειάζεται χαλκό, που επίσης περιέχουν στα φασολάκια. Οι βιταμίνες C και Α και ο ψευδάργυρος τους, ενισχύουν  το ανοσοποιητικό  και διατηρούν την επιδερμίδα χωρίς ακμή. Τα φασολάκια τονώνουν και τη μνήμη, λόγω της θειαμίνη τους (βιταμίνη Β1).

Αγγούρι: περιέχει βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β5, βιταμίνη Β6, φολικό οξύ, βιταμίνη C, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο. Είναι το καλύτερο φυσικό διουρητικό και πολύ ευεργετικό για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στα νεφρά και στην ουροδόχο κύστη. Περιέχει πυρίτιο και θείο που  βοηθά τα μαλλιά. Ο χυμός αγγουριού βοηθά σε ασθένειες δοντιών και ούλων.  

Ντομάτα: γεμάτες με λυκοπένιο, που της δίνει κόκκινο χρώμα και έχει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.  Τα μαγειρεμένα προϊόντα τομάτας (παστεριωμένος χυμός, σούπα, σάλτσα και κέτσαπ), περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις βιοδιαθέσιμου λυκοπενίου, το οποίο δηλ. εύκολα απορροφά  ο οργανισμός.  Το λυκοπένιο είναι λιποδιαλυτό, οπότε  η κατανάλωση τομάτας ή προϊόντων τομάτας, με πλούσιες σε λίπος τροφές και προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί, κάνει την απορρόφησή του πιο εύκολη, από ό,τι στην ωμή τομάτα.

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Dr Despoina Katsoxi

SHARE
RELATED POSTS
Τα τσιμπήματα του καλοκαιριού, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πώς θα αντιμετωπίσω τη δυσπεψία;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Νέα αρχή με θετικές σκέψεις!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.