Πόρτα στην Πολιτική

Σ.Θεοδωράκης: “Πρέσπες: Λύση ξεκάθαρη, δεν σιωπούμε στα παράλογα”-Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης

Spread the love

Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής»

«Η θέση μας είναι από την αρχή ξεκάθαρη. Θέλουμε λύση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σιωπούμε στα παράλογα που λένε – όταν λένε – οι γείτονες μας» ξεκαθάρισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σχετικά με τη στάση του Ποταμιού στη Συμφωνία των Πρεσπών σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» και τη Φώφη Γιωτάκη.

«Η συμφωνία αναφέρει ότι η γλώσσα της πΓΔΜ ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Επίσης, έχουν δεχθεί ότι δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την κουλτούρα και την κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Όλα αυτά πρέπει να καθρεφτιστούν στο Σύνταγμα τους. Αν υπαναχωρήσουν από αυτά τότε προφανώς δεν υπάρχει συμφωνία» σημείωσε και πρόσθεσε: «Πιο πολλά προβλήματα θα έχουμε αν οι γείτονες μας είναι μέλη της Ε.Ε ή προτεκτοράτο των Τούρκων και των Ρώσων; Σε λίγες εβδομάδες οι Έλληνες πρέπει να πάρουμε μια σημαντική απόφαση: Θα πούμε «όχι» στην αλλαγή του ονόματός τους, από Μακεδονία που τους αναγνωρίζουν όλοι σήμερα, σε Βόρεια Μακεδονία; Θα συγκρουστούμε με όλους τους συμμάχους μας που στηρίζουν τη συμφωνία; Έχουμε μετρήσει τις συνέπειες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Για την οικονομία μας;»

Σχετικά με τη Συνταγματική αναθεώρηση, ο Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε αυτή τη Βουλή να «ανάψει το πράσινο φως». «Να μην θυσιάσουμε την αναθεώρηση στην πολιτική σύγκρουση και να τα ξαναδούμε όλα ψύχραιμα στην επόμενη Βουλή» είπε κι επανέλαβε την πρόταση του Ποταμιού προς τα άλλα κόμματα και κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ «να περάσουμε με 151 ψήφους όλες τις προτάσεις αναθεώρησης και να αφήσουμε την επόμενη Βουλή να καθορίσει με 180 ψήφους το ακριβές τους περιεχόμενο». Επέμεινε δε ιδιαίτερα, στην ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16. «Να τελειώνουμε με τις ιδεοληψίες. Να δώσουμε δυνατότητες στο επιστημονικό προσωπικό να μένει στη χώρα μας και να προσελκύσουμε επενδύσεις στην εκπαίδευση» υπογράμμισε για να συμπληρώσει πως «αυτός που απαγορεύει τα μη κρατικά πανεπιστήμια οδηγεί σε μαρασμό και τα δημόσια. Μόνο ο ανταγωνισμός θα ξυπνήσει τα καλά ένστικτα των πανεπιστημίων μας. Τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια θα είναι μια μεγάλη βοήθεια στους μεσαίους και τους φτωχούς» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τον χρόνο των εκλογών, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε πως «εκλογές θα γίνουν όποτε το αποφασίσει ο στενός πυρήνας στου Μαξίμου. Ας μη σπαταλάμε χρόνο σε σενάρια». Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο κάποιοι βουλευτές του Ποταμιού να συνεργαστούν, είτε με τη ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι «το Ποτάμι έχει πάρει μια και μόνο μια απόφαση: αυτόνομη πορεία». Σημείωσε ωστόσο, πως «δεν αλυσοδένουμε κανέναν. Αν κάποιος θέλει να πάει με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, ας αφήσει την έδρα του και ας το κάνει. Έχω βαρεθεί να ασχολούμαι με αυτά τα σενάρια» κατέληξε.

Σχετικά με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόνισε ότι εμείς «δεν δίνουμε χρίσματα. Σε κάθε περιοχή οι εθελοντές μας, τα μέλη μας, οι φίλοι μας αποφασίζουν ποιος δήμαρχος και ποιος συνδυασμός θα είναι καλύτερος για την πόλη τους». Αναφερόμενος ειδικά στη Θεσσαλονίκη, ξεκαθάρισε πως το Ποτάμι δεν πρόκειται να στηρίξει ποτέ μια εν ενεργεία υπουργό για Δήμαρχο, καθώς αυτό «είναι το άκρον άωτον του κομματισμού». «Εμείς έχουμε στη Θεσσαλονίκη τον Νίκο Νυφούδη που έχει φτιάξει μαζί με τον έμπειρο Σπύρο Βούγια μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Έχουμε επίσης τον Σπύρο Πέγκα και τους φίλους της Πρωτοβουλίας, του συνδυασμού του Μπουτάρη. Ελπίζω ότι θα συνεννοηθούν και θα έχει συνέχεια η δυναμική ανάπτυξη της πόλης. Με εξωστρέφεια, κοσμοπολιτισμό και φιλικές υπηρεσίες και υποδομές για τον πολίτη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Τελικά η κυβέρνηση ακύρωσε την περικοπή των συντάξεων που ήταν προγραμματισμένη για την Πρωτοχρονιά. Αυτή η απόφαση φέρνει πιο κοντά τις εκλογές;

Εκλογές θα γίνουν όποτε το αποφασίσει ο στενός πυρήνας του Μαξίμου. Ας μην σπαταλάμε χρόνο σε σενάρια. Το θέμα είναι ποιοι χάνουν με αυτές τις ξαφνικές παροχές του κ.Τσίπρα.

Είστε αντίθετος σε αυτές τις παροχές; Μια κυβέρνηση δεν θα πρέπει να μεριμνά για το κοινωνικό κράτος;

Κοινωνικό κράτος είναι και τα παιδιά και τα εγγόνια των συνταξιούχων. Οι νέοι, που ένας στους δύο παραμένει άνεργος. Τα προχθεσινά στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η κυβέρνηση δίνει ψίχουλα στη στήριξη της οικογένειας, στην περίθαλψη, τους αναπήρους, όλους όσοι βρίσκονται στη ζώνη του κοινωνικού αποκλεισμού. Τα ίδια και χειρότερα στην ανεργία.

Η κυρία Αχτσιόγλου, πάντως, λέει ότι η ανεργία πέφτει.

Πέφτει από το 20% στο 19%! Η ανεργία των νέων είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη. Και η κυβέρνηση δίνει μόνο το 3,7% των κοινωνικών δαπανών για τη στήριξη των ανέργων, όταν η Ισπανία, που έχει και αυτή εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας, δίνει το 8,1%. Γι’ αυτό σας λέω: κάποιος πληρώνει για να το παίζει ο κ.Τσίπρας φίλος του συνταξιούχου. Και βέβαια είναι και τα 2,6 δισ. που οφείλει το κράτος σε πολίτες. Από τον Αύγουστο οι επιστροφές έχουν παγώσει… Και εδώ υπάρχει και ένα μείζον ζήτημα. Όταν χρωστάς στο κράτος σε κυνηγάνε. Όταν σου χρωστάει το κράτος εσύ ποιόν κυνηγάς;

Είστε αισιόδοξος για τη συνταγματική αναθεώρηση;

Στην Επιτροπή γίνεται ουσιαστικός διάλογος, σε αντίθεση με τις κοκορομαχίες της Ολομέλειας. Πολύ φοβάμαι όμως ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα επιβάλουν τελικά ένα συντηρητικό πέπλο στην αναθεώρηση.

Ενώ ποιο είναι το δικό σας προοδευτικό πέπλο που θα θέλατε να επικρατήσει;

Θα σας πω μόνο τα πιο επίμαχα. Το Ποτάμι επιμένει ότι η Βουλή, δηλαδή τα κόμματα, δεν θα πρέπει να απονέμουν ασυλία σε υπουργούς και βουλευτές. Αυτό θα πρέπει να είναι έργο Δικαστικών Συμβουλίων. Έχουμε προτείνει επίσης, αλλαγές για να πάψουν να μπαίνουν η Εκκλησία και η Πολιτεία η μια στα χωράφια της άλλης. Να πάψει πλέον να ορίζεται ως βασική αποστολή του κράτους η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης, δηλαδή η κατήχηση! Και βέβαια είναι και τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Μιλάτε διαρκώς για το άρθρο 16 – ίσως περισσότερο και από τον κ.Μητσοτάκη. Δεν σας φοβίζει ότι αυτό μπορεί να σας χαρακτηρίσει ως εχθρό της δημόσιας παιδείας;

Το αντίθετο. Αυτός που απαγορεύει τα μη κρατικά πανεπιστήμια οδηγεί σε μαρασμό και τα δημόσια. Μόνο ο ανταγωνισμός θα ξυπνήσει τα καλά ένστικτα των πανεπιστημίων μας. Τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια θα είναι μια μεγάλη βοήθεια στους μεσαίους και τους φτωχούς. Αυτούς που δεν μπορούν να σπουδάσουν στην Αγγλία και την Αμερική. Αυτούς που περιμένουν μια υποτροφία από το εξωτερικό, ενώ θα μπορούσαν να διεκδικήσουν αυτές που θα δίνουν τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια που προτείνουμε.

Πάντως η ιδιωτική εκπαίδευση ήταν πάντα ταμπού, λένε κάποιοι, για την αριστερά.

Η ιδιωτική εκπαίδευση των παιδιών των άλλων. Γιατί στην Ελλάδα και οι αριστεροί – όπως λέτε – στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία στο εσωτερικό και σε ιδιωτικά πανεπιστήμια στο εξωτερικό. Χάνουμε σε όλα τα επίπεδα και οικονομικά και κοινωνικά. Η Κύπρος έχει 8.500 ξένους φοιτητές, για να μη σας πω για την Κωνσταντινούπολη. Να τελειώνουμε λοιπόν με τις ιδεοληψίες. Να δώσουμε δυνατότητες στο επιστημονικό προσωπικό να μένει στη χώρα μας και να προσελκύσουμε επενδύσεις στην εκπαίδευση.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει και δεν δεχθεί την αναθεώρηση του άρθρου 16, τι θα κάνετε;

Η πρόταση των βουλευτών του Ποταμιού προς τα άλλα κόμματα, και κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι να περάσουμε με 151 ψήφους όλες τις προτάσεις αναθεώρησης και να αφήσουμε την επόμενη Βουλή να καθορίσει με 180 ψήφους το ακριβές τους περιεχόμενο.

Θα σας κατηγορήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έτσι παραδίδετε την αναθεώρηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μα ο κ.Τσίπρας επιμένει ότι αυτός θα είναι ο νικητής των εκλογών. Άρα παραδίδουμε και σε αυτόν την αναθεώρηση. Αυτή η Βουλή να ανάψει απλώς το πράσινο φως. Να μη θυσιάσουμε την αναθεώρηση στην πολιτική σύγκρουση και να τα ξαναδούμε όλα ψύχραιμα στην επόμενη Βουλή.

Δεχτήκατε πιέσεις για να αλλάξετε στάση σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ποιος μπορεί να με πιέσει και πως; Η θέση μας είναι από την αρχή ξεκάθαρη. Θέλουμε λύση. Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τους βόρειους γείτονες. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν ευρωπαϊκά εδάφη.

Από την άλλη, όμως, επιτεθήκατε στον Ζάεφ όταν μίλησε για Μακεδόνες του Αιγαίου.

Μακεδόνες του Αιγαίου υπάρχουν, αλλά μιλούν την Ελληνική. Ας έρθουμε λίγο στα συγκαλά μας. Το ότι θέλουμε λύση δεν σημαίνει ότι θα σιωπούμε στα παράλογα που λένε – όταν λένε – οι γείτονές μας. Η Συμφωνία αναφέρει ότι η γλώσσα της ΠΓΔΜ ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Επίσης έχουν δεχθεί ότι δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την κουλτούρα και την κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Όλα αυτά πρέπει να καθρεφτιστούν στο Σύνταγμά τους. Αν υπαναχωρήσουν από αυτά, τότε προφανώς δεν υπάρχει Συμφωνία.

Κάποιοι πάντως λένε «ναι, δεν κινδυνεύουμε σήμερα από τους γείτονες, αλλά σε 10 – 20 χρόνια πώς ξέρουμε πώς θα φερθούν;».

Αντιλαμβάνομαι την αγωνία τους. Τους ρωτώ όμως: πιο πολλά προβλήματα θα έχουμε αν οι γείτονες μας είναι μέλη της Ε.Ε ή προτεκτοράτο των Τούρκων και των Ρώσων; Γιατί προφανώς και αυτοί αν τους κόψουμε τον δρόμο προς την Ευρώπη, σε κάποιο άρμα θα προσδεθούν. Σε λίγες εβδομάδες, λοιπόν, οι Έλληνες πρέπει να πάρουμε μια σημαντική απόφαση: Θα πούμε «όχι» στην αλλαγή του ονόματός τους, από Μακεδονία που τους αναγνωρίζουν όλοι σήμερα σε Βόρεια Μακεδονία; Θα συγκρουστούμε με όλους τους συμμάχους μας που στηρίζουν τη συμφωνία; Έχουμε μετρήσει τις συνέπειες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Για την οικονομία μας;

Το σενάριο να κατεβείτε ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ το διαψεύσατε κατηγορηματικά, όμως δεν ξέρω τι θα κάνουν οι βουλευτές σας αν τους προτείνουν να κατέβουν σε κάποια περιφέρεια με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το Ποτάμι έχει πάρει μια και μόνο μια απόφαση: αυτόνομη πορεία. Προφανώς όμως δεν αλυσοδένουμε κανέναν. Αν κάποιος θέλει να πάει με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, ας αφήσει την έδρα του και ας το κάνει. Έχω βαρεθεί να ασχολούμαι με αυτά τα σενάρια.

Η στάση σας από εδώ και πέρα στη Βουλή και μέχρι τις εκλογές ποια θα είναι και από τι θα εξαρτηθεί;

Η δική μας ψήφος στη Βουλή εξαρτάται μόνο από τις ιδέες μας. Δεν λέω ότι είναι πάντα οι σωστές. Λέω όμως ότι δεν μετέχουμε σε καμία συναλλαγή. Ποτέ και πουθενά. Γι’ αυτό μερικές φορές είμαστε και μόνοι. Δεν ψηφίσαμε τις ρυθμίσεις για το ακατάσχετο στα δάνεια των κομμάτων. Μόνοι εμείς. Δεν ψηφίσαμε την ουρανοκατέβατη τροπολογία που τακτοποιούσε φορολογικά τα εκκλησιαστικά ακίνητα εντός και εκτός Αγίου Όρους. Είμαστε το μόνο κόμμα που απέσπασε τους μισούς δημόσιους υπαλλήλους από όσους δικαιούται. Σας αναφέρω πράγματα που περνάνε κάτω από τα ραντάρ της δημοσιότητας γιατί δεν συμφέρουν το πανίσχυρο κομματικό σύστημα.

Εσείς δεν είστε μέρος του κομματικού συστήματος;

Όχι βέβαια. Το Ποτάμι στη Δημόσια Διοίκηση, στα πανεπιστήμια, στην οικονομία συγκρούεται από την πρώτη μέρα με την κομματοκρατία. Δεν φτιάξαμε κομματικούς στρατούς από πεποίθηση. Τα «τι με συμφέρει – τι δεν με συμφέρει», «τι μου δίνεις – τι σου δίνω» δεν υπάρχουν λοιπόν για το Ποτάμι.

Με τις αυτοδιοικητικές εκλογές τι θα κάνετε; Δεν σας βλέπουμε να δίνετε χρίσματα

Το ερώτημα είναι λάθος για το Ποτάμι. Δεν δίνουμε χρίσματα. Προφανώς σε κάθε περιοχή οι εθελοντές μας, τα μέλη μας, οι φίλοι μας αποφασίζουν ποιος δήμαρχος και ποιος συνδυασμός θα είναι καλύτερος για την πόλη τους.

Όλα τα κόμματα πάντως αυτό λένε: «Τους καλύτερους προτείνουμε».

Και λένε ψέματα. Γιατί αν, ω του θαύματος οι καλύτεροι είναι πάντα οι δικοί σου, τότε κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Εμείς όμως σε μια πόλη μπορεί να υποστηρίξουμε έναν δήμαρχο που προέρχεται από τη ΝΔ και σε μια άλλη κάποιον άλλον της Αριστεράς. Το κριτήριό μας δεν είναι ποιος είναι κοντά μας, αλλά αν έχει λύσεις για την πόλη του.

Είστε βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης. Τι θα κάνετε; Ταχιάος ή Νοτοπούλου;

Μα θα μπορούσαμε να στηρίξουμε ποτέ μια εν ενεργεία υπουργό για δήμαρχο; Αυτό είναι το άκρον άωτον του κομματισμού. Ο Ταχιάος δεν είναι κακή υποψηφιότητα, για τη ΝΔ όμως. Εμείς έχουμε στην Θεσσαλονίκη το Νίκο Νυφούδη που έχει φτιάξει μαζί με τον έμπειρο Σπύρο Βούγια μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Έχουμε επίσης τον Σπύρο Πέγκα και τους φίλους της Πρωτοβουλίας, του συνδυασμού του Μπουτάρη. Ελπίζω ότι θα συνεννοηθούν και θα έχει συνέχεια η δυναμική ανάπτυξη της πόλης. Με εξωστρέφεια, κοσμοπολιτισμό και φιλικές υπηρεσίες και υποδομές για τον πολίτη.

SHARE
RELATED POSTS
Πιστεύω σ’ένα Θεό….σε Εμένα, του Γιάννη Πανούση
Απάντηση σε Γιάννη Φλεβάρη από “Συμμαχία Ν.Αιγαίου”: “Καλύτερα μια “συμμαχία των ντροπαλών”, παρά μια συμμορία των ξεδιάντροπων”-Και τα δυο δελτία τύπου
Kυπριακό 2017, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.