Συνεντεύξεις

Στέλιος Κούλογλου: “Η Τουρκία δημιουργεί τεχνητές κρίσεις για να ξεπεράσει τις δικές της κρίσεις. Η ΕΕ όμως δεν παίζει”, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Η συνέντευξη έγινε σε ένα από τα ανοιχτά studio του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες στις 7 Μαρτίου 2018, ημέρα που γιορτάζεται η Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα [1948] και αφού το 2017 ορίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ως Έτος Δωδεκανήσου.

Ο οικοδεσπότης του Προγράμματος Εορτασμού για την Ενσωμάτωση στις Βρυξέλλες ήταν ο Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, καταξιωμένος Δημοσιογράφος που συνεχίζει να δημοσιογραφεί και να ενημερώνει το site  tvxs.gr και ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης, ο οποίος πρότεινε στον κο Κούλογλου να δημιουργήσει μια Γιορτή στις  Βρυξέλλες αφιερωμένη στη Δωδεκάνησο. 

Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και για την φιλοξενία τον κο Στέλιο Κούλογλου και την εξαιρετικά οργανωμένη ομάδα των συνεργατών του. 

Τζίνα Δαβιλά

Ο Στέλιος Κούλογλου σήμερα: Συνεχίζω τη δημοσιογραφία από διαφορετικό μετερίζι, δεν έχω αλλάξει τίποτα ουσιαστικά. Δηλαδή αρθρογραφώ, κινηματογραφώ ταινίες που αφορούν στην Ιστορία της Ελλάδα, τον λοιμό της Αθήνας, την Μάχη της Κρήτης, μια έρευνα για την Novartis με την διπλή μου ιδιότητα, του Δημοσιογράφου και του Ευρωβουλευτή, και μάλιστα πρόσφατα κινηματογράφησα μια φάρσα την μεγαλύτερη που έχει γίνει μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο με τίτλο «Πεθαίνετε στο Γέλιο»

Διοργανώνω, επίσης, ιστορικές εκδηλώσεις.

Η πρόταση του Στέλιου Κούλογλου για την Τουρκία: “Όταν ξεκίνησε η προσφυγική κρίση κατηγορηθήκαμε ότι δεν διαφυλάξαμε τα σύνορα τα πατρίδας . Σήμερα είναι κοινή παραδοχή ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ταυτίζονται με την Ελλάδα και με την Ιταλία φυσικά.

Τώρα η Ευρωπαίοι κατανοούν ότι μετά τις τουρκικές προκλήσεις, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να προστατευθούν και από τους Ευρωπαίους, από εκείνους που μας εγκαλούσαν δηλαδή. Η Τουρκία είναι μια μεγαλύτερη απειλή και ελπίζω να σταθούν στο ύψος των λεγόμενων τους για μια τουλάχιστον φορά”.

Ευρωπαϊκός Στρατός: “Κανονικά θα έπρεπε να μειώσουμε το Στρατό, όχι να τον αυξήσουμε. Τα τελευταία δύο χρόνια και κυρίως μετά την εκλογή του Τραμπ έχει δημιουργηθεί  ένας ευρωπαϊκός στρατός και μια πολεμική βιομηχανία. Προσωπικά αντιμετωπίζω αυτή την τάση με πολύ σκεπτικισμό, διότι συχνά οι πόλεμοι γίνονται για να ξεφορτωθούν τα όπλα τους οι βιομηχανίες. Άρα το καλύτερο θα ήταν να μειώσουμε τον στρατό και να κάνουμε πολιτικές Ειρήνης και μείωση των Εξοπλισμών.

Η Ελλάδα  βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση με γείτονες που κάνουν τον νταή και προκαλούν την αστάθεια. Αυτοί, όμως, μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιμετωπιστούν με την διπλωματία και με αποφασιστικότητα”.

Ευρώπη και Τουρκία: “Η Τουρκία γίνεται όλο και πιο αντιπαθής, οι διώξεις των δημοσιογράφων μεταξύ των οποίων είχαν συλλάβει κι έναν Γερμανό που με τον οποίο απελευθέρωσαν ένα χρόνο μετά, η παραβίαση των ανθρωπίνων  δικαιωμάτων, η εισβολή σε χώρες κάνουν την Τουρκία όλο και πιο αντιπαθητική, αν και είναι χρήσιμη επειδή αγοράζει οπλικά προϊόντων και παριστάνει και τον φύλακα.

Brexit και ΕΕ: Μετά την Βρετανία αμφιβάλλω αν άλλες χώρες θα διεκδικήσουν την αυτονομία  μέσα από την έξοδο τους από την ΕΕ. Αποδείχθηκε ότι η αποχώρηση μιας χώρας, είναι οδυνηρή για την ίδια την χώρα και ακολουθείται μια στάση τιμωρητική και από τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης  διότι δυσκολεύουν οι διαπραγματεύσεις για τις χώρες που έμειναν εντός. Μετά το βρετανικό παράδειγμα έχουν αρθεί οι αντιλήψεις ότι εκτός ΕΕ όλα βαίνουν καλώς”.

Η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι ένας χώρος αγγελικά πλασμένος, αλλά είναι ο λιγότερο κακός χώρος που υπάρχει στη γη αυτή τη στιγμή. Οι χώρες που είναι εκτός ΕΕ κάνουν ουρά και παρακαλούν  διακαώς να μπουν. Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία.Η ΕΕ είναι τα χειρότερά της και μάλιστα τώρα που ανεβαίνει η ακροδεξιά και τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα συρρικνώνονται σε σχέση με αυτό που ήταν παλιά. Σε σχέση με τις πλούσιες χώρες, η ΕΕ εξακολουθεί να έχει την κοινωνική προστασία όχι σε όλα τα κράτη με την ίδια ποιότητα και την ίδια ένταση, υπάρχει όμως μια πειθαρχία και μια κοινωνική προστασία, που δεν υπάρχει σε άλλες χώρες.

Ωστόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους Έλληνες ακροδεξιούς ευρωβουλευτές της Χ.Α. η Λεπέν δεν θέλει ούτε να τους βλέπει. Στην πραγματικότητα είναι ανύπαρκτοι.

Κύπρος, ψευδοκράτος και Τουρκία: “Η ΕΕ έδωσε την ευκαιρία στο ψευδοκράτος να αναπτύξουν μερική εμπορική συναλλαγή και να πάρουν κάποια ευρωπαϊκά κονδύλια. Μέχρι εκεί. Αυτό ήταν ένα δέλεαρ ώστε να κατευθυνθούν  προς την επίλυση του ζητήματος με την αποδοχή της ενιαίας Κύπρου.  Το πρόβλημα είναι ότι από πίσω υπάρχει η Τουρκία.

Ο απρόβλεπτος και δύσκολος Ερτογάν δημιουργεί μια κρίση για να ξεπεράσει  την προηγούμενη. Η τακτική της διακυβέρνησής του είναι να προκαλεί νέες κρίσεις για να ξεχαστούν οι προηγούμενες. Το 2015 ξεκίνησε τον πόλεμο με τους Κούρδους, θέλοντας να εντυπωσιάσει μετά τα πεσμένα ποσοστά του στις εκλογές, τελικά έγινε εμφύλιος. Μετά με αποδυναμωμένο τον τουρκικό στρατό και το πραξικόπημα εναντίον το κάνει επιθέσεις . Θέλει να κερδίσει κάτι από την θαλάσσια περιοχή. Το μεγάλο ερώτημα είναι μέχρι πού θα πάει. Αν θα δημιουργήσει μια κρίση τεχνητή.

Η Ευρώπη ζητούσε και θα συνεχίσει να ζητά την αυτοσυγκράτηση της Τουρκίας. Παραμένει, όμως, ένας καλός πελάτης όπλων”.

Πληροφορία: Το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018, ώρα 7.30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7» διοργανώνει εκδήλωση για τα 3 χρόνια λειτουργίας του, με προσκεκλημένο τον ευρωβουλευτή, δημοσιογράφο και σκηνοθέτη, Στέλιο Κούλογλου.

Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του “Πεθαίνοντας στο γέλιο” και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, με θέμα “Διαφθορά, λογοκρισία, τρομοκρατία”.


Είσοδος ελεύθερη.

Τζίνα Δαβιλά

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   

The article expresses the views of the author      

iPorta.gr 

SHARE
RELATED POSTS
Νίκος Πορτοκάλογλου: ένας θαυμάσιος, άσωτος υιός (ηχητικό), της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά
Διονύσης Χαριτόπουλος: ένας μάγκας Πειραιώτης, της Τζίνας Δαβιλά
“Ανοιχτός ο δρόμος της νεολαίας για την «εγκληματική»… καριέρα”-Τι έλεγε ο Καθηγητής Εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης το 2005

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.