Υγεία

Ρόδι: σύμβολο ζωής και γονιμότητας, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Στην αρχαία Αθήνα,  οι γυναίκες έτρωγαν ρόδια για να είναι γόνιμες ενώ κρεμούσαν κι ένα ρόδι στην εξωτερική πόρτα του σπιτιού για  ευημερία, όπως κι εμείς σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ρόδια ήταν σύμβολο ζωής για τους αρχαίους  Φοίνικες και γονιμότητας  για τους Ρωμαίους.

Η επιστήμη έχει σήμερα τεκμηριώσει τις αντιλήψεις των παλιών πολιτισμών για το ρόδι. Απέδειξε ότι χαρίζει μακροζωία, επειδή διατηρεί υγιή για περισσότερο χρόνο τα μιτοχόνδρια, που είναι τα «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» των κυττάρων.  Χημικές ουσίες του ροδιού, μετατρέπονται από τους μικροοργανισμούς που ζουν στο έντερο σε μια σύνθετη ουσία, την  ουρολιθίνη Α, η οποία  «επαναφορτίζει» τα κύτταρα κι έτσι καθυστερεί η διαδικασία της γήρανσης.

Μην εγκαταλείπετε  την προσπάθεια να το γευθείτε μόνο και μόνο επειδή το καθάρισμά του απαιτεί υπομονή. Η γεύση αλλά και η διατροφική του αξία θα σας αποζημιώσουν, είτε απολαύσετε τους σπόρους είτε πιείτε το χυμό τους.

Το ρόδι είναι «υπερτροφή» αλλά με λίγες θερμίδες:  ένα μεσαίο σε μέγεθος φρούτο έχει γύρω στις 100 θερμίδες και  καλύπτει περίπου κατά το ήμισυ τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνη C. Είναι  πλούσιο και σε κάλιο, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ αλλά και σε φυτικές ίνες: καταπολεμά  λοιπόν και τη δυσκοιλιότητα.

Και ο χυμός και ο καρπός:

Είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικές ουσίες( ταννίνες, πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες) Η περιεκτικότητα του χυμού του ροδιού σε αντιοξειδωτικά είναι υψηλότερη από άλλους φρουτοχυμούς, από το κόκκινο κρασί αλλά και το πράσινο τσάι.

Έχει υψηλή συγκέντρωση- σε όλα τα μέρη του – σε ελαγιτανίνη που βελτιώνει την αγγειακή λειτουργία.

Βελτιώνουν τη μνήμη γιατί οι φαινόλες τους είναι νευροπροστατευτικές.

Μόνο το ρόδι περιέχει τη φαινολική ουσία “πουνικαλαγίνη”, (από το λατινικό όνομα της ροδιάς Punica) η οποία δρα ενάντια σε Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, δύο νευροεκφυλιστικές ασθένειες που οφείλονται στην εξασθένιση των νευρώνων του εγκεφάλου.

Είναι και αφροδισιακό! Σύμφωνα με μελέτη άντρες και γυναίκες που έπιναν καθημερινά ένα ποτήρι χυμό ροδιού, παρουσίασαν μέσα σε δύο εβδομάδες κατακόρυφη αύξηση της γενικότερης αλλά και της ερωτικής τους διάθεσης.

Ο χυμός του βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και εμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL).

Ανακουφίζει την οστεοαρθρίτιδα, μία μυοσκελετική διαταραχή που οδηγεί σε εκφυλισμό των αρθρώσεων. Σύμφωνα με έρευνες ο χυμός ροδιού βελτιώνει τη δυσκαμψία, ενισχύοντας τη φυσική λειτουργία των αρθρώσεων.

Έχει αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση. Καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα, χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων και του ιού του έρπητα ενώ μειώνει τις ρυτίδες και τα έλκη.

Προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η συστηματική κατανάλωσή του, βελτιώνει την ερωτική λειτουργία ανδρών με πρόβλημα στύσης.

Λειτουργεί θεραπευτικά σε χρόνια διάρροια, δυσεντερία και αιμορραγίες.

 

  • Προσθέσετε σπόρους ροδιού σε γιαούρτι, σαλάτες και ρύζι, ή φτιάξτε σάλτσες για ψητό κρέας.

 

Πώς να επιλέξω ρόδια;

Το χρώμα στο καλό ρόδι είναι λαμπερό και βαθυκόκκινο. Αν το μεγαλύτερο μέρος του φρούτου είναι κόκκινο, δεν ενοχλεί αν κάποια σημεία είναι κίτρινα. Η φλούδα δεν πρέπει να έχει «ανοίξει» ή να έχει τρυπήσει, γιατί τότε πιθανότατα θα είναι χαλασμένο. Τέλος, επιλέγουμε τα πιο «βαριά» ρόδια γιατί διαφορετικά δεν θα βρείτε μέσα κόκκινα σποράκια αλλά άσπρη “ψίχα”.

Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου για μία εβδομάδα και στο ψυγείο έως και τρεις. Αν τα κόψετε διατηρείστε τα στο ψυγείο και  καταναλώστε τα, το  αργότερο σε τρεις μέρες. 

 

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

SHARE
RELATED POSTS
10 Οκτωβρίου: Ημέρα Ψυχικής Υγείας
 Η διατροφή «κλειδί» για τον ογκολογικό ασθενή, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ο ρόλος της ακτινοθεραπείας στους ηλικιωμένους καρκινοπαθείς, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.