Υγεία

Πώς προστατεύσουμε τα παιδιά από τις ουρολοιμώξεις;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Ποιος είναι ο ρόλος του θηλασμού και της περιτομής; Πόσο «αθώα» είναι η δυσκοιλιότητα; Τι είναι η ασυμπτωματική βακτηριουρία; Γιατί πρέπει να επιμένουμε στην επιμελή και συχνή κένωση της ουροδόχου κύστης;

Μητρικό γάλα: Αν και ο μηχανισμός διαμέσου του οποίου το μητρικό γάλα μπορεί να έχει προστατευτική δράση απέναντι στις ουρολοιμώξεις και όχι μόνον, δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί ωστόσο διαφαίνεται ότι ο ρόλος του θηλασμού είναι σημαντικός και μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά και επομένως να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ουρολοιμώξεων. Εκτιμάται ότι οι ουδέτεροι ολιγοσακχαρίτες, όπως η λακτόζη, που βρίσκονται στο μητρικό γάλα αναστέλλουν την προσκόλληση των βακτηρίων στα ουροεπιθηλιακά κύτταρα, τα κύτταρα δηλ. που βρίσκονται στο εσωτερικό τοίχωμα της κύστης.

Περιτομή:Τα αγόρια που έχουν υποβληθεί σε περιτομή διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωματικών ουρολοιμώξεων. Αυτό, ωστόσο δεν αποτελεί ασφαλή ένδειξη που επιβάλλει όλα τα αγόρια να υποβάλλονται σε περιτομή. Καλό είναι να γίνεται περιτομή σε μικρούς ασθενείς που εμφανίζουν αποφρακτική ουροπάθεια ή σε όσα παιδιά έχουν γεννηθεί με ανατομική ανωμαλία: είναι  δύο παράγοντες που μπορεί να ενισχύσουν την προδιάθεση για την εμφάνιση ουρολοιμώξεων.

Η ασυμπτωματική βακτηριουρία

Η  εμφάνιση κάποιου μικροβίου στην καλλιέργεια ούρων υγιών παιδιών χωρίς όμως την συνοδεία συμπτωμάτων (πυρετού ή ενόχλησης κατά τη διάρκεια της ούρησης) ονομάζεται ασυμπτωματική βακτηριουρία η οποία δε φαίνεται να προκαλεί νεφρικές βλάβες.

Αν εμφανιστεί ασυμπτωματική βακτηριουρία τότε ο γιατρός  λαμβάνει λεπτομερές ιστορικό για τις συνθήκες ούρησης του μικρού ασθενή και ακολουθεί προσεκτική κλινική εξέταση, χωρίς να υπάρξει υποχρεωτικά  σύσταση για ειδική θεραπεία.. Έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι η αντιβίωση  καταστρέφει την φυσιολογική περιουρηθρική περιοχή και την χλωρίδα του εντέρου. Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών κρύβει κινδύνους για την υγεία μας: κάνουμε χρήση τους μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο και μας το έχει συστήσει ο  γιατρός.

Ο ρόλος της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα δεν είναι τόσο «αθώα» όσο νομίζουμε: αποτελεί ουσιαστικό προδιαθεσικό παράγοντα στην εμφάνιση αλλά και στις υποτροπές των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Ο ασθενής κάθε ηλικίας πρέπει να την αντιμετωπίσει δραστικά δια βίου και όχι μόνο για ένα συγκεκριμένο διάστημα.

Η συχνή κένωση της ουροδόχου κύστης είναι μία σημαντική παράμετρος και πρέπει να φροντίζουμε την ολοκληρωτική κένωση της. Τα παιδιά συνήθως καθυστερούν να ουρήσουν διότι δεν επιθυμούν πολλές φορές να χρησιμοποιήσουν  τις σχολικές τουαλέτες. Ενδεχομένως  να μην λαμβάνουν καθημερινά τις ποσότητες υγρών που έχει ανάγκη ο οργανισμός τους και αυτό είναι ιδιαίτερα βλαπτικό.

Ουρολοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν και οι παρασιτώσεις που προκαλούν ερεθισμό στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό. Τις αντιμετωπίζουμε με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και δεν χρησιμοποιούμε αντισηπτικές ουσίες, διότι διαταράσσουν τη φυσιολογική χλωρίδα της περιγεννητικής περιοχής.

Άμεση αντιμετώπιση χρήζει και η  γονοκοκκική νεογνική λοίμωξη,  γνωστή και ως βλεννόρροια, σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που μεταφέρεται από την μητέρα στο νεογνό και συνήθως εκδηλώνεται σε αυτό με επιπεφυκίτιδα. Η λοίμωξη μπορεί να προληφθεί με έλεγχο και θεραπεία της υποψήφιας μητέρας πριν τον τοκετό.

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

SHARE
RELATED POSTS
Ιοί: Τα εμβόλια η μόνη λύση, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Μελάνωμα οφθαλμού, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη
Υγεία: κρυψορχία, είναι επικίνδυνη;, του Σπύρου Γκούβαλη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.