Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στην Πολιτική Πρόσωπα - Αφιερώματα

«Πώς θα μειώσουμε τη βλάβη στον άνθρωπο και στην κοινωνία από τα ναρκωτικά» – Ο Παύλος Γερουλάνος σε Ημερίδα κατά των Ναρκωτικών

Spread the love

 Σε ημερίδα για την μάχη κατά των ναρκωτικών που διοργάνωσαν η κίνηση πολιτών «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως», η κίνηση κατοίκων 6ης Δημοτικής Κοινότητας και φοιτητές της πρώην ΑΣΟΕΕ, συμμετείχε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Παύλος Γερουλάνος μαζί με συνυποψηφίους για τον Δήμο Αθηναίων, το πρωί της Κυριακής 31 Μαρτίου, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου.

Τα βασικότερα σημεία των παρεμβάσεων του Παύλου Γερουλάνου ήταν:

1. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι συμφωνούμε σε πολλά, όπως οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης, είχα στείλει σχετική επιστολή, μπορούμε από τώρα να πιέσουμε μαζί την Πολιτεία.

Συγχαρητήρια για τις κινητοποιήσεις σας που βελτίωσαν την κατάσταση στο Πεδίο του Άρεως. Πιστεύω στις οργανωμένες κινήσεις κατοίκων, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση (Συμβούλια Γειτονιάς).

Συγχαρητήρια που ενδιαφέρεστε και για τις δίπλα γειτονιές. Το πρόβλημα δεν λύνεται απλά μετακινώντας το λίγο παρακάτω.

2. Τι θέλουμε; Να μειωθεί η ανθρώπινη και η κοινωνική βλάβη.

Να μειωθεί η χρήση.

Να μην πεθαίνουν άνθρωποι από τα ναρκωτικά.

Να μην γίνεται χρήση στους δρόμους, άνθρωποι-σκιές να περιφέρονται. Υπολογίζεται ότι περίπου 1000 άτομα περιφέρονται στις πιάτσες καθημερινά. Είναι τραγικό.

Να μην κινδυνεύουν οι γειτονιές μας.

3. Τι πρέπει να κάνουμε για βιώσιμη λύση;

1.       Το πρώτο που πρέπει να δούμε είναι πώς δεν θα αυξηθεί ο αριθμός: πρόληψη. Υπάρχουν 4 κέντρα πρόληψης «Αθηνά – Υγεία» κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών. Θα είμαι πάντα δίπλα τους, θέλω να ενισχυθούν και να αυξηθούν, απέναντι σε όλες τις εξαρτήσεις.

2.       Δεν θα αφήσω κανέναν να περιμένει σε λίστα για θεραπεία. Είχαν εξαφανιστεί οι λίστες ντροπής, ξαναεμφανίστηκαν. Θα πιέσω με κάθε τρόπο να εξαφανιστούν για πάντα.

3.       Το τελικό στάδιο της θεραπείας είναι η ένταξη του χρήστη στην κοινωνία. Για αυτό είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχουν κίνητρα για να σταθούν επαγγελματικά στα πόδια τους όσοι έκαναν επιτυχημένη θεραπεία.

4.       Εξειδικευμένα προγράμματα για γυναίκες – πολύ σημαντικό. Υπάρχουν έγκυες, άλλες εκδίδονται για τη δόση τους. Gender – based policies.

5.       Follow the money. Το μαύρο χρήμα των ναρκωτικών, συνδέεται με το μαύρο χρήμα της εμπορίας ανθρώπων και όπλων. Με τον οικονομικό εισαγγελέα στο τιμόνι, μπορούμε να χτυπήσουμε τα μεγάλα ψάρια.

4. Άποψη για Χώρους Ελεγχόμενης Χρήσης;

1.       Σαφέστατα υπέρ. Πιστεύω ότι και οι δικές μας δηλώσεις, πίεσαν την κυβέρνηση να καταθέσει μετά από 5 χρόνια προς ψήφιση τη νομική βάση για τη λειτουργία τους.

2.       Όμως: γιατί ένας Δήμος να μην μπορεί να κάνει αίτημα; Μαζί να πιέσουμε να γίνει αυτό, καλώ όλους τους συνυποψηφίους μου.

3.       Όμως: Γιατί ο νόμος ζητάει ξεχωριστά Μητρώα; Γιατί θέλουν να φακελώσουν τους χρήστες; Είναι που είναι καχύποπτοι, ποια περιμένουν να είναι η αντίδρασή τους; Θα εμπιστευτούν τους ΧΕΧ; Αφού υπάρχουν οι καρτέλες ασθενούς, όπως σε όλα τα νοσοκομεία, γιατί να χρειάζεται ξεχωριστό Μητρώο;

 5. Γιατί είμαστε υπέρ;

1.       Να λύσουμε μία παρεξήγηση: Μία φορά λειτούργησε στην Ελλάδα ΧΕΧ και μόνο για 9 μήνες (ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ στην 3ης Σεπτεμβρίου) και ήταν απόλυτα επιτυχημένος.

·         Σταμάτησε η γειτονιά να βλέπει χρήση στο δρόμο

·         Σώθηκαν 100 ψυχές από υπερβολική δόση – στον δρόμο θα είχαν πεθάνει. Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ, όσο λειτούργησε, έσωζε μία ζωή κάθε 3 μέρες.

2.       Η διεθνής εμπειρία είναι εξαιρετικά θετική.

3.       Κάποιες γειτονιές φοβούνται – πρέπει να τις καθησυχάσουμε. Ενημέρωση, ενημέρωση, ενημέρωση. Και προτείνω: κινητές μονάδες ελεγχόμενης χρήσης.

SHARE
RELATED POSTS
Αντίθετη η ΕΣΗΕΑ…, του Γιώργου Αρκουλή
Η μπλόφα του ‘Εκο…, του Γιώργου Αρκουλή
Υπέρ Μελίνας, του Χρήστου Χωμενίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.