Υγεία

Πώς θα αντιμετωπίσω τη δυσπεψία;, της Δρ Δέσποιναας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

 Βάρος στο στομάχι και πόνος,  φούσκωμα, ναυτία, άσχημη γεύση, ξινίλες, ρεψίματα, ίσως διάρροια, πονοκέφαλος, πόνος από τα γόνατα και κάτω, αδυναμία, καούρες. Τα δυσάρεστα συμπτώματα της δυσπεψίας είναι γνωστά και την περίοδο των γιορτών η κατάσταση επιδεινώνεται…

Η δυσπεψία κάνει την εμφάνισή της όταν καταναλώνουμε βαριά φαγητά με πολλά λιπαρά,  μεγάλες ποσότητες, το αλκόλ και «βαρύ» βραδινό φαγητό. Αν τρώμε μέχρι… τελικής πτώσεως, επιβαρύνουμε το πεπτικό μας σύστημα και προκαλούμε προβλήματα στη διαδικασία της πέψης.

Κι επειδή η καλή υγεία μας είναι στο χέρι μας, πριν καταφύγουμε στη φαρμακευτική αγωγή, μπορούμε με φυσικό τρόπο να πάρουμε… διαζύγιο με την κακή πέψη.

Αν λοιπόν έχουμε «βαρύ» στομάχι:

Όχι στα ανθρακούχα ποτά: μπορεί να αισθανόμαστε προσωρινή ανακούφιση αλλά στην πραγματικότητα προκαλούν φούσκωμα και διαταράσσουν τη φυσιολογική έκκριση του στομάχου. Επιπρόσθετα, τα αεριούχα ποτά συμβάλλουν στη χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Όχι στο τσιγάρο αμέσως μετά το φαγητό: η νικοτίνη βοηθά στη χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Είναι εφιάλτης να «γυρίσει το φαγητό πίσω» κοινώς να μας επισκεφθεί η παλινδρόμηση. Έτσι δεν είναι;

Όχι στη μαγειρική σόδα: αν κάθε φορά που νοιώθουμε το στομάχι μας βαρύ διαλύουμε μαγειρική σόδα σε νερό, κινδυνεύουμε να πάθουμε γαστρίτιδα.

Ναι σε νερό αλλά και ζεστό νερό με λεμόνι.

Ναι σε ζεστό ρόφημα. Μέντα, χαμομήλι ή φασκόμηλο.

Ναι στην κανέλα.

Ναι σε κομπρέσες από βρασμένο και λιωμένο δεντρολίβανο, στην περιοχή όπου αισθανόμαστε ενοχλήσεις.

Ναι σε μασάζ γύρω από τον αφαλό με κυκλικές κινήσεις, με ελαιόλαδο ή άλλο φυτικό λάδι όπου θα ρίξουμε μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια ( πορτοκάλι, μέντα, μοσχοκάρυδο, θυμάρι κ.α).

Ναι στην κίνηση. Περπατούμε μετά το φαγητό και δεν ξαπλώνουμε για ύπνο αμέσως μετά το δείπνο. Η όρθια στάση διευκολύνει την πέψη.

Με τον έμετο το στομάχι ανακουφίζεται και η δυσπεψία υποχωρεί.

Προσοχή: αν έχουμε ταχυκαρδία για περισσότερο από 12 ώρες, συμβουλευόμαστε άμεσα  γιατρό γιατί το έμφραγμα είναι πιθανό  να ξεκινήσει με συμπτώματα δυσπεψίας. Ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν συνοδά συμπτώματα, όπως πόνος σε στήθος, λαιμό, ώμο ή πλάτη, έντονο άγχος και πολύς ιδρώτας.

Συνήθως η δυσπεψία δεν φανερώνει κάτι ανησυχητικό, ωστόσο απαιτείται άμεση ιατρική συνδρομή αν υπάρχει επιδείνωση των συμπτωμάτων (συνεχείς έμετοι, αίμα στα κόπρανα ή μαύρα κόπρανα, πόνος στην κοιλιά διαρκεί για περισσότερο από έξι ώρες, κιτρινίλα σε μάτια ή δέρμα.

Την επόμενη μέρα…

Δεν παραλείπουμε κάποιο γεύμα ή το βραδινό: θα διαταραχτεί η ισορροπία του μεταβολισμού των σακχάρων και στο μεθεπόμενο γεύμα θα καταναλώσουμε πολλαπλάσια ποσότητα.

Τρώμε κάτι ελαφρύ

Καταναλώνουμε μικρές ποσότητες

Όχι ψωμί, ζυμαρικά και πατάτες σε μεγάλες ποσότητες

Ναι σε λευκό κρέας, ψάρι,  φρούτα και  λαχανικά.

Για να αποφύγουμε τη βαρυστομαχιά:

Συχνά και ελαφρά γεύματα: οι τέσσερις ώρες ανάμεσα στα γεύματα είναι μία καλή λύση.

Αποφεύγουμε λιπαρές τροφές και σάλτσες

Δεν καπνίζουμε πριν και μετά το φαγητό

Μετά κάθε γεύμα μασούμε ωμό μάραθο ή μαϊντανό.

Μετριάζουμε καφέ και αλκοόλ

Όχι σε κονσέρβες και fast food.

Γευματίζουμε και δειπνούμε σε ήρεμο περιβάλλον: όχι βλέποντας τηλεόραση, διαβάζοντας ή γράφοντας στο P.C.

Όχι σε πολύ ζεστά ή πολύ παγωμένα: ροφήματα ή τροφές.

Μασούμε αργά: έτσι, διευκολύνουμε την πέψη, δεν καταπίνουμε μεγάλες ποσότητες αέρα ενώ θα φτάσει νωρίτερα το σήμα του κορεσμού στον εγκέφαλο, οπότε θα καταναλώσουμε λιγότερη τροφή.

Δεν αθλούμαστε με γεμάτο στομάχι.

Δεν καταναλώνουμε ταυτόχρονα λιπαρές τροφές και αλκοόλ.

 

SHARE
RELATED POSTS
Άντρες, φροντίστε τον προστάτη σας!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Η ακτινοθεραπεία αυξάνει τους αποθεραπευμένους στον καρκίνο του ορθού, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πρόσωπο και χειμώνας: αντιμετωπίστε την αφυδάτωση, της Κατερίνας Παπασάββα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.