Τα κουνούπια μεταφέρουν ασθένειες και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία κυρίως ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων. Προσελκύονται από την κίνηση, το φως, τη σωματική θερμότητα, την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέεται με την αναπνοή.
Ελονοσία, κίτρινος πυρετός, δάγκειος πυρετός, πυρετός του Δυτικού Νείλου είναι ιογενείς ασθένειες που μπορεί να μεταδώσουν τα κουνούπια με το τσίμπημα τους. Κι αν η ελονοσία έχει εκλείψει στη χώρα μας, οι λοιπές λοιμώδεις ασθένειες κάνουν κατά καιρούς την εμφάνιση τους με κυριότερη τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Για να προστατευθούμε:
Φοράμε ανοιχτόχρωμα φαρδιά ρούχα με μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια.
Εφαρμόζουμε εντομοαπωθητικό στο ακάλυπτο δέρμα αλλά και πάνω από τα ρούχα. Όχι πάνω σε ερεθισμένο δέρμα, πληγές και αμυχές!
Όχι εντομοαπωθητικό σε στόμα, μάτια και στα χέρια των παιδιών
Ναι στο αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου.
Έγκυες, θηλάζουσες και παιδιά συμβουλεύονται γιατρό για να επιλέξουν εντομοαπωθητικό αλλά και για τον τρόπο που θα το εφαρμόσουν.
Ξεπλένουμε καθημερινά το εντομοαπωθητικό με σαπούνι και νερό.
Προστατεύουμε τα βρέφη με κουνουπιέρα και ελέγχουμε σχολιαστικά τον προστατευμένο χώρο.
Κάνουμε το βρέφος συχνά ντους με χλιαρό νερό για ν’ απομακρύνουμε τον ιδρώτα.
Τοποθετούμε σήτες σε πόρτες, παράθυρα και αεραγωγούς τζακιών.
Φωτίζουμε τους εξωτερικούς χώρους με λαμπτήρες κίτρινου χρώματος
Οι ανεμιστήρες οροφής αλλά και τα κλιματιστικά προστατεύουν ικανοποιητικά. Ο ανεμιστήρας δημιουργεί ένα κύμα αέρα, που εμποδίζει τα έντομα να πετούν και να προσγειώνονται δίπλα ή πάνω μας.
Δεν αφήνουμε ακάλυπτα λιμνάζοντα νερά (φρεάτια, βαρέλια, λεκάνες, βάζα, πιατάκια γλαστρών), δεν πλησιάζουμε σε στέρνες με στάσιμο νερό.
Φυλάσσουμε γυρισμένα ανάποδα ή καλυμμένα δοχεία νερού και κουβάδες, όταν δεν τα χρησιμοποιούμε.
Κουρεύουμε τακτικά γρασίδι και θάμνους και ποτίζουμε πρωί.
Λειτουργούμε σε καθημερινή βάση το φίλτρο καθαρισμού του νερού στην πισίνα ή στο σιντριβάνι.
Δεν κάνουμε αλόγιστη χρήση νερού όταν δεν υπάρχουν κατάλληλοι αποχετευτικοί αγωγοί.
Αρώματα, σπρέι μαλλιών και λοσιόν για μαύρισμα προσελκύουν τα κουνούπια!
Όταν ψήνετε στη σχάρα, ρίξτε λίγο φασκόμηλο ή δεντρολίβανο στα κάρβουνα για να τα απομακρύνετε.
Βάλτε ένα μπολ με ξύδι δίπλα στο κρεβάτι σας ή χρησιμοποιήστε αντί για το γνωστό φιδάκι, καμένο δεντρολίβανο.
Ο ελληνικός καφές που σιγοκαίγεται απωθεί πολλά έντομα και τα κουνούπια. Αρκεί να αντέχετε την έντονη οσμή του.
Απομακρύνετε …οικολογικά τα κουνούπια φυτεύοντας σκόρδο, κανέλα, αρτεμισία, αρμπαρόριζα, σιτρονέλλα, γεράνι, κατιφέ, βασιλικό, δεντρολίβανο, γαρίφαλα, μέντα, μελισσόχορτο, κρεμμύδια, θυμάρι, μαϊντανός και νυχτολούλουδο που λειτουργούν σαν φυσική απωθητική ουσία στα κουνούπια.
Αντί για εντομοαπωθητικό βάλτε σ’ ένα μπολ φύλλα βασιλικού και τρίψτε τα λίγο για να “βγει” το άρωμά τους. Πρόσθεσε λίγο ξύδι και ανακατέψτε. Αφήστε το μίγμα δίπλα σας ή αλειφτείτε με αυτό.
Για να κατασκευάσετε μόνοι σας βοτανικές απωθητικές ουσίες για κουνούπια χρησιμοποιείστε αιθέρια έλαια σιτρονέλας, ευκαλύπτου, γερανιού, σόγιας, καρύδας και δυόσμου αλλά σε μικρές ποσότητες γιατί είναι συμπυκνωμένα! Τα αιθέρια έλαια μπορεί να ενοχλήσουν τα ευαίσθητα άτομα και για αυτό κάνετε δοκιμή σε μικρό σημείο του σώματος, για τυχόν αλλεργίες. Οι έγκυες συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε αιθέριο έλαιο λαδιού.
Για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα της φαγούρας από τσίμπημα κουνουπιού χρησιμοποιείστε αμμωνία, ξύδι, σόδα ή ντοματόζουμο. Εναλλακτικά τρίψτε φύλλα φρέσκιας μαντζουράνας ή βασιλικού στα σημεία που έχετε φαγούρα από τσιμπήματα ή φτιάξτε μια κρέμα από μαγειρική σόδα και νερό. Ρίξτε λίγη σόδα σε ένα μικρό κύπελλο και αναμίξτε την με λίγο νερό ώστε να γίνει μια κολλώδης κρέμα και αλείψτε με το μίγμα το τσιμπημένο σημείο.