Προστατεύστε το στομάχι σας!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Catering-Συνέδρια-Γάμοι-Βαπτίσεις-Εκδηλώσεις
Απ.Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στ.Διαγόρας)-Ρόδου-Λίνδου (ΙΚΑ)-Λεωφ.Κρεμαστής-Πηγές Καλλιθέας (Μάϊος-Οκτώβριος)
Η καρτερία που δείχνουμε στον στομαχόπονο και τα διάφορα «γιατροσόφια» στα οποία καταφεύγουμε, δεν είναι η λύση, αν ο πόνος επιμένει ή επανεμφανίζεται…
Κι από την άλλη, είμαστε βέβαιοι ότι πονά το στομάχι; Μήπως πονά η κοιλιά; Διάφορα συμπτώματα, πολλές φορές λειτουργούν συνδυαστικά και πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν άμεσα.
Το πεπτικό έλκος. Συνεχής δυσπεψία, πόνο στο στομάχι και σφίξιμο στο πάνω μέρος της κοιλιάς.
Γαστρεντερίτιδα. Έμετοι προκαλεί και έντονοι πόνοι στην κοιλιά.
Καρδιολογικά προβλήματα. Έντονοι πόνοι στο στέρνο που φτάνουν και στο πίσω μέρος.
Προβλήματα στο πάγκρεας. Εκδηλώνονται και με πόνο στο επιγάστριο δηλ. στην άνω κοιλία και με τάση για έμετο ακόμη κι αν καταναλώσατε λίγη τροφή.
Σπαστική κολίτιδα. Πόνος στην κοιλιά και διαταραχές στις κενώσεις.
Ελικοβακτήριο του πυλωρού. Αν και το συγκεκριμένο βακτήριο ανήκει στη φυσιολογική μικροχλωρίδα του οργανισμού, αν αρχίσει να αναπαράγεται ανεξέλεγκτα μπορεί να προκαλέσει στομαχικό έλκος. Προειδοποιεί με αίσθημα δυσφορίας και πρήξιμο στην κοιλιά.
Πέτρες στη χολή. Ο πόνος είναι συνήθως ήπιος και επίμονος και «ακτινοβολεί» στον δεξί ώμο. Η επακόλουθη φλεγμονή εκδηλώνεται με πρήξιμο και δυσφορία γύρω από τον αφαλό.
Δυσανεξία στη λακτόζη. Μπορεί να εκδηλωθεί σε ανύποπτο χρόνο, σε οποιαδήποτε ηλικία. Μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών εμφανίζονται πρήξιμο, στομαχόπονος και κράμπες.
Προβλήματα στα δόντια. Ίσως προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές επειδή δεν μασάμε καλά τις τροφές.
Ύποπτα συμπτώματα
Επισκεφθείτε άμεσα τον γαστρεντερολόγο αν εμφανίσατε ανορεξία για μεγάλο χρονικό διάστημα, δυσκολεύεστε να καταπιείτε την τροφή και παράλληλα νοιώθετε αίσθημα πνιγμού, κάνετε εμετούς και σταδιακά χάνετε βάρος.
Γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση, υπερηχογράφημα και βιοχημικός/αιματολογικός έλεγχος είναι εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθείτε. Ο γιατρός θ’ αποφασίσει την κατάλληλη αγωγή. Χαμομήλι, μάραθος, δεντρολίβανο και δίκταμο, καταπραΰνουν τις στομαχικές διαταραχές αλλά αν είστε έγκυος, ζητείστε την συμβουλή ειδικού.
Τι να κάνω;
Μην καταφεύγετε σε σόδα και ανθρακούχα. Αν και ανακουφίζουν προσωρινά, επιβραδύνουν την πέψη και δημιουργούν μεγαλύτερη ποσότητα αερίων στο στομάχι, άρα και φούσκωμα.
Όχι φάρμακα σε άδειο στομάχι. Εκτός κι αν σας το υποδείξει ο γιατρός. Αν λαμβάνετε φάρμακα που μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι, ο γιατρός θ’ ακολουθήσει αγωγή γαστροπροστασίας, δηλαδή θα σας συστήσει άλλα φάρμακα που το προστατεύουν. Και βέβαια, μην υπερβαίνετε τις δόσεις.
Τρώτε αργά. Διαφορετικά καταπίνετε …αέρα κι αυτό θα φέρει φούσκωμα ενώ από τη λαιμαργία, μπορεί να καταπίνετε τις τροφές αμάσητες!
Μην κοιμάστε με γεμάτο στομάχι. Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δύο ώρες μετά το δείπνο.
Όχι στα μεγάλα ή λιπαρά γεύματα. Προτιμήστε μικρά, ελαφριά και συχνά γεύματα.
Ελέγξτε το στρες. Επηρεάζει την πέψη και προκαλεί προβλήματα στο στομάχι.
Κόψτε το κάπνισμα. Χαλαρώνει το σφικτήρα του οισοφάγου και αυξάνει τον κίνδυνο έλκους.
Ξαπλώνετε ανάσκελα αν υποφέρετε από παλινδρόμηση. Στέρνο και κεφάλι να είναι ανασηκωμένα με μαξιλάρι.
Πώς θα απαλλαγώ από την καούρα;
Για να δώσετε λύση με φυσικούς τρόπους:
Τσίχλα. Χωρίς ζάχαρη. Μασήσετε περίπου για μισή ώρα αμέσως μετά το γεύμα. Το σάλιο που θα παραχθεί, απομακρύνει γρήγορα κάθε οξύ που συσσωρεύεται στο έντερο, οπότε υποχωρούν τα δυσάρεστα συμπτώματα.
Μαγειρική σόδα. Εξουδετερώνει τα οξέα του στομαχιού. Αναμίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σ’ ένα ποτήρι νερό και πιείτε. Μην το παρακάνετε γιατί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή ή ναυτία.
Γλυκόριζα. Με φυσικές θεραπευτικές ιδιότητες για το στομάχι. Αποφύγετε ωστόσο την υπερβολική κατανάλωση, αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.
Αλόη. Πιείτε μισό φλιτζάνι χυμό αλόης πριν το γεύμα, αλλά έχετε κατά νου ότι λειτουργεί και ως καθαρτικό. Υπάρχουν όμως και προϊόντα αλόης στα οποία έχει αφαιρεθεί το καθαρτικό συστατικό τους.