Το ένα κανάλι είχε ατελείωτο μπλα μπλα με Τσίπρα.
Το άλλο του μπουκέτου της ΕΡΤ διέθετε… pressing με δήθεν σοβαρή συζήτηση γύρω από τα «αν» του υπόλοιπου του πρωταθλήματος («Αν ο Άρης τα καταφέρει στο Καραϊσκάκη, ο ΠΑΟΚ θα είναι πρωταθλητής και εκείνος πολύ κοντά στην Ευρώπη») και διάφορα ανόητα σχόλια που συνήθως αρέσουν στο (ποδοσφαιρικό) κοινό της Θεσσαλονίκης.
Ευτυχώς, στην ΕΡΤ 2, οι υπεύθυνοι είχαν την καλή ιδέα να προβληθεί μια παλιά εκπομπή της αριστουργηματικής παραγωγής «Παρασκήνιο», αφιερωμένη στον ποιητή της εικόνας που μόλις χάσαμε. Στον Γιάννη Μπεχράκη.
Ομολογώ πως δεν είχα υπ’ όψιν μου λεπτομέρειες για το ποιος πραγματικά ήταν ο Μπεχράκης, που αφιέρωσε τη ζωή του στο να απαθανατίζει με τους φακούς του συγκλονιστικές στιγμές, ζώντας μέσα σε διαρκή κίνδυνο πολέμων και αδικιών από τους ισχυρούς σε βάρος των ταπεινών του πλανήτη. Το ότι αποφάσισε να γίνει φωτογράφος κυνηγώντας το μεγάλο θέμα σε όλες τις ηπείρους οφειλόταν σε ένα κινηματογραφικό φιλμ με υπόθεση δικτατορία σε χώρα της Λατινικής Αμερικής. Η εικόνα έδειξε έναν στρατιώτη να σκοτώνει εν ψυχρώ τον Αμερικανό δημοσιογράφο (Τζιν Χάκμαν), ενώ ο συνεργάτης του, Αμερικανός φωτογράφος (Νικ Νόλτε) τράβαγε με τη μηχανή του τη σκηνή. Τα όσα αφηγήθηκε στην εκπομπή ο σπουδαίος Έλληνας φωτορεπόρτερ του Reuters αποθέωσαν τη δημοσιογραφία και την πολεμική ανταπόκριση στην υπηρεσία της παγκόσμιας ενημέρωσης. Θα αναρωτηθείτε: έχει σχέση το γράψιμο με την εικόνα; Η απάντηση βρίσκεται στο κλασικό: «Μια εικόνα μπορεί να λέει χίλιες λέξεις».
Λοιπόν, οι μεγάλες φωτογραφίες που μας άφησε ο Μπεχράκης, αν αντιστοιχούσαν σε λέξεις, θα χρειάζονταν αρκετοί όροφοι με βιβλιοθήκες ώστε να ταξινομηθεί η δουλειά του. Καλό ταξίδι άξιε Μπεχράκη!
* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author
iPorta.gr