Ανοιχτή πόρτα

Περί αμεριμνησίας ο λόγος, του Κωστή Α.Μακρή

Spread the love

Κωστής Α.Μακρής: Είναι ζωγράφος-γραφίστας και συγγραφέας και ασχολείται με το έντυπο, το κείμενο, τη διαφήμιση και την οπτική και λεκτική επικοινωνία.

Κωστής Μακρής

Κυριακή σήμερα, πολύς αέρας για θάλασσα, συν μια βαρεμάρα να συνωστισθούμε σε πηχτές παραλίες, και μην έχοντας κάτι καλύτερο να κάνω, καταπιάνομαι με την ολοκλήρωση ενός ακόμα ξυλουργικού μου επιτεύγματος που και να μην το έφτιαχνα δεν θα χάλαγε ο κόσμος. 

Και εκεί που κρατάω το γυαλόχαρτο για να τρίψω κάτι γωνίες, στα σόκορα, διακρίνω ένα τόσο δα μυρμήγκι να γυροφέρνει κοντά στο γυαλόχαρτό μου. 

Χαμογέλασα με την ―κατ’ εμέ― αμεριμνησία του, καθώς αν δεν το είχα προσέξει θα είχε “γυαλοχαρτιστεί” (διάβαζε: συνθλιβεί) μέχρι θανάτου. 

Πήρα ένα σκουπάκι με πολύ μαλακές τρίχες, που το έχω για να καθαρίζω τις γυαλοχαρτισμένες επιφάνειες, και το “σάρωσα” εκτός του πεδίου εργασίας μου πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί και από εκεί το άφησα να πάει στο πάτωμα της βεράντας δηλαδή. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι άνθρωπος που “δεν πειράζει ούτε μυρμήγκι” αλλά θεωρώ ύβρι την αφαίρεση οποιασδήποτε ζωής χωρίς σοβαρό λόγο (τροφή, προστασία της ζωής μου αλλά και αυτών που αγαπάω, υπεράσπιση της ελευθερίας και μερικά άλλα). 

Όλο αυτό πάντως ήταν μια αφορμή να στοχαστώ για λίγο επί του αμέριμνου βίου και τι πραγματικά σημαίνει αμεριμνησία. 

Και όταν αναφέρομαι σε «αμέριμνο βίο» μιλώ για τον βίο εμού του ιδίου, ημών, υμών αλλά και όλων των όντων―ανθρώπων, μυρμηγκιών και λοιπών συγγενών― του πλανήτη. 

Αξίζει να σημειώσω ότι γνωρίζω πως η αμεριμνησία είναι σχετική έννοια. 

Καθώς πολλοί άνθρωποι θεωρούν το σφουγγάρισμα του σπιτιού τους ή το πλύσιμο του αυτοκινήτου τους πολύ πιο σοβαρή υπόθεση από το αν τις ΗΠΑ θα τις διοικεί ένας ηθικώς ανάλγητος Τραμπ (που στα αγγλικά το trump μπορεί να σημαίνει “ατού” ή “καλό χαρτί” αλλά είναι και ομόηχο με το tramp που σημαίνει “αλήτης”) ή ένας οριακά επαρκής, από άποψη υγείας, Μπάιντεν. 

Καλό μήνα να έχουμε από αύριο.

Κωστής Α. Μακρής
30 Ιουνίου 2024

________________________

* αμεριμνησία > συνώνυμα: ανεμελιά, αφροντισιά, ξενοιασιά.

SHARE
RELATED POSTS
Ζηλεύω την τηλεόραση, της Μαρίας Σκαμπαρδώνη
Όταν αυξάνονται οι διαφορές… , του Ηλία Καραβόλια
Ο Άσχετος Ανεύθυνος!, του Γιώργου Σαράφογλου-The Irresponsible Idiot! *by George Sarafoglou

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.