& PANE DI CAPO ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ- ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ
Από τον Νίκο Αλέφαντο και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο μέχρι τον Πάνο Μάρκοβιτς και τον Αλέξανδρο Ωνάση παρελαύνουν στις 180 σελίδες του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Αρκουλή, που είναι γεμάτο παρασκήνια
Ιδρύθηκε πριν από 130 χρόνια. Είναι ο ιστορικότερος ελληνικός αθλητικός Σύλλογος, εκτός συστήματος, με διαδρομή συναρπαστική, με πρωταγωνιστές που έγραψαν ιστορία μέσα και έξω από το γήπεδο. Με φιλάθλους φανατικούς που στάθηκαν και στέκονται δίπλα του. Είναι η αθέατη όψη της «στρογγυλής θεάς», όπως γυρίζει πριν καταλήξει. Είναι η Νέα Σμύρνη δηλαδή είναι ο Πανιώνιος. Όλα αυτά μέσα από τις σελίδες του νέου βιβλίου του Γιώργου Αρκουλή (στα γήπεδα από το 1958 και στη δημοσιογραφία από το 1968) με τίτλο «Οι Πανιώνιοι δεν πλήττουν ποτέ» και 50 χρόνια παρασκήνιο.
Ο συγγραφέας αθλητικός συντάκτης για πολλά χρόνια στο «Βήμα» στα «Νέα» και στην «Ομάδα» του άλλοτε ΔΟΛ μεταφέρει στις σελίδες του βιβλίου όσα έζησε στη διαδρομή του Πανιωνίου, μαζί με άγνωστες λεπτομέρειες από αυτό το ταξίδι που για πρώτη φόρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Ρεπόρτερ, σχολιαστής αναλυτής με καθαρό χειρόγραφο ο Γ. Αρκουλής δημιούργησε αυτό το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος.
Ο Νίκος Αλέφαντος πριν αναλάβει τον Πανιώνιο – επί προεδρίας Μιχάλη Σταματελάτου – και βρίσκοντας ομάδα με μερικούς παθιασμένους μαχητές-πρώτον και καλύτερο τον Μήτσο Μαυρίκη – κατάλαβε ότι θα προχωρούσε πολύ δυνατά-και πράγματι- για δεκατρείς αγωνιστικές η ομάδα του Πανιωνίου ήταν αήττητη στο πρωτάθλημα και είχε εντυπωσιάσει το πανελλήνιο. Όπως σημειώνει ο Αρκουλής, μαζί με αυθεντικές περιγραφές και στιγμιότυπα, «..ο Νίκος Αλέφαντος κατά τη μεγαλειώδη θητεία του στον Πανιώνιο τα μέσα της δεκαετίας του ’80, έδωσε την ευκαιρία στους οπαδούς «να τα ζήσουν όλα», ικανοποίηση, υπερηφάνεια, σπουδαία απόδοση, αλλά και πίκρα ή και απογοήτευση για τα όσα αναγκάστηκε η ομάδα να υποστεί από τις αδικίες –για την ακρίβεια αλητείες της διαιτησίας-. ‘Ηταν η ομάδα που προσπάθησε να σηκώσει κεφάλι στο κατεστημένο, αλλά που οι λεγόμενο «μεγάλοι» του συστήματος της το έκοψαν.Τον Απρίλη του 1998 ξαναζωντανεύουν για τον Πανιώνιο «Μέρες του ‘79». Παίρνει το Κύπελλο. Και ο Γιώργος Αρκουλής από τις σελίδες της Ομάδας του Γιάννη Βανδώρου, περιγράφει τον θρίαμβο με ρεπορτάζ και κριτική.
Η συνέχεια στο βιβλίο, περιγράφει τη «μεγάλη νύχτα» της ποδοσφαιρικής Νέας Σμύρνης. Η πλατεία γέμισε ελάχιστα λεπτά μετά τη λήξη του Κυπέλλου Ελλάδος στο Καραϊσκάκη, που έδωσε στον Πανιώνιο το πρώτο τρόπαιο στη μακρά ιστορία του.
Στις σελίδες του βιβλίου αναβιώνουν ιστορίες για πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στον Πανιώνιο αλλά και στο ποδόσφαιρο γενικότερα
Άγνωστα περιστατικά με επώνυμους πρωταγωνιστές βρίσκει σε άλλα κεφάλαια του βιβλίου ο αναγνώστης, όπως και πικάντικες ιστορίες και στιγμιότυπα. Από τα πιο χαρακτηριστικά ο…. καβγάς του Λευτέρη Παπαδόπουλου με τον …Γιουγκοσλάβο προπονητή Πάνο Μάρκοβιτς ( κατά κόσμον Παναγή Μαρκόπουλο). Προπονητής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης εκείνη την περίοδο ο Μάρκοβιτς σε ένα παιχνίδι με την ΑΕΚ θεωρήθηκε υπεύθυνος για κάποια επεισόδια. Γνωστός ΑΕΚτζής ο Παπαδόπουλος τον… στόλισε γράφοντας για «έναν άγνωστο ….Γιουγκοσλάβο(!) προπονητή» που δήθεν τράβηξε μαχαίρι και οποίος στην ουσία ήταν Έλληνας με ψευδώνυμο. Στα γραφεία των ΝΕΩΝ στη Χρήστου Λαδά δόθηκαν εξηγήσεις και αποδείχθηκε ότι ο Λ. Παπαδόπουλος είχε πέσει θύμα παραπληροφόρησης.
Πολλά τα περιστατικά με δημοσιογράφους. Ανάμεσα τους είναι ο Γιάννης Διακογιάννης, ο Μανώλης Μαυρομμάτης, ο Κώστας Γιαννόπουλος. Το ξεκαρδιστικό περιστατικό κάτω από την ίδια ομπρέλα ένα βροχερό απόγευμα, του Πανιώνιου Κώστα Παπαϊωάννου (Το Ποντίκι) και του γελοιογράφου Αρχέλαου, φίλαθλου του Εθνικού να συστεγάζονται για να παρακολουθήσουν το ντέρμπι των ομάδων τους. Αιχμηρή όμως η κριτική του συγγραφέα για ορισμένους αθλητικούς συντάκτες και για στημένα ρεπορτάζ της εποχής σε βάρος της ομάδας της Νέας Σμύρνης.
«Για 750 λόγους Πανιώνιος» δηλώνει ο δημοσιογράφος Μάκης Διόγος, αθλητικός συντάκτης μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με ένα πρωτότυπο χρονογράφημα. Ο Δημήτρης Τσαλαπάτης αθλητικός συντάκτης στα νιάτα του και μετά οικονομικός συντάκτης στα ΝΕΑ ,π. Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, δίνει άγνωστες πτυχές από το προφίλ του φίλου του Μίμη Μητρόπουλου, μιας ιδιαίτερα σημαντικής προσωπικότητας του Πανιωνίου.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτική η περιγραφή, στο βιβλίο και για το σύντομο αλλά ανεξίτηλο πέρασμα από το πάνθεον των φίλων του συλλόγου του νεαρού Αλέξανδρου Ωνάση. Ο θάνατος του σε ηλικία 25 ετών, τον Ιανουάριο του 1973, δεν ήταν μόνο απώλεια για τον πατέρα του Αριστοτέλη, την οικογένεια του, τους φίλους του και όσους τον γνώρισαν αλλά και για τον Πανιώνιο, λέει ο συγγραφέας, αφού «…η συμμετοχή του ίσως θα οδηγούσε την ποδοσφαιρική ομάδα και τα άλλα τμήματα του συλλόγου στη σωστή πλευρά της ιστορίας και του μεγαλείου»\
INFO
Tίτλος: OI ΠΑΝΙΩΝΙΟΙ ΔΕΝ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΠΟΤΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Σελίδες: 181
Eκδόσεις: Τόπος Πλαπούτα 2 & Καλλιδρομίου τηλ.210 8222835-856
ΙSBN:078-960-499-333-8
Πηγή: Πρώτο θέμα