Υγεία

Μπορώ να αποφύγω το αυχενικό σύνδρομο;!, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Πόνος στον αυχένα που ίσως επεκτείνεται σε ώμους και χέρι, πονοκέφαλοι και ζαλάδες, είναι τα βασικότερα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου. Το πιθανότερο είναι να κάνατε εξετάσεις σε αρθρώσεις,  οστά, νεύρα και μυς της σπονδυλικής στήλης και να μην βρέθηκε κάτι παθολογικό. Κι όμως, θα μπορούσατε να το είχατε αποφύγει…

Ο αυχένας στηρίζει το κεφάλι και γι’ αυτό είναι εύκαμπτος για να στρίβουμε το κεφάλι σας κάθε κατεύθυνση. Όταν σας ο αυχένας καταπονείται, τότε  εμφανίζονται συμπτώματα, τα οποία ποικίλουν ανάλογα με την βαρύτητα του αυχενικού συνδρόμου. Αν μάλιστα επιμένουν, μην αμελήσετε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια για να σας προταθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Τι να κάνω;

Και στην περίπτωση του αυχενικού συνδρόμου, που ταλαιπωρεί πολλούς, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία! Τα ενοχλητικά συμπτώματα θα υποχωρήσουν αν:

Δεν καμπουριάζετε! Κοιτάτε ευθεία. Ώμοι και κεφάλι να σχηματίζουν ορθή γωνία όταν περπατάτε ή οδηγείτε. Όταν είμαστε όρθιοι, το αυτί, ο ώμος, το ισχίο και το γόνατο να είναι στην ίδια ευθεία.

Τα… ύποπτα παράθυρα. Χειμώνα καλοκαίρι μείνετε μακριά από ρεύματα αέρα και απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Καύσωνας και παγετός είναι εξίσου επικίνδυνοι!

Βαθιές αναπνοές. Όχι με κοντές και γρήγορες ανάσες, όπως όταν είμαστε στρεσαρισμένοι.

Ναι στο καροτσάκι! Όχι σε βαριές σακούλες και τσάντες στον ώμο.

Αλλάξτε τα  διπλοεστιακά γυαλιά σας. Αυξάνουν τη μυϊκή ένταση του αυχένα.

Γυμνάστε σωστά τους μύες του αυχένα. Προσοχή όμως! Όταν ΔΕΝ έχετε κρίσεις αυχεναλγίας. Η σωστή εκγύμναση προσφέρει καλή στατική ισορροπία του μυϊκού συστήματος.  Αν υποφέρουμε από αυχενικό, αποφύγετε σπορ που απαιτούν ένταση κινήσεων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις).

Σωστό μαξιλάρι. Βεβαιωθείτε ότι το μαξιλάρι σας καλύπτει τον κενό χώρο ανάμεσα στον  ώμο και το αυτί όταν κοιμάστε στο πλάι. Το στρώμα να είναι ορθοπεδικό για  να υποδέχεται ομαλά τις καμπύλες του σώματος.

Όλα σε απόσταση βολής. Να έχετε ό,τι χρειάζεστε στην επιφάνεια του γραφείου σε απόσταση…  βολής για να μην τεντώνεστε για να τα χρησιμοποιήσετε, δηλαδή σε απόσταση μικρότερη του μισού μέτρου.

Καθίστε σωστά. Όταν κάθεστε  στην καρέκλα, αυχένας,  πλάτη και κεφάλι πρέπει να υποστηρίζονται από την πλάτη της. Το κάθισμα να είναι μαλακό στην πλάτη και να στηρίζει μαλακά το κεφάλι. Να είναι μέτριας σκληρότητας στο κάθισμα και σκληρό στα μπράτσα. Η σωστή καρέκλα γραφείου προσφέρει ελευθερία κινήσεων και εξασφαλίζει άνετη στάση ενώ η πλάτη προσαρμόζεται στο ύψος και στην κλίση του σώματος.

Ξεκούραση. Ξεκουράστε  τα χέρια στα μπράτσα της καρέκλας, για να αποφορτίσετε τη μέση και τον αυχένα από τη μεγάλη πίεση. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα να σηκώνεστε για λίγο και να περπατάτε.

Πόνο στον αυχένα προκαλούν:

Αυχενική δισκοπάθεια. Οι πολλές ώρες στον υπολογιστή, το γράψιμο με σκυμμένο το κεφάλι, ο ύπνος σε λάθος μαξιλάρι ή προβλήματα όρασης ή ακοής καταπονούν τον αυχένα, ο οποίος σταδιακά  χάνει τη φυσιολογική του λόρδωση γιατί οι δίσκοι του πιέζονται, φθείρονται και μοιραία πονάτε.

Σπονδυλοαθρίτιδα. Κάνει την εμφάνισή της με την πάροδο του χρόνου  όταν οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης αρχίζουν να εκφυλίζονται.

Οστεόφυτα. Πρόκειται για «άλατα» στον αυχένα, τα οποία ερεθίζουν τα νεύρα και  προκαλούν «τσιμπιές» και πόνο.

Σπονδυλολίσθηση. Μπορεί να προκληθεί από απότομη πτώση και τραυματισμό του αυχένα, για παράδειγμα σε ένα τροχαίο ατύχημα.

Μυϊκές συσπάσεις. Οφείλονται σε απότομες κινήσεις ή ξαφνικές αλλαγές της  θερμοκρασίας, αν για παράδειγμα βρεθείτε από ένα ζεστό χώρο στο πολύ κρύο το χειμώνα ή το αντίθετο το καλοκαίρι.

Μικροτραυματισμοί.  Αν δεν στέκεστε σωστά ή δεν γυμνάζεστε σωστά μπορεί να ανοίξετε την… πόρτα στο αυχενικό σύνδρομο.

Στρες. Δημιουργεί ένταση που δεν αφήνει το σώμα να χαλαρώσει με αποτέλεσμα να  «πιάνεται» ο αυχένας.

SHARE
RELATED POSTS
Απολαμβάνω την πισίνα με κανόνες!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ναι στο χαμομήλι!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Να αφήνουμε το παιδί μας να τρώει γλυκά;, της Ειρήνης Χαρτερού

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.