Tuesday, Nov 19, 2024

Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

Καλό τριήμερο με τις ευχές του κ.Fanon, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

Πάνος Μπιτσαξής

Μη με ρωτήσετε ποιος είναι ο κ.Φάνον. Είναι εις εκ των πολλών υφυπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ. Μεγάλη μας τιμή που ασχολήθηκε με τη μικρή μας χώρα εν μέσω του αμερικανικού «κενού εξουσίας». Η δήλωση του σκόρπισε επικοινωνιακό ενθουσιασμό.Επιτέλους η Αμερική είναι μαζί μας και αποδοκιμάζει τη Τουρκία. Άρα όλα καλά αδέρφια. Οι Τούρκοι σκιάχτηκαν. Ευτυχώς υπάρχουν διπλωμάτες στο ΥΠΕΞ που αν ερωτηθούν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση. Πρέπει να πω ότι τηρουμένων των αναλογιών η παραπάνω δήλωση του χαμηλόβαθμου Αμερικάνου αξιωματούχου έχει θετικό πρόσημο. Απηχεί και τη σταθερή στάση του πρέσβη Πάϊατ ο οποίος έχει βοηθήσει τη χώρα μας εντός βεβαίως των ορίων των δυνατοτήτων του.

Μη παρασυρθείτε, όμως, στο ξέφρενο ενθουσιασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση για να μην απογοητευτείτε. Ο κ.Φάνον όπως ήταν και αναμενόμενο μας δίνει τις καλύτερες ευχές του για το τριήμερο.Ευρύτερα πως λέμε «να σας ζήσει», «καλό ταξίδι και να προσέχετε», «περαστικά» κάπως έτσι.

Διαβάστε προσεκτικά τη δήλωση. Θυμίζει ένα παλιό κύκλο ανεκδότων που άρχιζαν με το στερεότυπο «έχω ένα καλό και ένα κακό νέο.

Το καλό νέο είναι πως οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν τη θέση ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Το κακό νέο είναι πως οι Η ΠΑ επαναλαμβάνουν τη θέση ότι δεν αναμειγνύονται στις θαλάσσιες «διενέξεις»μεταξύ κρατών. Η ελληνική θέση είναι μια ακόμα «διένεξη»μεταξύ των άπειρων διενέξεων του πλανήτη.

Το κακό νέο είναι πως οι ΗΠΑ λένε πως «ΚαΙ η Ελλάδα έχει ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ».Αντιληπτο;

Το κακό νέο είναι πως μέχρι να επιτευχθεί πολυμερής διευθέτηση(δηλαδή ανήμερα – να μη το πω λόγω καλής ανατροφής) σε ίση μοίρα με τους Τούρκους μας καλεί να λύσουμε το θέμα «ειρηνικά»

Το κακό νέο είναι πως ότι και αν συμβεί πρέπει να «επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση»γιατί το θέμα είναι νομικής φύσεως.

Το καλό νέο τέλος εντός των παραπάνω είναι η συμπεριφορά των Τούρκων είναι «προκλητική και αντιπαραγωγική»Προσέξτε όχι παράνομη αντιπαραγωγική.

Συμπέρασμα. Καλό τριήμερο με τις ευχές του κ.Φανόν.

Η είδηση:

Παράνομο και προκλητικό χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ το μνημόνιο που υπέγραψαν από κοινού η Τουρκία και η επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης.

Σε γραπτή απάντηση που έδωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σχετική ερώτηση του ιστότοπου 

Hellas Journal επισημαίνεται ότι το παράνομο μνημόνιο δεν μπορεί, από νομικής άποψης, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα.

Η στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα αυτό έρχεται σε μια σημαντική χρονική στιγμή, κατά την οποία η Τουρκία απειλεί ευθέως την Ελλάδα από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη. 

Ο εκπρόσωπος επαναλαμβάνει τη δήλωση αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως του υφυπουργού Εξωτερικών Φρανκ Φάνον και του πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ότι τα νησιά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Η ερώτηση του Hellas Journal

«Τον περασμένο Δεκέμβριο μας είπατε ότι “η ανακοίνωση για το υπογεγραμμένο μνημόνιο οριοθέτησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης (GNA) έχει αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή και είναι μη βοηθητική και προκλητική”. Η δήλωση σας παραμένει ως έχει;

»Επίσης, σήμερα (χθες), σύμφωνα με το Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Άγκυρα και η Τρίπολη σχεδιάζουν να προωθήσουν τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων έρευνας και γεώτρησης, ώστε να επωφεληθούν περαιτέρω από τους φυσικούς πόρους. Όπως είναι γνωστό, αυτές οι δραστηριότητες θα γίνουν δίπλα στην Κρήτη. Ποια είναι η θέση σας σχετικά με αυτές τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας και της Λιβύης;».

Η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Η δήλωσή μας εξακολουθεί να ισχύει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ακόλουθα, που αποδίδονται σε εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών:

»Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν λαμβάνουν θέση σχετικά με τις θαλάσσιες διενέξεις άλλων κρατών, θεωρούμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι αντιπαραγωγικές και προκλητικές.

»Ως ζήτημα μακροχρόνιας πολιτικής, ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εν αναμονή της οριοθέτησης των ανεπίλυτων θαλάσσιων συνόρων, καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να μη θέσουν σε κίνδυνο ή να εμποδίσουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα.

»Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα έχει επίσης θαλάσσιες αξιώσεις στην περιοχή που αναφέρεται το μνημόνιο της Τουρκίας και της Λιβύης. Ως προς αυτό, υπογραμμίζουμε ότι το μνημόνιο συμφωνίας δεν μπορεί, από νομικής άποψης, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα. Σημειώνουμε επίσης ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στο Δίκαιο της Σύμβασης για τη Θάλασσα, τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια».

SHARE
RELATED POSTS
Ο Αίσωπος στη ΣυΡιζούπολη, του Χρήστου Μαγγούτα
Spiegel: Σχέση συμφέροντος συνδέει Τσίπρα με Ερντογάν
Φοβού τους Δαναούς και «αυξήσεις μισθών» φέροντας…, της Ιωάννας Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη (Υπ. Βουλευτής Β’Αθηνών, Βόρειος Τομέας)

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.