Editorial

Και όλα θα ήταν αλλιώς… (ή ο χρόνος και η ελευθερία), της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Η Ωραιοζήλη Τζίνα Δαβιλά είναι Θεολόγος (Msc “Η Θεολογία στον Σύγχρονο Κόσμο”), αρθρογράφος/ραδιοφωνική παραγωγός/εκδότρια του iPorta.gr.

1. Ο χρόνος είναι ό,τι πιο αδιαπραγμάτευτο υπάρχει στην ζωή. Το ίδιο και η Ελευθερία. Στον χρόνο δεν μπορεί κανείς να παρέμβει, να επέμβει, να αλλάξει, να παύσει, να ακυρώσει. Η δυναμική του είναι μη πολεμίσιμη. Και υποτασσόμαστε άπαντες στην δυναμική παρουσία του, αδιαπραγμάτευτα και άνισα. 

Το ίδιο και η Ελευθερία. Έχει χυθεί πολύ αίμα σύμφωνα με την παγκόσμια Ιστορία ώστε να κερδηθεί η Ελευθερία, ατομική, πολιτική, οικονομική, κοινωνική, καλλιτεχνική, σωματική και σκέψης, λόγου, γραφής. Συνεπώς, χωρίς Ελευθερία η ζωή είναι φυλακή, χωρίς τον χρόνο η ζωή δεν είναι μετρήσιμη. Διότι το πρώτο δίνει αξία και νόημα στο δεύτερο. Ευχή, επομένως, μια και είναι το πρώτο σημείωμα της εκδότριας για το 2023: να σεβόμαστε τον χρόνο μας, να μην προσφέρουμε την ελευθερία μας σε κανέναν και σε τίποτα. 

ΥΓ 1ο: Θεολογώντας κάπως, η μοναδική Εκκλησία που σέβεται την ατομική ελευθερία είναι η Ορθόδοξη Χριστιανική. Δεν παρακαλεί, δεν τρομοκρατεί, δεν προσηλυτίζει, μα δίνει το αυτεξούσιο στον καθένα να αποφασίσει για την ζωή του. Με τον Χριστό ή χωρίς Αυτόν. 

2. Η γενιά του ’60 και μετά δεν γνωρίζει τι σημαίνει βασιλεία. Συνεπώς, ιστορίες που έχουμε ακούσει από τους παππούδες και τους γονείς μας με πρωταγωνιστές τις διελεύσεις του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου και της μεγαλειοτάτης Άννα – Μαρίας μοιάζουν με παραμύθι. Ένας χαμογελαστός, ωραίος νέος και μια πανέμορφη κοπέλα χαιρετούσαν το πλήθος  περνώντας από τα χωριά της Ελλάδας με αυτοκίνητο ξεσκέπαστο και με φορτωμένες ελπίδες για κάθε καλό. Και έρχεται η αποστασία, αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι η πολιτική αξιοπρέπεια και ο αυτοσεβασμός του Γεωργίου Παπανδρέου που ζητούσε την υπογραφή του τέως βασιλιά για να αναλάβει το σημαντικότατο όλων των εποχών Υπουργείο, το Εθνικής Άμυνας.  Εβδομήντα έξι χρόνων ο Γέρος της Δημοκρατίας και πρωθυπουργός της χώρας, μόλις εικοσιτεσσάρων ο τέως Βασιλιάς, παιδαρέλι άπειρο και πιθανόν φοβισμένο και με συμβούλους καχύποπτους. Και προδόθηκε και εκείνος – ο τέως – και η Ελλάδα, αφού ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται και οι χουνταίοι, μια επικίνδυνη αγέλη λύκων, άρπαξαν την ευκαιρία και έστειλαν στον άλλο κόσμο τον Γεώργιο Παπανδρέου από την μεγάλη στενοχώρια του και τον βασιλιά στο εξωτερικό, ανίσχυρο, προδομένο, μα και αντικείμενο χλευασμού από τους Αμερικανούς. Η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας γνωστή. Η επταετία της δικτατορίας τσάκισε την Ελλάδα, έφερε το Πολυτεχνείο, σέρβιρε την μισή Κύπρο στους σφαγείς και έκτοτε το παραδεισένιο οικόπεδο του πλανήτη διοικείται υπό την εποπτεία ξένων συμφερόντων και υπό τους πολιτικούς που, και καλές προθέσεις να έχουν, υποτάσσονται στα προσωπικά τους συμφέροντα και στις ανάγκες του κόμματος και της εξουσίας.  Ελάχιστες οι εξαιρέσεις των φωτισμένων Ελλήνων πολιτευτών και πολιτικών που δεν επεβίωσαν δεδομένου ότι οι εξουσιαστές φορούν την προβιά του αρνιού και κρύβουν τα δόντια του λύκου. Σκάνδαλα ξεσπούν και αναλόγως των συμφερόντων αποσιωπούνται ή γίνονται πρωτοσέλιδα. Αποτέλεσμα; ο πολίτης κουρασμένος πια παραιτείται των προσπαθειών για την κοινωνική ευημερία. Ή αρκείται στο μικρό του βόλεμα. Την δουλίτσα του, την ζωούλα του, το σπιτάκι του, τις βολτούλες του. Όλα σε υποκοριστική διάσταση, αφού οι μεγάλες ιδέες και τα ιδανικά μοιάζουν με παραμύθι άλλης εποχής, σαν να μιλάμε για τον βασιλιά, την βασίλισσα και τα πριγκιπόπουλα. Δεν συνάδουν με την εποχή της κλωνοποιημένης γυναίκας με τα φουσκωτά χείλη, στήθη και οπίσθια, ή με την απομόνωση στα ιντερνετικό παιχνίδια ή τα δωμάτια συνομιλιών με αγνώστους. 

3. Και η ελευθερία; Πού είναι η ελευθερία; Συνειδητοποιεί ο πολίτης σήμερα, νοιώθει ότι χωρίς την ελευθερία η ζωή του αχρηστεύεται; Το νοιώθει όταν είναι εθισμένος στα ηλεκτρονικά παιχνίδια; Όταν είναι φυλακισμένος στις συνήθειες και τα στερεότυπα της εποχής ή της κοινωνίας του; Νοιώθει την απώλεια της ελευθερίας του αυτός που παρακολουθεί τα δελτία ειδήσεων που ενημερώνουν κατόπιν εντολών και παχυλών πακέτων διαφημιστικών μηνυμάτων από τις κυβερνήσεις εξαγοράζοντας την κριτική τους σκέψη; Έχει συνείδηση της απώλειας της ελευθερίας του αυτός που γίνεται φερέφωνο του κάθε τυχοδιώκτη, επικίνδυνου, λιμοκοντόρου πολιτικού που του προσφέρει το ένα χιλιοστό από αυτό που κερδίζει ώστε να τον έχει υποχείριό του ως εξαγορασμένο μικρόφωνο ή γραφίδα; Για ποια ελευθερία μιλάμε όταν μαθαίνουμε ό,τι θέλουν οι εκλεγμένοι να μάθουμε; Παραποιημένα, προσαρμοσμένα νέα στα συμφέροντα των λίγων. 

4. Και ξανά πίσω στον πολύτιμο χρόνο, σύμμαχο ή εχθρό. Καμία περηφάνεια και καλή τύχη δεν αισθάνομαι που γεννήθηκα ελληνίδα. Ομολογώ και ντρέπομαι όχι για την ομολογία μου, αλλά για το γεγονός ότι δεν κοκκινίζω που το ομολογώ δημόσια. Ίσως η Μελίνα που έγινε το σύγχρονο σύμβολο της Ελληνίδας αν δεν είχε έρθει σε επαφή με τον Γέρο της Δημοκρατίας να μην ήταν η Μελίνα που γνωρίζουμε. Νοιώθω όμως υπερήφανη και πλήρως καλότυχη που γεννήθηκα Χριστιανή Ορθόδοξη και έμαθα σωστά την ελληνική γλώσσα. Διότι ως άνθρωπος και ως πολίτης έχω το θαυμάσιο προνόμιο να είμαι ελεύθερη, να σκέπτομαι ελεύθερα και να δρω ελεύθερα. Και όπως είπε ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Πατροκοσμάς “Καλύτερα, αδελφέ μου, να έχεις ελληνικό σχολείο στην χώρα σου, παρά να έχεις βρύσες και ποτάμια, διότι οι βρύσες ποτίζουν το σώμα, τα δε σχολεία ποτίζουν την ψυχή. Και ωσάν μάθεις το παιδί σου γράμματα, τότε λέγεται άνθρωπος· το σχολείο ανοίγει τας Εκκλησίας, όλα τα παιδιά να μανθάνουν ολίγα έστω, αλλά γερά γράμματα, ποτισμένα με το πνεῡμα της Χριστιανικής θρησκείας, που περικλείει μέσα της όλα τα αναγεννητικά στοιχεία”.

“Από το σχολείο μανθάνομεν τι είναι Θεός, τι είναι Αγία Τριάς, τι είναι άγγελοι, δαίμονες, παράδεισος, κόλασις, αρετή, κακία· τι είναι ψυχή, σώμα. Ανοίγουν τα όμματα των ευσεβών και ορθοδόξων Χριστιανών να μανθάνουν τα Μυστήρια. Διότι χωρίς το σχολείο περιπατούμεν εις το σκότος”.

«Να σπουδάζετε και εσείς, αδελφοί μου, να μανθάνετε γράμματα, όσον ημπορείτε. Και αν δεν εμάθετε οι πατέρες, να σπουδάζετε τα παιδιά σας, να μανθάνουν τα ελληνικά, διότι και η Εκκλησία μας είναι εις την ελληνικήν. Και αν δεν σπουδάσεις τα ελληνικά, αδελφέ μου, δεν ημπορείς να καταλάβεις εκείνα οπού ομολογεί η Εκκλησία μας. Πρέπει να στερεώνετε σχολεία ελληνικά, να φωτίζονται οι άνθρωποι, διότι διαβάζοντας ελληνικά τα ηύρα, οπού λαμπρύνουν και φωτίζουν τον νουν του μαθητού ανθρώπου».

«Δεν βλέπετε πώς αγρίεψε το Γένος μας από την αμάθειαν και εγινήκαμεν ωσάν θηρία;».

Το βέβαιο είναι ότι αν ακολουθούσαμε αν όχι και τους δύο, τον ένα από τους δύο δρόμους, σήμερα η Ελλάδα – και οι εκάστοτε πρωθυπουργοί και εκλεγμένοι-τοποθετημένοι σε θέσεις πολιτικοί – δεν θα ήταν η ουρά των ξένων δυνάμεων. Και η Ελλάδα θα ήταν διαφορετική. Όλα θα ήταν διαφορετικά. Αν…

αν το 1964 ο τέως έβαζε εκείνη την υπογραφή για να αναλάβει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Γέρος της Δημοκρατίας, Γεώργιος Παπανδρέου ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας

και

αν είχαμε δώσει σεβασμό και χώρο στην Ορθοδοξία

Ευλογημένο και φορτωμένο με όλα τα καλά σε αφθονία το 2023, εκλεκτές και εκλεκτοί. 

Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος Κωνσταντίνου του Β΄, τελευταίου Βασιλιά της Ελλάδας.  Καλή απολογία και κατάταξη εν τόπω φωτεινώ, χλοερώ αναψύξεως και αναπαύσεως. 

Ωραιοζήλη-Τζωρτζίνα Δαβιλά

16 Ιανουαρίου 2023

SHARE
RELATED POSTS
Το οπλοπολυβόλο του Πατέρα μου, της Τζίνας Δαβιλά
StroomBooly: Διάγγελμα του Ιουνίου για το ελληνικό καλοκαίρι, του Κωστή Α. Μακρή
Ν’αρχίσουμε να μιλάμε, ε;, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.