Υγεία

Κάνει καλό ή κακό το κρύο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

ΛΟΓΩ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ 210 65 40 170 – [email protected]

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Τίποτα στη ζωή δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Ο κρύος καιρός κρύβει θετικά και αρνητικά. Αν γνωρίζουμε ποιες είναι οι παγίδες που πρέπει ν’ αποφύγουμε, μπορούμε να εκμεταλλευθούμε τα θετικά που προσφέρουν οι χαμηλές θερμοκρασίες.

Αύξηση βάρους. Το κρύο ανοίγει την όρεξη, επειδή το σώμα κάνει περισσότερες καύσεις για να διατηρήσει τη φυσιολογική θερμοκρασία του. Καταφεύγουμε λοιπόν σε λιπαρές τροφές αφενός για να παραχθεί από τον οργανισμό περισσότερη θερμότητα και αφετέρου επειδή ο εγκέφαλος αναζητά σε μέρες σκοτεινές, μία αίσθηση ευφορίας, την οποία προσφέρουν  γλυκά και φαγητά με πολλούς υδατάνθρακες και σάκχαρα αλλά και το αλκοόλ. Ας εκμεταλλευθούμε λοιπόν την ανάγκη του οργανισμού να κάψει θερμίδες, φροντίζοντας η διατροφή μας να περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες τροφών, στη σωστή ποσότητα. Η παχυσαρκία απελευθερώνει στο σώμα προφλεγμονώδεις ουσίες, που οδηγούν σε χρόνια φλεγμονή.

Πίνουμε λιγότερο νερό. Όταν έχει κρύο, ένα ποτήρι νερό είναι το τελευταίο πράγμα που θ’ αναζητήσουμε. Όμως, το νερό προσφέρει στο σώμα μας οξυγόνο. Φρόνιμο είναι ν’ αυξήσουμε τα υγρά που λαμβάνει ο οργανισμός, πίνοντας πολύ τσάι ή άλλα αφεψήματα, αρκεί να μην τα συνοδεύουμε με ζάχαρη!

Είμαστε ευάλωτοι σε ιούς και ιώσεις. Αυτήν την εποχή βρίσκονται σε έξαρση. Για να τις αντιμετωπίσουμε πρέπει να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας, στο οποίο επιτίθενται παχυσαρκία, άγχος, κορεσμένα λιπαρά, αλκοόλ αλλά και ο υποσιτισμός και η μη επαρκής πρόσληψη βιταμινών. Όταν κάνει κρύο έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη από βιταμίνη C (εσπεριδοειδή και πράσινα φυλλώδη λαχανικά), βιταμίνη Ε (φυτικά έλαια και ξηροί καρποί), βιταμίνη Α (γαλακτοκομικά και πράσινα φυλλώδη λαχανικά),  φλαβονοειδή (κόκκινο κρασί, χυμός ροδιού, λαχανικά), β-καροτένιο (καρότα και εσπεριδοειδή), ω3 λιπαρά (ψάρια και θαλασσινά), αντιοξειδωτικά (λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, αγκινάρα, αβοκάντο, παντζάρι, σπανάκι, μαύρη σοκολάτα κ.α) αλλά και βιταμίνη D (από τον σολομό και τον ήλιο όταν κάνει την εμφάνισή του!) και κάτι τελευταίο: όσο μειώνεται η υγρασία, τόσο αυξάνονται τα κρυολογήματα! Ρυθμίσετε τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι στο 40 με 50%.

Καπνίζουμε περισσότερο. Οι κλειστοί χώροι προκαλούν τους καπνιστές ν’ ανάβουν το ένα τσιγάρο μετά το άλλο! Πόσο όμορφα όμως μπορεί να μυρίζει ένας κλειστός χώρος όταν ο καπνός έχει επικαθήσει σε τοίχους και έπιπλα;

Λιγότερη άσκηση. Οι χαμηλές θερμοκρασίες μάς κάνουν απρόθυμους να βγούμε από το σπίτι και να περπατήσουμε ή να τρέξουμε. Έτσι όμως, αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό, πήζει το αίμα και αυξάνεται ο κίνδυνος λοιμώξεων αλλά και καρδιακών προσβολών. Στο κρύο, δέρμα και αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται για να διαφυλάξουν τη θερμότητα του σώματος. Έτσι όμως γίνεται δυσκολότερο το έργο της καρδιάς,  να στείλει αίμα σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα ν’ αυξάνονται τα καρδιαγγειακά νοσήματα, σε σχέση με περιόδους που η θερμοκρασία είναι υψηλότερη. Φορέστε τα κατάλληλα ρούχα και βγείτε έξω για λίγο καθαρό αέρα!

Λιγότερα βλαβερά έντομα. Είναι από τα καλά που προσφέρει το κρύο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες σκοτώνουν κουνούπια και άλλα βλαβερά έντομα που προκαλούν κάθε είδους μολύνσεις.

Μειώνονται φλεγμονές και πρηξίματα. Ακόμη ένα θετικό που προσφέρουν οι χαμηλές θερμοκρασίες: λειτουργούν όπως ο πάγος σ’ ένα σημείο του σώματος που έχει χτυπήσει.

Πίστωση χρόνου. Ευκαιρία να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Ίσως και να ξεκινήσουμε- χωρίς άγχος- μία διατροφή που θα μάς επιτρέψει να χάσουμε τα περιττά κιλά μας. Οι καλοκαιρινές «δίαιτες αστραπή» είναι αναποτελεσματικές και καταπονούν τον οργανισμό.

Το κρύο μάς φέρνει κοντά. Με τις χαμηλές θερμοκρασίες κλεινόμαστε στο σπίτι. Ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα!

Εκτιμάμε τα ωραία της ζωής. Μετά την κακοκαιρία, απολαμβάνουμε  τις ηλιόλουστες μέρες που θ’ ακολουθήσουν, έναν περίπατο στο πάρκο ή τον καφέ στο μπαλκόνι μας.

SHARE
RELATED POSTS
Θαυματουργές αποτοξινωτικές τροφές, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Υγεία: λοιμώξεις του ουροποιητικού, του Δρ Σπύρου Γκούβαλη
Υγεία: Σύνδρομο Υπερλειτουργικής Κύστης, του Σπύρου Γκούβαλη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.