Πόρτα στον Κόσμο

Ιταλία: Παραβάν από πλεξιγκλάς στην πλαζ και άλλες ιδέες, της Elisabetta Casalotti

Spread the love
Η Elisabetta Casalotti είναι Δημοσιογράφος γεννημένη στο Μιλάνο  που εργάζεται στη Αθήνα .


 

Καθώς τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα της φάσης 2 στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η Ιταλία μελετά το επόμενο βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα.

Έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από τις 30 Ιανουαρίου, όταν επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στην Ιταλία (δύο Κινέζοι τουρίστες σε νοσοκομείο της Ρώμης) και δύο από τις 18 Φεβρουαρίου 2020, όταν υπήρξε η πρώτη περίπτωση δευτερεύουσας μετάδοσης, η οποία διαγνώστηκε στο Κόντονο στην επαρχία Λόντι της Λομβαρδίας. Έκτοτε η τραγωδία της Ιταλίας απασχόλησε ολόκληρο τον πλανήτη. Η γειτονική μας χώρα έγινε –τουλάχιστον κατά τα φαινόμενα– η πύλη εισόδου του κορονοϊού στην Ευρώπη και case study για όσους στη συνέχεια βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη νέα νόσο.

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19Ο οδηγός του inside story για τον κορονοϊό ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.

Τώρα, παρά τον δυσοίωνο απολογισμό των τελευταίων μηνών (η χώρα μετρά πάνω από 180.000 κρούσματα και 24.000 νεκρούς), επιχειρείται δειλά δειλά μια επιστροφή στην κανονικότητα και τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα της λεγόμενης φάσης 2 της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Πώς γίνεται η επαναφορά στην κανονικότητα

Η Ιταλία άνοιξε στις 14 Απριλίου τα βιβλιοπωλεία, τα καταστήματα παιδικών και βρεφικών ειδών και τα φυτώρια. Στις 4 Μαΐου αναμένεται να ξανανοίξουν τα περισσότερα εμπορικά. Σε στενή συνεννόηση με τις ενώσεις των εργαζομένων, τις πόρτες τους ανοίγουν και βιοτεχνίες και βιομηχανίες που θεωρούνται χαμηλού ρίσκου, όπως εκείνες που σχετίζονται με τη μόδα, την παραγωγή αυτοκινήτων, εκδοτικοί οίκοι, καπνοβιομηχανίες κ.ά.

Σύντομα θα υπάρχει μερική άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία για τους πολίτες, εξαιρουμένων των ανηλίκων και των άνω των 70 ετών.

Ευφάνταστες λύσεις προτείνονται για τις διακοπές των Ιταλών, όπως υποχρεωτικές προστατευτικές μάσκες για τους λουόμενους και τοποθέτηση στις οργανωμένες πλαζ διάφανων παραβάν από πλεξιγκλάς που θα χωρίζουν τους κολυμβητές, τουλάχιστον κατά την ηλιοθεραπεία. Τα παραβάν είναι μια ιδέα της Nuova Neon Group που λέει ότι έχει ήδη παραγγελίες από το εξωτερικό.

Tα πλεξιγκλάς οραματίστηκε ο Κλαούντιο Φεράρι της εταιρείας Nuova Neon Group στη Μόντενα και λέει ότι έχει ήδη παραγγελίες και από το εξωτερικό.

Επειδή η ιδέα δεν άρεσε πολύ στους ναυαγοσώστες του Ρίμινι, που προειδοποίησαν ότι μια πιο ζέστη μέσα σε πλεξιγκλάς μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη αφυδάτωση, το ξενοδοχείο Lido Bacino Grandebacinogrande.it στην Πούλια προτείνει απλώς οριοθετημένους με σχοινάκι χώρους 10 τ.μ. για κάθε ομπρέλα.

Η ιδέα της Πούλιας.

Η επιστροφή στην κανονικότητα και η διαχείρισή της προκαλούν ωστόσο τριγμούς στους κόλπους της κυβέρνησης, αλλά και στις σχέσεις ανάμεσα σε κράτος και περιφέρειες, οι οποίες έχουν μεγάλη αυτονομία στην Ιταλία. Πολλές είναι οι αντιρρήσεις που πηγάζουν από έρευνες και ανησυχίες των ειδικών. Ανάμεσα σε αυτές το γεγονός ότι δεν εντοπίστηκε ποτέ ο ασθενής 0 στην Ιταλία και είναι πιθανό ο ιός να κυκλοφορούσε ελεύθερος στη χώρα πριν από τις 29 Ιανουαρίου, κάτι που αποδεικνύει τρύπες του συστήματος.

Σύμφωνα με ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μιλάνου με επικεφαλής τον καθηγητή Μάσιμο Γκάλι, ο κορονοϊός μπήκε στην Ιταλία από κάτοικο από την περιοχή Λόντι που είχε ταξιδέψει στη Γερμανία και είχε εκεί επαφή με τον διευθυντή της εταιρίας του, ο οποίος με τη σειρά του είχε συναντηθεί με συνάδελφό του από τη Σαγκάη. Άλλοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι υπάρχουν περισσότεροι από έναν ασθενή 0, δεδομένης της ταυτόχρονης έκρηξης κρουσμάτων σε διαφορετικές περιοχές.

Όσον αφορά στην κινητικότητα εκτός του τόπου διαμονής του πληθυσμού, οι περισσότεροι επιστήμονες διαμηνύουν ότι θα είναι ασφαλές να ταξιδεύεις μόνο όταν θα υπάρχει δυνατότητα για ένα υγειονομικό ψηφιακό διαβατήριο. Αυτό είναι κάτι που έχουν προβλέψει οι αρχές: πρόκειται για την εφαρμογή που κάθε Ιταλός θα μπορεί να κατεβάσει στο κινητό του δωρεάν από το Google Play ή το Apple store. Δεν θα είναι υποχρεωτικό, αλλά όσοι δεν μπουν στη διαδικασία θα εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένους περιορισμούς στις μετακινήσεις τους. Όσοι αποδεικνύουν την ανοσία τους μέσω της εφαρμογής θα μετακινούνται ελεύθερα. Μέσω Bluetooth η εφαρμογή θα μπορεί να αναγνωρίζει την εφαρμογή σε άλλα, κοντινά κινητά.

Η ελπίδα στον εσωτερικό τουρισμό

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η Ιταλία οδεύει προς μια σταδιακή και προσεκτική επιστροφή στην κανονικότητα, αν και σε αυτήν ελλοχεύουν κίνδυνοι, αφού θα χαρακτηρίζεται από τη συμβίωση με τον ιό και την αυξημένη πιθανότητα μετάδοσής του. Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ωστόσο ο τουρισμός και το πότε η μεγάλη αυτή βιομηχανία της Ιταλίας, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, θα βάλει μπρος τις μηχανές της.

Για να μάθουμε περισσότερα επικοινωνήσαμε με τη Σίντσια Πιγκίνι, ιδιοκτήτρια δύο ξενοδοχείων στο κέντρο της Ρώμης.

«Στην αρχή της πανδημίας ήμουν πιο αισιόδοξη» μας είπε. «Έλπιζα ότι θα κατάφερναν να περιορίσουν τη διάδοση του ιού στη βόρεια Ιταλία ή ότι θα έβρισκαν ένα φάρμακο που θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της νόσου του Covid-19. Τίποτα από τα δύο δεν συνέβη και τα πράγματα πήγαν από το κακό στο χειρότερο. Προκειμένου να προστατεύσω τους υπαλλήλους, αλλά και τους πελάτες μου, ειδικότερα τους ξένους που κινδύνεψαν να μην μπορέσουν να επιστρέψουν στον τόπο τους, έκλεισα το ξενοδοχείο στις 14 Μαρτίου. Είναι απίστευτο, φέτος η σεζόν είχε ξεκινήσει πολύ καλά, ήμασταν πάντα γεμάτοι».

Τονίζοντας τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ξενοδόχοι και γενικότερα οι εργαζόμενοι στο κλάδο του τουρισμού, η κ. Πιγκίνι ομολογεί ότι «η κατάσταση είναι απελπιστική. Η πανδημία δεν αφορά μόνο την Ιταλία, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Έτσι, ακόμη και αν σε λίγες εβδομάδες σταδιακά και με όλες τις προφυλάξεις η ζωή έξω από το σπίτι ξεκινήσει ξανά, οι περισσότεροι θα φοβούνται να ταξιδέψουν και να μείνουν σε μέρη με πολλούς άλλους ανθρώπους. Παράλληλα, δεν θα είναι εύκολο να κρατάς τις αποστάσεις και θα χρειαστεί να εκθέσεις το προσωπικό σου στον οποιονδήποτε πελάτη, χωρίς να ξέρεις αν είναι ασυμπτωματικός φορέας του ιού. Κι αν κάποιος πελάτης ασθενήσει; Θα υποχρεωθούμε να ξανακλείσουμε; Τα έξοδα λειτουργίας του ξενοδοχείου παραμένουν βέβαια στα επίπεδα προ πανδημίας. Είναι πολλά τα προβλήματα και κυρίως χωρίς λύσεις. Μερικές φορές ελπίζω ότι πρόκειται για εφιάλτη και πιέζω τον εαυτό μου να ξυπνήσω. Παρόλα αυτά ελπίζω ότι τον Ιούνιο κάποιοι από εμάς θα μπορέσουν να ανοίξουν με ασφάλεια. Επενδύουμε στον εσωτερικό τουρισμό, όταν οι Ιταλοί θα έχουν την δυνατότητα να κινηθούν».

«Στη γωνία μας περιμένει μια ηθική κατάρρευση»

Τις ανησυχίες τους για αυτήν την –κατά ορισμένους, πρόωρη– σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα σε μια χώρα που πλήγηκε ιδιαίτερα από την πανδημία εκφράζουν και πολλοί διανοούμενοι, που θεωρούν ότι θυσιάζεται o άνθρωπος στον βωμό της οικονομίας. Με σκληρή γλώσσα απευθύνθηκε ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ρομπέρτο ΣαβιάνοRoberto Saviano στις αρχές και τους πολίτες της Λομβαρδίας, της περιφέρειας που μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων και τώρα πιέζει για άμεση επιστροφή στην κανονικότητα.

O Ρομπέρτο Σαβιάνο.

«Στη γωνία μας περιμένει μια ηθική κατάρρευση» γράφει σε άρθρο του στη la Republica και διευκρινίζει: «Όταν κάποιοι θα συνειδητοποιήσουν ότι ζητείται τώρα να σιωπήσουν οι φωνές εκείνων που έχουν χάσει κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο, εκείνων που έχουν βιώσει τη φρίκη της μόλυνσης, των σειρήνων των ασθενοφόρων, των βαγονιών του στρατού που μετέφεραν άπειρα πτώματα, τότε η έκρηξη θα είναι αναπόφευκτη. Όσοι πιστεύουν σήμερα ότι στο τέλος της ημέρας οι κάτοικοι της Λομβαρδίας θα χρειαστεί απλώς να επιστρέψουν στα ψώνια και τα απεριτίφ τους για να γίνουν ξανά αυτό που ήταν, προσβάλλουν αυτόν τον πόνο, που αξίζει εξηγήσεις, που αξίζει να ξέρει πώς ακριβώς πήγαν τα πράγματα. Και η πολιτική, αυτή η πολιτική δεν θα το κάνει ποτέ, αφού έχει ήδη ανεβάσει το χαλί για να σπρώξει από κάτω τη σκόνη, αλλά αυτή η σκόνη είναι ιστορίες ανθρώπινων ζωών που χάθηκαν. Καλό θα ήταν ο βορράς και η Λομβαρδία να άφηναν περιθώρια για την αγανάκτηση εκείνων που ξαφνικά βρέθηκαν γυμνοί, γιατί αν δεν το κάνουν, αυτός ο πόνος θα τους πνίξει, θα μας πνίξει όλους».

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
7 παιδικά παιχνίδια για τη διασταύρωση ειδήσεων, της Μαρίας Κοζάκου
Θάψιμο εν ψυχρώ: Αραβικός πολιτισμός, του Χρήστου Μαγγούτα
Ένας πολιτισμός που θα θυμίζει Έρημο, του Δημήτρη Κατσούλα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.