Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στη Δωδεκάνησο Υγεία

ΙΣΡ: “Η δωρεάν παροχή εξετάσεων μεταβιβάζεται στους εργαστηριακούς ιατρούς μέσω Claw-back”

Spread the love

Μετά την ακύρωση των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους Παιδιάτρους, Παθολόγους και Γενικούς Ιατρούς καθώς και την αναμενόμενη αποτυχία σύναψης νέων συμβάσεων λόγω αμοιβών πενίας (0,50 – 1,19 € ανά ασφαλισμένο) για
τον θεσμό του οικογενειακού ιατρού, σειρά παίρνουν οι Ακτινολόγοι, Βιοπαθολόγοι-Μικροβιολόγοι, Κυτταρολόγοι και άλλοι.

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στις τάξεις των ως άνω ιατρών, αφού η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ απέστειλε προ ημερών με ατομικά ηλεκτρονικά μηνύματα, επιπρόσθετη περικοπή στις αμοιβές τους (rebate) για το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες των νησιών μας, πως με τις πρόσθετες χρεώσεις που έχει επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δηλαδή τις τμηματικές εκπτώσεις (rebate) και την αυτόματη περικοπή υπέρβασης της δαπάνης (claw back), οδηγεί με βεβαιότητα στην χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή, τα διαγνωστικά εργαστήρια της χώρας.

Συγκεκριμένα, για 7η συνεχή χρονιά οι εργαστηριακοί γιατροί υφίστανται το υποχρεωτικό δια νόμου claw-back, όπου τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς (11% το 2016, 17% το 2017, και 19 – 24% για το α’ εξάμηνο του 2018) και συνυπολογίζοντας τις διάφορες οικονομικές απαιτήσεις των κυβερνητικών επιλογών όπως το ΕΦΚΑ, το ΕΤΕΑΕΠ, την εισφορά αλληλεγγύης κλπ, είναι αντιληπτό ότι δημιουργούνται συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει σειρά υποχρεωτικών (π.χ. ηπατίτιδας C) αλλά και υψηλού κόστους εξετάσεων χωρίς αντίστοιχη πρόβλεψη στον προϋπολογισμό, που σημαίνει ότι την εξαγγελθείσα κοινωνική πολιτική για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, δεν θα την πληρώσει το κράτος, αλλά οι αυτοαπασχολούμενοι εργαστηριακοί γιατροί.

Την περίοδο που ο ΕΟΠΥΥ ονομάζει τους ιατρούς παρόχους και τους ασθενείς καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι για να διενεργηθούν οι εξετάσεις αυτές ο κάθε ιατρός πρέπει να  πληρώσει από την τσέπη του τα αναλώσιμα υλικά, πέραν των άλλων λειτουργικών εξόδων (φως, νερό, τηλέφωνο, ενοίκια κ.α.), την μισθοδοσία προσωπικού, τις ασφαλιστικές εισφορές και πολλά άλλα.

Οι ευθύνες βαραίνουν τον ΕΟΠΥΥ και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όπου για περίπου 100 εκατομμύρια €, την ευθύνη την επιρρίπτει είτε στους κλινικούς ιατρούς που συνταγογραφούν πολλές εξετάσεις, είτε στους ιατρούς που εκτελούν πολλές εξετάσεις.

Για τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου ο κάθε πολίτης δικαιούται ποιοτικές, σύγχρονες, έγκυρες και έγκαιρες ιατρικές υπηρεσίες, με απόλυτο σεβασμό στην αξιοπρέπειά του και στις ανάγκες του. Για το λόγο αυτό το προσεχές διάστημα το Δ.Σ. θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα στηρίξει με κάθε τρόπο τις ηθικές και νόμιμες διεκδικήσεις των ιατρών – μελών του.

Για τον Ι.Σ.Ρ.

Ο Πρόεδρος,

Ηλίας Ι. Τσέρκης

SHARE
RELATED POSTS
Πώς να προστατευθώ από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Το πρώτο παιδί που γεννήθηκε στη Ρόδο το 2019 επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Ρόδου
Θέλω οι πολιτικοί να μην ζουν στο δικό τους σύμπαν, του Γιώργη Γραμματικάκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.