•Οι ΗΠΑ, με απροσμέτρητες και άδηλες παγκόσμιες συνέπειες, άκρως δυσμενείς και για τη χώρα μας, βιώνουν τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας τους. Με 78.000 νεκρούς, μια μεγάλη ελληνική πόλη, έχασαν ήδη τη μάχη κατά της επιδημίας και διεξάγουν άνισες μάχες οπισθοφυλακής που όλοι ελπίζουμε να περιορίσουν το κακό. Ευτυχώς υπάρχει, τουλάχιστον για τη Ν.Υόρκη, ο κυβερνήτης Κουόμο, τον οποίο επαίνεσε δημόσια ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο χαρακτηρίζοντας τον Τραμπ «ηλίθιο». Πρωτοφανής προσβολή για εν ενεργεία πρόεδρο της ισχυρότερης χώρας του κόσμου που από ότι είδα έμεινε και αναπάντητη. Παράλληλα είναι ασύλληπτη η καταιγίδα της οικονομίας. 35 εκ εργαζόμενοι στο δρόμο αναμένουν τον άρτο και τίποτα άλλο από επιδόματα ανεργίας. Παγκόσμιοι οικονομικοί κολοσσοί καταρρέουν. Είναι άραγε αναστρέψιμη κατάσταση και που θα πάει; Δεν έχω τις απαραίτητες ικανότητες να το απαντήσω. Μακάρι να είναι. Ξέρω μόνο το άσμα. «Όταν παίρνω φόρα, φόρα κατηφόρα, κι ο Θεός ο ίδιος δεν με σταματά». Το πολιτικό ισοζύγιο ανάμεσα στην υγειονομική και την οικονομική κρίση μεθοδεύεται τόσο άτεχνα και τόσο άναρχα που βλάπτει εξ ίσου και τη δημόσια υγεία και την οικονομία. Οπλοφόροι εκδικητές σε διάφορες Πολιτείες έχουν αναλάβει να πιέσουν για την επανεκκίνηση. Ο κορωνοϊός έπληξε την αχίλλειο πτέρνα της υπερδύναμης. Την θεσμική αδυναμία ταχείας προσαρμογής στις έκτακτες συνθήκες.
•Ζούμε ασφαλώς συνθήκες που ελάχιστους μήνες πριν θα εθεωρούντο νοσηρή επιστημονική φαντασία. Όμως σε τέτοιες συνθήκες οι χώρες χρειάζονται για τη φουρτούνα καλό καπετάνιο. Ο Τραμπ είναι η πρωτοφανής περίπτωση πολιτικού που μετέτρεψε τη καταιγίδα σε απόλυτο τυφώνα. Οι δηλώσεις του είναι το καθημερινό ανέκδοτο. Η «τέλεια καταιγίδα»των θρίλερ. Παριστάνει ακόμα και το γιατρό. Έχει το πιο εκρηκτικό μείγμα χαρακτηριολογικών στοιχείων που κατατείνουν στην καταστροφή. Το συνδυασμό βλακείας και ελλιπούς αντιληπτικής ικανότητας,αλαζονείας και υπεροπτικής στάσης και ενεργητικότητας. Ο ενεργητικός βλάξ δεν παλεύεται. Ο παθητικός βλαξ αντιθέτως μπορεί να αντιμετωπισθεί. Κατάφερε να αποδυναμώσει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Και οι πιο φανατικοί πολέμιοι του καπιταλισμού αναγνώριζαν ότι η προσαρμοστική ικανότητα του είναι ανεξάντλητη. Η Αμερική άλλωστε δίδαξε το new deal. Τώρα ελλοχεύουν πλείστες όσες αμφιβολίες για το αν οι ΗΠΑ μεταβάλλονται «ανεπαισθήτως», όπως έγραφε ο Καβάφης, σε τριτοκοσμική χώρα και αν αλλάζουν οι παγκόσμιοι συσχετισμοί υπέρ δυνάμεων που υπηρετούν τη βαρβαρότητα του πολιτικού αυταρχισμού.
•Το ύστατο καταφύγιο ηγετών όπως ο Τραμπ είναι οι θεωρίες συνωμοσίας. Ακόμα και αν το μυστικοπαθές και αυταρχικό «κομμουνιστικό» Πεκίνο έκρυψε στοιχεία,πράγμα που έχει άλλωστε αποδειχθεί στην αρχή της επιδημίας,τι σημασία έχει. Φανταστείτε το Μητσοτάκη να ρίχνει τις ευθύνες στον «κινέζικο» ιό. Θα γινόταν καταγέλαστος. Στις ΗΠΑ όμως και στο άκρως απλοϊκό κοινό της υπάρχει ευμέγεθες αν όχι πλειοψηφικό ακροατήριο για να αποπλύνει, στο πλυντήριο ενός «εύπεπτου εχθρού», τις ευθύνες του τοτέμ που ενσαρκώνει ο Πρόεδρος. Ο αγαπητός μου Παύλος Τσίμας περιπλανάται με ένα εξαιρετικό άρθρο σήμερα στις θεωρίες συνωμοσίας . Οι Αθηναίοι στην επιδημία πίστευαν πως οι Σπαρτιάτες είχαν δηλητηριάσει τα πηγάδια.Οι Ρωμαίοι πως την ευλογιά τη φέραν οι Χριστιανοί. Στο μεσαίωνα οι Χριστιανοί πως τη πανούκλα έφεραν οι Εβραίοι.
•Εν κατακλείδι θα ήταν προτιμότερος ο Ντόναλντ Ντακ. Αυτός τουλάχιστον θα έκανε τη πάπια.
* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author
iPorta.gr