Ανοιχτή πόρτα

Η στιγμή της αυτόματης απομόχλευσης, του Ηλία Καραβόλια

Spread the love

Ο Ηλίας Καραβόλιας είναι Οικονομολόγος  με ειδίκευση Γενικής Θεωρίας και Οικονομικής Πολιτικής. Κατέχει Master of Arts από το European Institute of Philosophical  Anthropology.

Κατέρρευσε τράπεζα του τεχνολογικού κλάδου στην Αμερική (Silicon Valley Bank) και ενεργοποιήθηκε το κρατικό ταμείο εγγύησης καταθέσεων.

Το καπιταλιστικό σύστημα με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση άφηνε το αποτύπωμα του στην συγκεκριμένη τράπεζα : ήταν η ώσμωση μεταξύ οικοσυστήματος start up τεχνολογικών εταιρειών και επενδυτικών κεφαλαίων.

Αυτό που συνέβη είναι εκτροπή στις ροές αυτών των κεφαλαίων, δηλαδή μια κατ εξοχήν  χρηματοοικονομική ανισορροπία( σημ :πρέπει φυσικά να δούμε με data analysis αν και κατά ποσό αυτή η ανισορροπία τροφοδοτήθηκε από τον τεχνολογικό πυρετό των τελευταίων ετών ή από άλλους πιο επιδραστικούς παράγοντες)

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα ; Οι αγορές βλέπουν κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν στα τεράστια χαρτοφυλάκια ομολόγων που κατείχαν οι αμερικανικές τράπεζες.

Ο λόγος είναι ότι πολλές από αυτές επένδυσαν την μεγάλη εισροή καταθέσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας( δηλαδή τα κρατικά επιδόματα και τις επιστρεπτέες που ο κόσμος δεν ακουμπούσε) σε τίτλους μακράς διάρκειας, όπως τα κρατικά ομόλογα.

Στη συνέχεια έβαζαν ως ενέχυρο αυτά τα μακροπρόθεσμα ομόλογα, δανείζονταν από την Κεντρική Τράπεζα, κυρίως, και χρηματοδοτούσαν τον τεχνολογικό τομέα μέσω μικρότερων τραπεζών σαν την Silicon Valley Bank.

Αλλά όλο αυτό συνέβαινε μέσω μετάλλαξης του κεφαλαίου αφού η μόχλευση ήταν καθαρά κερδοσκοπική και όχι «παραγωγική».

Εδώ είναι το κομβικό σημείο : το σταθερό κρατικό μακροπρόθεσμο χρήμα γεννάει ( μοχλεύει) βιαστικό μεσοπρόθεσμο κερδοσκοπικό κεφάλαιο.

Έτσι, μπορεί κάλλιστα μια μικρή ή μεγάλη καινοτομία κάποιων πιτσιρικάδων nerds κάπου στον πλανήτη, δηλαδή μια οποιαδήποτε εφαρμογή app στα κινητά μας, να υπερτιμολογείται από τους επενδυτές, αφού γίνεται εισηγμένη γρήγορα στα χρηματιστήρια, πριν καν γεννήσει πωλήσεις, και φυσικά απορροφά το μοχλευμένο χρήμα.

Ίσως τώρα να καταλάβατε γιατί υπήρξε πρόσφατα (παρά την εκτόξευση των κεφαλαιοποιήσεων και των κερδών τους) σειρά ανακοινώσεων για απολύσεις στις big tech εταιρείες (Facebook, Microsoft, Apple κ.α) που υποτίθεται ότι έκαναν ή προσπαθούσαν να κάνουν, εξαγορές τέτοιων μικρών start ups.

Δηλαδή : όταν το σταθερό κεφάλαιο (από τα λειτουργικά κέρδη) δεν πετυχαίνει την απόλυτη σύζευξη/συνύπαρξη με πλασματικό κερδοσκοπικό κεφάλαιο, όταν ο χάρτινος πλούτος με απλά λογια ξεχειλίζει στις αγορές, τότε πάντα θα γίνονται περιττά κάποια ανθρώπινα χέρια.

Είναι η στιγμή της «αυτόματης απομόχλευσης» του κρατικού χρήματος στον καπιταλισμό του ιδιωτικού κέρδους, που απλά «ακυρώνει» στο τέλος ανθρώπους για να μην ακυρώσει το κερδοσκοπικό παίγνιο του εικονικού κεφαλαίου….

SHARE
RELATED POSTS
Alexandra Karakopoulou - Zisser
Έκλειψη Σελήνης και Πανσέληνος μαζί. Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ
b40d9849d6d93af7804bf83a54805bfd_XL.jpg
Ας σταματήσει επιτέλους η κωλυσιεργία, η χώρα εχει ανάγκη απο πλούτο, του Μιχάλη Καρχιμάκη
Οι Αυταπάτες και ο Απαυπατημένος, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.