Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις
Με το σκάκι έχω μια ερασιτεχνική σχέση εξ απαλών ονύχων.
Μεγαλώνοντας όμως δεν κατάφερα να γίνω δεινός ή έστω καλός σκακιστής.
Γνωρίζω τους κανόνες, τις κινήσεις των κομματιών και κάποια ανοίγματα.
Μέχρι εκεί.
Το σκάκι με γοητεύει ως τόπος που κοιμάται πριν τον ξυπνήσουν οι παίκτες.
Μερικές φορές φαντάζομαι τον κόσμο ―τις κοινωνίες των ανθρώπων, για να ακριβολογώ― σαν μια τεράστια, πολλαπλή σκακιέρα για πάρα πολλούς παίκτες στην οποία κάθε κίνηση οποιουδήποτε παίκτη επηρεάζει το σύνολο.
Κάτι ανάλογο φαντάζομαι να γίνεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη μετεξέλιξη δηλαδή του αγοραίου (από την αρχαία Αγορά ο όρος) χώρου επικοινωνίας ενός πλήθους απροσμέτρητου.
Ένα από τα χαρακτηριστικά του καλού παίκτη στο σκάκι (όπως και σε άλλα παίγνια) είναι η ικανότητα πρόβλεψης των αντιδράσεων του αντιπάλου σε μια κίνηση και μετά η αντίδραση στην κίνηση του αντιπάλου και ούτω καθεξής.
Οπότε, καλό είναι όταν είμαστε δημόσια πρόσωπα και λέμε ή κάνουμε κάτι στην κοινωνική, πολιτική, οικονομική, επιστημονική και ιδιωτική μας ζωή, να μπορούμε να προβλέψουμε ―σε γενικές, έστω, γραμμές― ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στο διαδίκτυο.
Και όταν ο αντίκτυπος είναι ιδιαίτερα αρνητικός έως βλαπτικός για τα συμφέροντά μας (προσωπικά, οικογενειακά, επαγγελματικά, πολιτικά, κομματικά, οικονομικά, εθνικά και άλλα) να είμαστε έτοιμοι όχι να διαψεύσουμε τα ήδη λεχθέντα ή πεπραγμένα από εμάς, πράγμα αδύνατον διότι οι «παρτίδες» καταγράφονται, αλλά να τα διορθώσουμε με μια απλή συγγνώμη, με μια αγαθή πράξη μείζονος σημασίας, με προσφορά οικονομικών δώρων προς μερικούς χρήσιμους ανθρώπους ή, όταν αυτά δεν επαρκούν, με διαβολές, συκοφαντίες, ψευδείς ειδήσεις, ακόμα και με ξυλοκόπημα των αντιπάλων, με φόνους (φροντίζοντας κάποιοι να φαίνονται ως ατυχήματα), πόλεμο, γενοκτονίες ή με άλλα μέσα.
Μια καλή λύση είναι να στρέψουμε αλλού την προσοχή όσο το δυνατόν περισσοτέρων παικτών, αποφεύγοντας όμως τη χρήση της λέξης «Λύκος» διότι την έχει κάψει ο Αίσωπος. Μπορούμε να αποπροσανατολίσουμε αρκετά εύκολα ανθρώπους τους οποίους θεωρούμε αντιπάλους καθώς ελάχιστοι (συνολικά) γνωρίζουν το σκάκι και οι περισσότεροι δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις κινήσεις των αντιπάλων τους. Οι σύμμαχοί μας δεν αποτελούν σοβαρό πρόβλημα διότι ασχολούνται περισσότερο με το τι λένε και κάνουν οι αντίπαλοί μας (και αντίπαλοί τους) και είναι κατά τεκμήριο σχετικά ανεκτικοί στα λάθη μας.
Ειδικά όταν δεν πλήττονται άμεσα τα ζωτικά τους συμφέροντα ή όταν μπορούν να τα αποσιωπήσουν (τα λάθη μας) με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν (τα λάθη μας) κάποια στιγμή στο μέλλον, για να πετύχουν κάτι προς όφελός τους.
Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας κάνει αρκετά φιλύποπτους σχετικά με τη διάρκεια και την αντοχή συμμαχιών, φιλικών σχέσεων και συνεργασιών.
Και κάτι επίκαιρο για κάθε εποχή: ας κρατηθούμε μακριά από το άκουα-φόρτε, το βιτριόλι και τα κάθε είδους βιτριολικά δηλητήρια και σχόλια.
Είναι άκομψα, αφήνουν αντιαισθητικά και ενοχοποιητικά ίχνη, δυσκολεύουν υπερβολικά την υπεράσπισή μας και απειλούν την υστεροφημία μας.
17 Ιουνίου 2020
* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author
iPorta.gr